03
maart
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Concept V ision e: meer prestaties en minder CO2-emissies

De Concept V‑ision e van Mercedes-Benz geeft een inkijkje in het enorme ontwikkelingspotentieel van de Mercedes-Benz V-Klasse. Het conceptvoertuig combineert milieuvriendelijke prestaties met hoogst moderne luxe. De meest geavanceerde PLUG-IN HYBRID-technologie die er bestaat, verzekert uiterst krachtige voortstuwing, aangezien het hoogst efficiënte aandrijfsysteem met benzinekrachtbron en elektromotor een totaal aandrijfvermogen genereert van 245 kW (333 pk) en een gecombineerd koppel tot 600 Nm. Dit garandeert uiteraard sportieve rijprestaties, terwijl het brandstofverbruik beperkt blijft tot minder dan 3.0-liter per 100 km. Het voertuig kan 50 kilometer rijden in alleen de elektrische modus, waarmee een korte dagtrip zonder enige emissie afgelegd kan worden. Het interieur van de Concept V‑ision e biedt een uniek gevoel van comfort in een moderne atmosfeer die een gezellige leefruimte omarmt. Het grootste panoramische schuifdak in het segment van de middenklasse bestellers overstelpt het ruimtelijke interieur met daglicht. In combinatie met helderwitte accenten en een bruine vloer van echt hout zorgt dat voor een nooit vertoonde ambiance van ruimte, vrijheid en licht. Extra mogelijkheden voor het personaliseren van de V‑Klasse zijn talrijk, zoals de Executive stoelen achterin met onderbeenondersteuning, massagefunctie en voetsteunen, maar ook een grote middenconsole met verwarmde bekerhouders en een koeler met een inhoud van vijf liter.

“De Concept V‑ision e demonstreert het potentieel dat Mercedes in de toekomst biedt binnen de MPV´s wanneer het gaat over de wensen van onze klanten — en de vragen uit de markt — door meer exclusiviteit te bieden en meer opties tot personalisering,” aldus Volker Mornhinweg, hoofd Mercedes-Benz Vans. “Onze baanbrekende Mercedes-Benz PLUG-IN HYBRID-technologie heeft ons in staat gesteld de prestaties van de meest krachtige V‑Klasse met 105 kW te vermeerderen, ook al hebben we het brandstofverbruik omlaag gebracht naar het niveau van een kleine auto. Dat is wat ik toekomstgerichte prestatieverbetering noem.”

PLUG-IN HYBRID: Sportieve prestaties op een hoogst efficiënt niveau

De Concept V‑ision e maakt gebruik van hetzelfde geavanceerde aandrijfsysteem, dat in de nieuwe Mercedes-Benz C 350 e zorgt voor een buitengewoon dynamische handling en efficiency. De viercilinder benzinemotor heeft een vermogen van 155 kW (210 pk) en ontwikkelt een maximaal koppel van 350 Nm, terwijl de elektrische motor een vermogen levert van 90 kW en een koppel van 340 Nm. Dit resulteert in een totaal vermogen van 245 kW (333 pk) en een koppel van maximaal 600 Nm. De Concept V‑ision e sprint van 0–100 km/u in 6.1 seconden, waarmee deze hybride zelfs sneller van start gaat dan de huidige V 250 BlueTEC sterkste motorvariant — en meer dan toegerust is om snel andere voertuigen in te halen. De topsnelheid van het model is 206 km/u. Het brandstofverbruik volgens NEDC bedraagt 3.0 liter per 100 km en dat komt overeen met een CO2 -emissie van 71 g per km. De MPV concept kan tot 50 km rijden in de puur elektrische modus, wanneer de topsnelheid beperkt wordt tot 80 km/u. Dat betekent dat korte dagtrips naar en van het werk bijvoorbeeld compleet emissievrij kunnen zijn en dat zorgt voor enorme milieuvoordelen, in het bijzonder in de stad.

