10
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz DrivingAcademy start 6 oktober met unieke rijopleiding

  • Coachende lesmethode met focus op persoonlijke factoren

  • Drie innovatieve bestanddelen vergroten zelfinzicht

  • Nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse als lesauto

  • Speciale startaanbieding: gratis theorieleermiddelenpakket en kans op het winnen van een gratis rijopleiding

De Mercedes-Benz DrivingAcademy (MBDA) start op 6 oktober aanstaande met een rijopleiding die leerlingen op een hoogwaardige manier naar het rijbewijs begeleidt. Uniek is de coachende lesmethode die volledig is afgestemd op de persoonlijkheid van de leerling en het curriculum. Belangrijke onderdelen zijn de innovatieve persoonlijke risicoanalyse en het E-learning programma. De rijlessen worden gegeven door speciaal getrainde instructeurs en er wordt gebruik gemaakt van nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse modellen.

‘Veiligheid’ is al sinds de oprichting van Mercedes-Benz één van de belangrijkste merkthema’s. Dat komt tot uiting in vele gepatenteerde veiligheidsinnovaties zoals de airbag, ABS en ESP. Verkeersveiligheid is vooral ook mensenwerk. Daarom is de Mercedes-Benz DrivingAcademy opgericht.

De MBDA streeft voor alle verkeersdeelnemers naar life-long-learning. De start van rijlessen in Nederland is daarbij een nieuwe stap.

Een rijopleiding met toegevoegde waarde

De rijopleiding van de MBDA leidt zijn leerlingen uiteraard op om te voldoen aan de eisen van het wettelijke rij-examen. Dat betekent veel aandacht voor de verplichte onderdelen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. De toegevoegde waarde zit hem echter in het feit dat de MBDA actief bijdraagt aan het vergroten van het zelfinzicht in risico’s van beginnende bestuurders. Bovendien is er veel aandacht voor risicofactoren die kunnen voortvloeien uit de persoonlijke levensstijl. Dit is van groot belang. Jonge automobilisten hebben namelijk een relatief hoog risico op verkeersongevallen omdat ze ‘plotseling’ worden blootgesteld aan een breed scala van omstandigheden en situaties waar ze geen ervaring mee hebben én waar ze niet in getraind zijn.

Lespakket met innovatieve, nieuwe bestanddelen

Elke rijopleiding van de MBDA bevat naast de reguliere voertuigbeheersingsonderdelen drie innovatieve bestanddelen die bijdragen aan extra zelfinzicht en zelfvertrouwen.

· Mercedes-Benz On-road Driver Assessments of MODA’s: vier toetsmomenten geven inzicht in de voortgang en bieden ruimte voor reflectie. Zo worden leerlingen bewust gemaakt van specifieke kernvaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling tot een veilige, beleefde, besluitvolle, doordachte én milieubewuste bestuurder. De MODA’s zijn ontwikkeld door de MBDA in samenwerking met advies-/ingenieursbureau DHV en Cito (instituut voor toetsontwikkeling). Er zijn vier verschillende MODA’s verspreid over de rijopleiding die vijf kernvaardigheden/ competenties aanspreken:

  • Voertuigbeheersing

  • Veiligheid

  • Doorstroming

  • Sociaal rijden

  • Milieubewust rijden

  • Persoonlijke risicoanalyse: elke leerling van de MBDA doorloopt een online assessment om het ‘persoonlijke risicoprofiel’ te bepalen. Dit geeft inzicht in de eigen risicovolle houdingen, meningen en gedragsintenties. Dit is belangrijk omdat een bepaalde houding opeens kan leiden tot risicovol rijgedrag, ook als de leerling in kwestie ‘technisch’ een goede chauffeur (M/V) is.

