03
april
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz DrivingAcademy vanaf juni ook in regio Den Haag, Rotterdam en Utrecht

  • Snelle groei: MBDA rijopleiding is eind 2012 gestart

  • Nadruk op persoonlijke, coachende lesmethode

  • MBDA Driving Coaches worden zelf ook intensief gecoacht

De rijopleiding van de Mercedes-Benz DrivingAcademy (MBDA) is vanaf juni ook actief in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De MBDA begeleidt leerlingen via een lesmethode met intensieve persoonlijke coaching naar het rijbewijs. Deze coaching is volledig afgestemd op de persoonlijkheid van de cursist en het curriculum. De rij-opleiding van de MBDA was al actief in en om Amsterdam. Daar is de unieke lesmethode zeer enthousiast ontvangen. Het hoge kwaliteitsniveau van de MBDA is mede te danken aan het feit dat de Driving Coaches zelf ook intensief worden gecoacht.

De rij-opleiding van de MBDA is in oktober vorig jaar van start gegaan in Amsterdam, Haarlem en Aalsmeer. Hij leidt op om te voldoen aan de eisen van het wettelijke rij-examen. Er is dus volop aandacht voor de verplichte onderdelen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Cursisten volgen de praktijklessen in de nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse. De extra toegevoegde waarde zit hem er in dat de MBDA actief bijdraagt aan het vergroten van het zelfinzicht in risico’s van beginnende bestuurders en daarmee hun besluitvormings processen. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor risicofactoren die kunnen voortvloeien uit de persoonlijke levensstijl. Dit is van groot belang omdat jonge automobilisten een relatief hoog risico op ongevallen hebben, vooral omdat ze in de rijpraktijk ‘plotseling’ in situaties terechtkomen waarin ze niet getraind zijn. Precies daar richt de rij-opleiding van de MBDA zich wel op met de volgende modules:

  • E-learning: hierbij worden omstandigheden met duidelijke risicofactoren getraind zoals afleiding door mobiele telefoons, vermoeidheid, blootstelling aan emoties, gebruik van drank en/of drugs etc. Door animaties ervaren de cursisten deze situaties zelf en dat leidt tot (extra) inzicht. Binnen de modules kunnen leerlingen ook eigen doelen stellen om maximale veiligheid voor zichzelf én de passagiers te waarborgen.

  • Mercedes-Benz On-road Driver Assessments of MODA’s: vier toetsmomenten geven inzicht in de voortgang en bieden ruimte voor reflectie. Zo worden leerlingen bewust gemaakt van specifieke kernvaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling tot een veilige, beleefde, besluitvolle, doordachte én milieubewuste bestuurder. De MODA’s zijn ontwikkeld in samenwerking met advies-/ingenieursbureau DHV en Cito

  • Persoonlijke risicoanalyse: elke cursist van de MBDA doorloopt een online assessment om het ‘persoonlijke risicoprofiel’ te bepalen. Dit geeft inzicht in de eigen risicovolle houdingen, meningen en gedragsintenties. Dit is belangrijk omdat een bepaalde houding opeens kan leiden tot risicovol rijgedrag, ook als de cursist in kwestie ‘technisch’ een goede chauffeur is.

Kwaliteit verzekerd

De Mercedes-Benz DrivingAcademy leidt ook zijn eigen Driving Coaches op. Zij zijn om te beginnen speciaal geselecteerd op hun coachende kwaliteiten. Zo dragen ze bij aan het optimaal helpen ontwikkelen van zogenaamde hogere-ordevaardigheden zoals risicoperceptie. Daarbij speelt het zogenaamde Driver Logboek een belangrijke rol: aan het begin van een les bepalen leerling en instructeur samen wat het doel van die sessie wordt. Dit helpt bij het bijhouden van sterke punten en bij het verder ontwikkelen/ondersteunen waar nodig.

De Driving Coaches worden zelf ook gecoacht. De MBDA hanteert namelijk de ‘Quality Assurance’. Dat betekent dat instructeurs elke maand gedurende twee dagen een camera in hun auto krijgen bijvoorbeeld. Daarmee worden hun lessen opgenomen. Op basis hiervan wordt zichtbaar hoe de leerling reageert en waar eventueel nog verbeterpunten liggen.

Meer informatie over de Mercedes-Benz DrivingAcademy vindt u op:

www.mb-drivingacademy.nl

www.facebook.com/mbda.nl

https://twitter.com/mbda_nl