03
oktober
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz coureur Frankenhout sluit raceseizoen af op Hockenheim

  • Problemen in training verhinderen betere resultaten

  • Snelheid voldoende aanwezig in race 1

  • Frankenhout: “Dit was voor alle betrokkenen een leerjaar”

Op het circuit van Hockenheim vonden de twee laatste races van het seizoen in de Duitse ADAC GT Masters-serie plaats. Ook Christiaan Frankenhout, die met een Mercedes-Benz SLS AMG van het Duitse Heico-team in de kleuren van HTP aan de start verscheen, sloot zijn eerste jaar in de sterk bezette Duitse GT-competitie hier af. In de eerste race leken Frankenhout en zijn Duitse teamgenoot Andreas Wirth op weg naar een goede klassering, waarbij ze zelfs aanspraak maakten op een podiumplaats, maar in de slotfase van de wedstrijd werd Wirth door een concurrent aangetikt, waarop het Nederlands/Duitse Mercedes-Benz-duo voortijdig de strijd moest staken. In de tweede race moesten Frankenhout en Wirth na ernstige wegliggingsproblemen in de tijdtraining van ver komen. Uiteindelijk werden ze als 14e geklasseerd. In de eindstand van het kampioenschap bezetten Frankenhout en Wirth samen de negende plaats.

“In de vrije trainingen liep het voor ons niet optimaal. We konden niet de juiste afstelling van de auto vinden”, aldus Frankenhout. “In de eerste kwalificatie, waarin ik reed, ging het goed. Ik was zelfs zesde, maar later werd mij die tijd weer afgenomen, omdat ik in de eerste bocht iets te wijd was gegaan. Dat was overigens bij niet minder dan 20 rijders het geval. Uiteindelijk werden we van de 38 teams als 13e geklasseerd. De snelheid zat er zeker in, in tegenstelling tot de tweede kwalificatie, waarin Andreas Wirth reed. We hebben geen idee waarom, maar de auto lag helemaal niet.” In de eerste race reed Frankenhout al van de 13e naar de zesde plaats en na de rijderswissel wist Wirth nog een plek te winnen. In de slotfase werd de opmars van het duo echter gestuit door de Duitser Klingmann, die tegen de Mercedes-Benz aanreed en de auto in de rondte duwde. “Het ging niet hard, maar in de bocht is er maar een klein tikje nodig om rond te gaan. Vervolgens moesten we met een lekke band de strijd staken. Jammer, want we hadden als derde kunnen eindigen”, aldus Frankenhout. In de tweede race moest Wirth vanaf de 26e plaats vertrekken. In de beginfase werd de auto geraakt, waardoor de rijders flink last hadden van overstuur. Uiteindelijk kwamen ze als 14e over de eindstreep.

“Het was een seizoen met een aantal hoogtepunten, waaronder zeer beslist de eerste overwinning met de Mercedes-Benz SLS AMG in Duitsland op de Nürburgring en onze goede 24-uursraces in Dubai en op de Nürburgring, maar we hadden ook wel veel aanloopproblemen”, blikt Frankenhout terug op het nu afgelopen racejaar. “Daarbij moet je wel bedenken, dat het voor iedereen een leerjaar was. De auto was nieuw, Mercedes-Benz werkte voor het eerst met klantenteams, het team werkte dit seizoen voor het eerst in de huidige samenstelling: allemaal factoren die meespeelden. Dan hadden we nog de nodige technische zaken die ons af en toe parten speelden, vooral in de kwalificaties. Tijdens de races hebben we heel veel plaatsen goedgemaakt, maar zonder de problemen hadden we al verder vooraan kunnen starten. Enfin, we gaan volgend jaar zeker door en hopen dan van de opgedane ervaringen te kunnen profiteren!”  

Op Hockenheim werd bekend dat de Duitse ADAC GT Masters-serie volgend jaar ook op Circuit Park Zandvoort rijdt: van 11 t/m 13 mei 2012 vindt het tweede evenement van het seizoen in ons land plaats.