  • E-learning modules: hierbij worden omstandigheden met duidelijke risicofactoren getraind. Denk aan afleiding door mobiele telefoons, vermoeidheid, blootstelling aan emoties, gebruik van drank en/of drugs etc. Door animaties ervaren de leerlingen deze situaties zelf en dat leidt tot extra inzicht. Binnen de modules kunnen leerlingen ook eigen doelen stellen om maximale veiligheid voor zichzelf én de passagiers te waarborgen.

Intensieve coaching als essentiële succesfactor

De Mercedes-Benz DrivingAcademy heeft eigen rij-instructeurs in dienst, zogenaamde Driving Coaches. Zij zijn speciaal geselecteerd op hun coachende kwaliteiten. Dit is essentieel in de rijopleiding van de Mercedes-Benz Driving Academy. Traditionele rijopleidingen richten zich vooral op vaardigheden in voertuigbediening. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft in zijn Factsheet ‘Riskant verkeersgedrag onder pubers’ aan dat deze ‘technische vaardigheden’ snel aan te leren zijn (SWOV, augustus 2012). Uit de factsheet blijkt ook dat zogenaamde hogereordevaardigheden zoals risicoperceptie zich duidelijk langzamer ontwikkelen. De rij-instructeurs van de MBDA zijn intensief getraind om juist daar op in te springen met intensieve coaching. Zo dragen ze bij aan het zeer hoge kwaliteitsniveau van de MBDA-rijopleiding. In Groot-Brittannië betaalt de unieke aanpak van de MBDA zich nadrukkelijk uit: de ‘Academy’ is daar in 2009 van start gegaan. Daarbij blijkt dat het slagingspercentage van MBDA-leerlingen significant hoger is dan het Britse landelijke gemiddelde.

De start – inclusief speciaal aanbod

Op 6 oktober start de MBDA met rijopleidingen in de regio groot Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen en Haarlem. In alle gevallen geldt dat de lesauto een nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse is. Deze auto is zeer geschikt door zijn compacte afmetingen, de hoge mate van rijdynamiek, de innovatieve veiligheidsfeatures en het hoge kwaliteitsniveau.

Tijdens de start van de MBDA-rijopleidingen heeft de MBDA een speciaal aanbod: leerlingen die een rijopleidingspakket aanschaffen, ontvangen een gratis theorieleermiddelenpakket ter waarde van € 89. Bovendien maken snelle aanmelders kans op een complete gratis MBDA-rijopleiding.

Alle rijopleidingen van de MBDA bestaan uit :

  • Rijlessen (20, 25 of 30)

  • Tussentijdse toets (TTT)

  • de MODA’s

  • Persoonlijk riscicoprofiel

  • E-learningprogramma

  • CBR praktijkexamen

  • Theoriepakket

en is verkrijgbaar vanaf € 1325,- (20 rijlessen). Het bestellen van een opleiding kan via http://nl.mbdrivingacademy.com of via het MBDA-telefoonnummer 0800-8078. Via beide kanalen is ook meer informatie te verkrijgen.

MBDA: life-long-learning

De Mercedes-Benz DrivingAcademy streeft ernaar mensen in elke fase van hun leven te ondersteunen met gerichte verkeerseducatie. Naast rijlessen biedt de MBDA in Nederland ook RoadSense aan. Dit verkeerseducatieprogramma richt zich op jongeren van 14-16 jaar met als doel het risico op ongevallen voor jongeren in het verkeer te verminderen. De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) onderzocht de effecten van RoadSense en concludeert dat jongeren na het volgen van het programma beter bewust zijn van risico’s in het verkeer. Bovendien ziet de SWOV een positieve bijdrage aan het verantwoordelijkheidsgevoel. RoadSense is opgenomen in de Toolkit voor Permanente Verkeerseducatie (PVE). Dat betekent dat het wordt aanbevolen voor gebruik door Provinciale/Regionale Verkeersorganen.

Meer informatie over de Mercedes-Benz DrivingAcademy vindt u op:

www.nl.mbdrivingacademy.com
www.facebook.com/mbda.nl
https://twitter.com/mbda_nl