05
september
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz-coureur Christiaan Frankenhout puntloos op Lausitzring

  • Indrukwekkende inhaalrace met 25 plaatsen winst

  • Tweede race al in openingsronde ten einde door aanrijding

  • Opnieuw Mercedes-Benz-overwinning in ADAC GT Masters

“De kwalificatieduivel heeft weer toegeslagen”, meldde Mercedes-Benz-coureur Christiaan Frankenhout al na de tijdtraining in het zesde weekeinde van de Duitse ADAC GT Masters-serie op de Lausitzring in het oosten van de Bondsrepubliek. Ditmaal was het een kapotte brandstofpomp, die Frankenhout en zijn Duitse teamgenoot Andreas Wirth in de kwalificatie parten speelde en daardoor een bijzonder lastige uitgangspositie bezorgde. Ondanks deze tegenslag maakte het Nederlands-Duitse duo met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in de eerste wedstrijd wederom indruk met een prachtige inhaalrace, die niet minder dan 25 plaatsen winst opleverde! De daarop gebaseerde verwachtingen voor de tweede race werden echter meteen teniet gedaan, want in die wedstrijd was Frankenhout al in de openingsronde uit de strijd als gevolg van een aanrijding door een concurrent.

“Het lijkt wel of we iedere keer iets hebben”, verzuchtte Christiaan Frankenhout, nadat een technisch defect hem en zijn teamgenoot weer eens een keer parten speelde. Een defecte brandstofpomp zorgde ervoor dat het duo in de eerste race slechts als 34e van de in totaal 38 deelnemende teams mocht starten. Andreas Wirth nam in de wedstrijd, verreden onder zomerse omstandigheden bij een temperatuur van rond de dertig graden, de eerste rijbeurt voor zijn rekening en kon al vrij snel aardig wat plaatsen goedmaken. Na enkele ronden kwam de Duitser als 25e door, maar toen maakte een safety-car-fase na een crash van een andere deelnemer een voorlopig einde aan zijn opmars. Nadat de race weer was vrijgegeven, won Wirth nog een viertal plaatsen, zodat Christiaan Frankenhout bij de verplichte rijderswissel uiteindelijk als 21e de auto kon overnemen. Frankenhout zette de progressie voort en zo kwam de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met het startnummer 33 als twaalfde over de eindstreep.

In de tweede race werd Frankenhout al in de eerste ronde aangereden door de Duitser Michael Ammermüller, die daarmee weer eens zijn niet al te beste reputatie op dit gebied bevestigde. “Nou ja, ik moet wel zeggen dat hij misschien zelf nergens anders naartoe kon, maar hij raakte in ieder geval met zijn achterwiel mijn rechter voorwiel, dat daarbij flink beschadigd raakte. Daarmee was de race voor mij meteen over”, aldus Frankenhout. Dat de overwinning in de race dankzij de Duitsers Thomas Jäger en Florian Stoll uiteindelijk alsnog naar een Mercedes-Benz SLS AMG ging, was voor Frankenhout slechts een schrale troost. “Dit is natuurlijk niet wat we hadden verwacht. Maar goed, dan moet het tijdens het volgende weekeinde maar gebeuren. Je zou zeggen dat het nu toch wel een keer goed moet gaan voor ons en wellicht helpt het thuisvoordeel een beetje mee.” De volgende twee races van de ADAC GT Masters worden namelijk in Nederland verreden en wel op 17 en 18 september op het TT-Circuit in Assen. Voor Frankenhout wordt dat vermoedelijk de enige keer dat hij dit seizoen in eigen land met de HTP-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Heico-team in actie komt. “Vandaar dat ik daar extra naar uitkijk”, zegt hij.