De energie voor de elektromotor wordt opgeslagen in een lithium-ion hoogspanningsbatterij met een totale capaciteit van 13.5 kWh. De accu is gemonteerd in een dubbele stalen behuizing in de kofferruimte. Vanwege de ruimtelijkheid van de V‑Klasse heeft de batterij slechts een miniem effect op het laadvolume en de veelzijdigheid van het interieur van het voertuig. De hoogspanningsbatterij kan worden geladen vanuit een externe stroombron en levert op die manier een effectieve bijdrage aan het lage brandstofverbruik en de geringe emissies van dit model. Een intelligent onboard laadsysteem stelt de batterij in staat in minder dan twee uur volledig geladen te worden door gebruik te maken van een laadpaal. De accu kan ook geladen worden via het stopcontact thuis. Dan duurt het opladen ongeveer vijf uur, afhankelijk van het verbindingstype.

Het managementprogramma van het intelligente aandrijfsysteem van het voertuig selecteert automatisch de meest ideale combinatie van verbrandingsmotor of elektrische krachtbron. Het scala aan mogelijke opties behelst een praktisch stille elektrische start (silent start), gebruik van de elektromotor ter ondersteuning van de benzinemotor bijvoorbeeld tijdens accelereren (boost), en energieterugwinning (recuperation) tijdens afremmen en wanneer de auto op kruissnelheid rijdt. Alle teruggewonnen energie wordt opgeslagen in de accu en kan later weer gebruikt worden voor elektrisch rijden of voor de boostfunctie. Bestuurders kunnen de hybride interactie ook met de hand regelen, waarbij ze met een schakelaar uit vier verschillende instellingen kunnen kiezen. Dat zijn: Hybrid (alle hybride functies zijn beschikbaar), E-Mode (volledig elektrisch rijden), E-Save (het laadniveau van de accu wordt gehandhaafd) en Charge (de accu wordt tijdens het rijden opgeladen). Een display midden in het instrumentencluster laat de ingestelde modus zien.

Het hybride voertuig is ook uitgerust met een elektrisch opererende airconditioningcompressor en elektrische verwarmingselementen die zorgen voor een plezierig koel interieur tijdens de zomermaanden en gerieflijke warmte in de winter. Het gewenste klimaat in het interieur kan vooraf geprogrammeerd worden, tegelijk met de tijd van vertrek, via knoppen aan het stuur of via een menu in het instrumentenpaneel. Net als in de C 350 e zal het in de toekomst mogelijk zijn de website http://connect.mercedes.me te gebruiken om de instellingen van temperatuur en de parameters van de laadtoestand van de accu vooraf te doen en ook om op afstand gegevens op te roepen over de laadtoestand van de accu en bijvoorbeeld hoeveel kilometers er met de huidige acculading gereden kunnen worden.

Dynamisch exterieur met sportieve styling

De buitengewone handling en efficiency van het hightech hybride aandrijfsysteem wordt onderstreept door het design van het exterieur van de Concept V‑ision e, met imposant lakwerk en sportieve aerodynamische styling. Het conceptvoertuig is gelakt in ‘designo titanium alubeam’, dat het uiterlijk van de auto een hedendaagse, techno uitstraling geeft. Tegelijkertijd zorgen de speciale kwaliteitspigmenten voor kleurige nuances en schaduweffecten, afhankelijk van de invalshoek van het licht.

De dynamische styling van het model zorgt ook voor een blijvende impressie met sportieve zijskirts en bumpers, een achterspoiler en multispaaks 20-inch wielen met hoogglans afwerking, waardoor de V‑Klasse een gedistingeerd, atletisch en snel uiterlijk heeft.

Aangenaam interieur: de lichtheid van moderne luxe

Het interieur van de Concept V‑ision e maakt de indruk van de aangename sfeer van een woonkamer — zonovergoten luxe ruimtelijkheid. In wezen is het complete dak van het voertuig van glas gemaakt. Het 2.14 m² panoramische schuifdak is het grootste binnen het segment van de middenklasse bestellers en het laat ongelooflijk veel licht doordringen in het interieur. In combinatie met helderwitte accenten die boven de contrasterende donkere vloer van Engels walnotenhout lijken te zweven, zorgt het dak voor een onvergelijkbaar gevoel van ruimte, vrijheid en verlichting.

