19
mei
2022
|
12:18
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz en Sila realiseren doorbraak in HV-accu’s met hoogwaardige siliciumcellen

Samenvatting

·     Mercedes-Benz gaat anodes met een hoog siliciumgehalte van Sila voor het eerst toepassen in de accu’s van de toekomstige elektrische G-Klasse

·     De zeer hoge energiedichtheid van meer dan 800 Wh/l op celniveau onderstreept het streven van Mercedes-Benz naar een leidende rol in elektromobiliteit

·     Next-level celchemie zal vanaf het midden van het decennium de eerste voertuigen van Mercedes-Benz aandrijven

Mercedes-Benz zet weer een belangrijke stap in het aanbieden van 's werelds meest gewilde elektroauto's. De uitvinder van de automobiel heeft vandaag een samenwerking met Sila aangekondigd, een bedrijf in accumaterialen van de volgende generatie. Mercedes-Benz gaat de siliciumanodechemie van Sila verwerken in de accu’s die voor het eerst als optie leverbaar zijn voor de toekomstige elektrische Mercedes-Benz G-Klasse. De samenwerking voegt een nieuwe innovatieve celchemie toe aan het accuportfolio van Mercedes-Benz.

Het innovatieve anodemateriaal met hoog siliciumgehalte verhoogt de energiedichtheid van accu’s zonder afbreuk te doen aan de veiligheid of andere prestatieparameters. Vergeleken met de tegenwoordig verkrijgbare cellen met een vergelijkbaar formaat, maakt de technologie van Sila een 20 tot 40% toename van de energiedichtheid mogelijk, tot meer dan 800 Wh/l op celniveau. Dankzij deze belangrijke ontwikkeling kan Mercedes-Benz veel meer energie opslaan in dezelfde ruimte en zo de actieradius van toekomstige modellen aanzienlijk vergroten.

De geavanceerde siliciumanodematerialen worden door Sila met 100 procent hernieuwbare energie geproduceerd in de nieuwe fabriek in de staat Washington. Mercedes-Benz is de eerste publiekelijk aangekondigde automotive afnemer van de fabriek. Beide ondernemingen streven ernaar om tegen het midden van het decennium een versie van de elektrische G-Klasse met grotere actieradius uit te rusten met de nieuwe batterijtechnologie.

Mercedes-Benz investeerde in 2019 in Sila als onderdeel van de R&D op het gebied van geavanceerde accu’s voor de toekomstige elektrische voertuigen van het merk. De vandaag aangekondigde samenwerking is de volgende stap binnen het partnership en markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal in het streven van Mercedes-Benz naar een leidende rol in elektroauto’s.

“Sila heeft een lange weg afgelegd sinds we ons strategisch partnership in 2019 zijn aangegaan. Ze hebben bewezen dat ze niet alleen wetenschappelijke innovatie op het hoogste niveau kunnen realiseren, maar ook dat ze in staat zijn om hoogwaardige materialen te produceren. We zijn blij dat Sila ons met hun zeer innovatieve anodetechnologie gaat helpen om onze toekomstige generatie luxe elektroauto's aan te drijven. Het bereiken van een dergelijke hoge energiedichtheid is echt baanbrekend en stelt ons in staat om in volledig nieuwe richtingen te denken bij het ontwikkelen van toekomstige elektroauto's. Onze samenwerking met Sila is weer een belangrijke stap op weg naar het bouwen van de meest gewilde elektrische luxeauto's”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG en Chief Technology Officer, verantwoordelijk voor ontwikkeling en inkoop.

“We concentreren ons op het leveren van materialen die kosteneffectief zijn en de prestatiebelofte van elektroauto’s kunnen waarmaken. We werken aan een grotere actieradius, verbeterde laadtijden en lagere accukosten per kWh. Om het potentieel van de volgende generatie materialen te realiseren, is opschalen een cruciaal onderdeel. Sinds onze start hebben we gewerkt aan kwaliteitsnormen en schaalvergroting voor de auto-industrie. Met onze nieuwe fabriek in Washington kunnen we voldoen aan de eisen van onze automobielartners zoals Mercedes-Benz bij de overgang naar een volledig elektrische toekomst”, aldus Gene Berdichevsky, medeoprichter en CEO van Sila.

Sila werkt aan verbetering van alle aspecten van de accuprestaties en aan de grootschalige productie van hoogwaardig siliciumanodemateriaal. Na tien jaar R&D en 55.000 iteraties was Sila de eerste die een nieuwe generatie lithium-ion-chemie met een veel hogere energiedichtheid op industriële schaal kon produceren en op de markt brengen. Deze knowhow resulteert in de materiaaltechnologie die toekomstige elektroauto’s van Mercedes-Benz zal kunnen aandrijven.

Boilerplate

Over Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Group AG is een van de meest succesvolle automobielondernemingen ter wereld. Met Mercedes-Benz AG is de autofabrikant een van de grootste aanbieders van premium en luxe personen- en bestelwagens. Mercedes-Benz Mobility AG biedt financiering, lease, voertuigabonnementen en -verhuur, vlootbeheer, digitale laad- en betalingsservices, verzekeringsbemiddeling en innovatieve mobiliteitsservices. De oprichters Gottlieb Daimler en Carl Benz schreven geschiedenis met de uitvinding van de automobiel in 1886. Als pionier in de autobouw is het voor Mercedes-Benz zowel een motivatie als een verplichting om de toekomst van mobiliteit veilig en duurzaam vorm te geven. De onderneming focust op innovatieve en groene technologieën en op veilige en hoogwaardige voertuigen die fascineren en inspireren. Mercedes-Benz investeert consequent in de ontwikkeling van efficiënte aandrijvingen en zet koers naar een volledig elektrische toekomst: het merk streeft ernaar volledig elektrisch te worden – daar waar de marktomstandigheden dit toelaten. Met dit strategische doel van 'Electric first' naar 'Electric only' versnelt Mercedes-Benz de transformatie naar een emissievrije en softwaregestuurde toekomst. Bovendien bevordert de onderneming de intelligente connectiviteit van zijn voertuigen, autonoom rijden en nieuwe mobiliteitsconcepten, omdat Mercedes-Benz het als een claim en een verplichting beschouwt om zijn verantwoordelijkheid voor de samenleving en het milieu te nemen.

Over Sila

Sila, opgericht in 2011, is een bedrijf in accumaterialen van de volgende generatie, die de energietransitie wil versnellen voor een duurzamere toekomst. Sila industrialiseert baanbrekende wetenschap – gebruikmakend van geavanceerde siliciumanodematerialen – om een ​​nieuw tijdperk van energieopslag in te luiden, radicale productinnovatie te stimuleren en de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Met hun grote technische ambitie, volharding en vastberadenheid brengt Sila vandaag de dag  innovatieve technologie op de markt. Investeerders zijn onder meer 8VC, Bessemer Venture Partners, Canada Pension Plan Investment Board, Coatue, Mercedes-Benz, In-Q-Tel, Matrix Partners, Sutter Hill Ventures alsmedede fondsen geadviseerd door T. Rowe Price Associates, Inc.