24
juni
2020
|
16:41
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz en NVIDIA bouwen software-gedefinieerde voertuigarchitectuur voor autonoom rijden

Mercedes-Benz, een van de grootste fabrikanten van premium voertuigen, en NVIDIA, wereldleider op het gebied van GPU computing, zijn van plan een samenwerking aan te gaan om een in-car computersysteem en een AI-computinginfrastructuur te ontwikkelen. Vanaf 2024 zal deze nieuwe technologie in alle Mercedes-Benz modelseries worden geïntroduceerd, zodat voertuigen van de volgende generatie kunnen worden uitgerust met autonome rijfuncties die kunnen worden geüpgraded.

Het doel van de geplande samenwerking is het ontwikkelen van een van de meest intelligente en geavanceerde computerarchitecturen in de auto-industrie voor alle Mercedes-Benz modelseries.

De nieuwe software-gedefinieerde architectuur wordt gebouwd op het NVIDIA DRIVETM-platform en standaard gemonteerd in alle toekomstige Mercedes-Benz voertuigen om moderne autonome rijfuncties mogelijk te maken. Een van de doelstellingen is om regelmatig afgelegde afstanden autonoom te rijden. Daarnaast komen er in de toekomst tal van veiligheids- en comforttoepassingen beschikbaar. Klanten kunnen dan softwaretoepassingen en abonnementsservices kopen en toevoegen door middel van over-the-air software-updates gedurende de levenscyclus van de auto.

Jensen Huang, oprichter en CEO van NVIDIA: “We zijn verheugd om met Mercedes-Benz samen te werken. Gezien de lange innovatiegeschiedenis van Mercedes-Benz en onze bestaande samenwerking is Mercedes-Benz voor ons de perfecte partner. In onze uitgebreide gesprekken met Ola en zijn team werd duideiljk dat we een gemeenschappelijke visie hebben op de auto van de toekomst. Samen willen we het autobezit gedurende de levenscyclus radicaal veranderen door de voertuigsoftware continu bij te werken via over-the-air-updates. Elke toekomstige Mercedes-Benz met het NVIDIA DRIVE-systeem wordt geleverd met een verscheidenheid aan AI- en softwaretools die het voertuig continu kunnen doorontwikkelen, verfijnen en verbeteren.”

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “We zijn verheugd dat we onze samenwerking met NVIDIA kunnen uitbreiden. Jensen en ik kennen elkaar goed en we hebben veel tijd besteed aan het bespreken van de doelstellingen en het potentieel van de volgende generatie computerarchitectuur. Het nieuwe platform wordt een efficiënt, gecentraliseerd en software-gedefinieerd systeem in onze toekomstige Mercedes-Benz modelseries. NVIDIA’s AI-computerarchitectuur zal ons helpen onze reis naar autonoom rijden te versnellen. Nieuwe functies en upgrades kunnen worden gedownload via de cloud. Zo willen we de veiligheidssystemen up-to-date houden en daarmee ook de waarde van het voertuig verhogen.”

De nieuwe computerarchitectuur

Autonome rijfuncties in toekomstige Mercedes-Benz voertuigen worden aangestuurd door het NVIDIA DRIVE-platform van de volgende generatie. Het system-on-chip (SoC), genaamd Orin, is gebaseerd op de onlangs aangekondigde NVIDIA Ampere supercomputerarchitectuur. Het NVIDIA DRIVE-platform omvat een volledige systeem-softwarestack die is ontworpen voor de geautomatiseerde aansturing van AI-toepassingen. NVIDIA en Mercedes-Benz willen gezamenlijk AI-toepassingen en autonome functies ontwikkelen, waartoe ook de SAE-niveaus 2 en 3 behoren, evenals autonome parkeerfuncties (tot en met niveau 4).

De focus bij het nieuwe systeem ligt op veiligheid. Naarmate de technologie en de overeenkomstige wetgeving worden doorontwikkeld, zou elk voertuig nieuwe automatische rijfuncties moeten kunnen krijgen via over-the-air updates. Daarom zullen ook veiligheids- comfortfuncties leverbaar zijn.

Beide ondernemingen willen de infrastructuuroplossingen van NVIDIA DRIVE gebruiken om zowel datagedreven ontwikkeling als het gebruik van zogeheten diepe neurale netwerken mogelijk te maken. Dit is om te voldoen aan de eisen van de regio’s en landen waar de voertuigen leverbaar zullen zijn.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.