Het interieur van de Concept V‑ision e schittert met wit nappaleder en witte DINAMICA microvezel materialen, die zich uitstrekken tot stoelen, portieren, zijpanelen, instrumentencluster en het plafond. Een frisse indruk ontstaat door de kleurrijke biezen en naden, en afwerking met ultramoderne stoffen van microvezel, net als een groot afwerkingselement van geborsteld aluminium in het instrumentencluster. Deze moderne en elegante designstijl wordt afgerond door discrete omgevingsverlichting in de flanken van het interieur. Het verlichtingssysteem heeft vijf dimstanden en drie kleuren, neutraal (wit), zon (amber) en polair (ijsblauw) waardoor een persoonlijke lichtvoorkeur ingesteld kan worden. Kleuren en materialen van deze concept, maar ook de omgevingsverlichting binnenin, zorgen voor een gevoel van uitzonderlijke hoogwaardigheid en kwaliteit, die –in combinatie met het progressieve design van de V‑Klasse- zorgen voor een ambiance van moderne luxe en lichtvoetigheid.

Panoramisch schuifdak met MAGIC SKY CONTROL

Het panoramische schuifdak van 1.92 x 1.12-m met MAGIC SKY CONTROL is verdeeld in twee secties: een elektrisch werkend glazen schuifdak aan de voorzijde en een vast glazen dak achterin. MAGIC SKY CONTROL (bekend uit de Maybach) maakt het mogelijk het complete glasoppervlak met een druk op de knop helder of donker te laten kleuren. In de heldere versie is het dak praktisch helemaal transparant en laat het licht ongehinderd binnen voor een gevoel van ongelimiteerde ruimte. In de donkere stand wordt slechts minder dan één procent licht binnen gelaten. Dat kan heel prettig zijn op hete, zonnige dagen, aangezien het de hitte die in het interieur opgebouwd wordt met tien graden Celsius kan reduceren. Het panoramische zonnedak is ook uitgerust met een tweedelige elektrische rollo, die de zon buiten houdt maar bovendien het interieur kan verduisteren. Dat is niet alleen om het interieur koel te houden; het geeft de passagiers ook de gelegenheid op zonnige dagen in alle rust te werken of te relaxen achterin het voertuig.

Als het dak open is en het begint te regenen wordt dat gedetecteerd door een sensor, die het panoramische zonnedak terugschuift, zodat voorkomen wordt dat water in het interieur doordringt. Het dak gaat ook automatisch dicht wanneer het voertuig een tunnel inrijdt, om zodoende te voorkomen dat vervuilende emissies en stank het passagierscompartiment binnendringen. Het panoramische zonnedak en de blindering kunnen worden bediend met een schakelaar in het controlepaneel in het plafond, maar ook met een centrale knop achterin in het plafond van de auto.

Executive stoelen, comfortabele tafeltjes en iPad houder: een gerieflijk kantoor of een rustige plek om te relaxen

Samen met het panoramische zonneschuifdak is de Concept V‑ision e ook voorzien van andere nieuwe uitrustingen die voor meer comfort zorgen en ook voor meer personaliseringsmogelijkheden voor de V‑Klasse als privé- of zakelijk voertuig — ook voor hen die een meer exclusieve smaak hebben.

