29
juni
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz en Defensie zetten handtekening onder order van 127 G-Klasses

Het Ministerie van Defensie heeft op woensdag 27 juni jl. in Vught een grote order van 127 G-Klasses geplaatst bij Mercedes-Benz. De nieuwe Mercedes-Benz terreinwagens zullen worden ingezet voor uitzendingen van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine over de hele wereld. Voor deze missies moeten de voertuigen aan strenge normen voldoen. Daarom bouwt Mercedes-Benz alle voertuigen compleet op conform de eisen van de Nederlandse Krijgsmacht.

Goede relatie
DaimlerChrysler Nederland en de Nederlandse Krijgsmacht onderhouden al jaren een uitstekende relatie. Inmiddels rijden er zo’n 5.500 Mercedes-Benz voertuigen voor Defensie in binnen- en buitenland. Naast G-Klasses beschikt men ook over bijna alle andere Mercedes-Benz modellen, van de A-Klasse tot en met de Unimog, waaronder een groot aantal speciaal voor Defensie opgebouwde bestelwagens en trucks. Omdat in men in de meest extreme situaties altijd moet kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid en de veiligheid, worden alle voertuigen compleet volgens de strenge eisen van Defensie opgebouwd. Na de levering blijft de importeur betrokken bij het onderhoud van de voertuigen zodat deze tijdens de levensduur optimaal blijven presteren.

Strenge eisen
Van de 127 G-Klasses worden er 88 stuks door de Koninklijke Landmacht en 39 stuks door de Koninklijke Marine in gebruik genomen. Deze robuuste Mercedes-Benz terreinwagens worden standaard ontwikkeld en gebouwd als militaire voertuigen. De Nederlandse Krijgsmacht vertrouwt al jaren op de G-Klasses. In Defensiecontracten worden strenge kwaliteitszorgeisen gesteld. NAVO lidstaten maken daarom gebruik van de Allied Quality Assurance Publications (AQAP). Hierin worden de eisen beschreven voor het ontwerp, ontwikkeling en productie van het Defensie materieel. Mercedes-Benz voldoet met de G-Klasse ruim aan de laatste AQAP 2110 norm.

 Mercedes-Benz G-Klasse
De 127 G-Klasses zijn uitgerust met een 185 pk sterke V6 CDI-motor. Deze krachtbron is gekoppeld aan een volautomatische 5-traps versnellingsbak met permanente 4-wielaandrijving. De carrosserie van de G-Klasse is af fabriek voorzien van bepantsering en mijnbescherming. Daarnaast zijn er diverse voorzieningen geïntegreerd voor militaire uitrusting, hebben de voertuigen een verzwaard onderstel en is de G-Klasse uitgerust met een groot bagagerek aan de achterzijde. Het netto laadvermogen van de voertuigen is hierdoor bijzonder hoog. Daarbij is ook het voertuig zelf gemakkelijk te transporteren. Dankzij een versterkt chassis kunnen de G-Klasses onder een helikopter worden gehangen en naar de plaats van bestemming worden vervoerd.

Direct presteren
Naar verwachting zullen de eerste compleet opgebouwde G-Klasses in december worden afgeleverd. De rest van de order rolt tot en met april 2008 van de band. Afhankelijk van de laatste ontwikkelingen is het mogelijk dat de gereedgekomen voertuigen direct ingezet gaan worden. Dan is het prettig om te weten dat ‘onze jongens’ kunnen vertrouwen op het beste wat Mercedes-Benz te bieden heeft.