De Executive stoelen achterin bieden uitstekend extra comfort, vooral tijdens langere ritten. Net als in de S‑Klasse zijn deze stoelen ideaal om geconcentreerd te werken of juist om te relaxen. Een druk op de knop is al genoeg om de rugleuning naar een ligpositie tot 49 graden te dirigeren. Met de geïntegreerde onderbeenondersteuning, gescheiden voetsteunen en extra kussens bieden de stoelen het hoogste niveau van slaapcomfort en ontspanning wanneer ze in de uiterste ligstand staan. De voetsteunen zitten op de rails achter de stoelen voor de bestuurder en de voorste passagier en kunnen voor- en achteruit worden bewogen. Deze steunen bieden ook comfort voor de achterpassagiers wanneer hun stoelleuning overeind staat. De meest rechtopstaande stand is 21 graden. De stoelen, been- en voetsteunen zijn alle bekleed met nappa leder. De Executive stoelen zijn ook voorzien van driefasen verwarmings- en ventilatiesysteem en een ontspannende massagefunctie. Dat alles wordt bediend met knoppen binnen in de armsteunen. Aangezien het interieur van de V‑Klasse zo ruimtelijk is kunnen de Executive stoelen gecombineerd worden met standaard individuele zittingen of optioneel met banken. Op deze wijze wordt de grote variëteit aan stoelconfiguraties in de Mercedes-Benz MPV op hoogst exclusieve wijze uitgebreid.

De Concept V‑ision e zorgt voor een gerieflijke werkomgeving met twee handige tafeltjes, geïntegreerd in de rugleuning van de stoelen van bestuurder en voorste passagier; ze kunnen achterin gemakkelijk worden uitgeklapt. Elk tafelblad meet 35 x 35 cm, en dat zorgt voor meer dan genoeg ruimte voor documenten of laptop. Het tafeloppervlak is bekleed met nappa leder. De rugleuning van de voorstoelen is ook voorzien van een comfortabele iPad houder en een docking station met een geïntegreerde oplaad-interface en twee USB oplaadpunten. Het docking station kan gekanteld en 90 graden gedraaid worden. Alle contacten — bijvoorbeeld die voor de hoofdtelefoon — zijn te allen tijde vrij toegankelijk, ongeacht de positie van het docking station.

Handige bediening van dak- en stoelfuncties met iPad app

Eersteklas comfort wordt ook gegarandeerd in de Concept V‑ision e wanneer het aankomt op de bediening van verschillende functies van het panoramische zonnedak en de Executive stoelen. Behalve de schakelaars in het voertuig kan een iPad app gebruikt worden voor het openen en sluiten van het schuifdak via het MAGIC SKY CONTROL systeem, maar ook voor de bediening van de blindering, het instellen van de stoelen of de leunposities, de massage, de verwarming en de stoelventilatie. De app biedt een inkijkje op toekomstige mogelijkheden om het bedieningscomfort te verhogen in de V‑Klasse MPV.

Grote centrale console met verwarmde bekerhouders, een koeler en stopcontacten

Een andere nieuwe uitrusting die het comfort voor passagiers voor en achter verbetert is de grote centrale console. Het front van deze unit heeft een beklede armsteun, twee bekerhouders en een compartiment om mobiele telefoons op te bergen. Onder de armsteun zit een multimedia unit met twee USB poorten en een SD card-ingang, net als een grote opbergruimte en een koelruimte met een inhoud van vijf liter, die met een druk op de knop in- en uitgeschakeld kan worden. De koeler biedt genoeg ruimte voor twee halve liter flessen. Achter op de centrale console zitten twee verwarmde bekerhouders voor de passagiers achterin, maar ook een 220- volt en een 12-volt stopcontact en bovendien een opbergplek met omgevingsverlichting in drie kleuren.

Concept V‑ision e: de V‑Klasse nog meer gepersonaliseerd

Van zijn sportieve exterieur tot exclusief comfort en zijn milieuvriendelijke PLUG-IN HYBRID aandrijfsysteem — de Concept V‑ision e maakt duidelijk dat de Mercedes onder de MPV´s een enorm potentieel biedt waar het gaat om veelzijdigheid, die nodig is om tegemoet te komen aan de eisen en wensen van de kopers. Of hij nu als particulier voertuig gebruikt wordt door gezinnen en mensen, die de auto voor ontspanningsactiviteiten gebruiken of als luxe zakenauto, de V‑Klasse zal in de toekomst nóg meer personaliseringsopties bieden. De Concept V‑ision e onderstreept op die manier zijn claim het ideale voertuig te zijn voor iedereen die belangstelling heeft in een ruimtelijk model met een volstrekt eigen stijl — en een die het hoogste niveau van comfort biedt, naast een ultramodern aandrijfsysteem.