20
augustus
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz competentiecentrum voor productie van aardgasmotoren in Mannheim uitgebreid

Mercedes-Benz heeft zijn competentiecentrum voor emissievrije bedrijfswagens (in het Duits bekend onder de afkorting 'KEN') uitgebreid met de productie van aardgasmotoren voor alle voertuigsegmenten. Met de opening van het Mercedes-Benz Production Competence Centre for Natural Gas Drive werd onlangs in Mannheim een nieuw tijdperk ingeluid.

KEN werd in oktober 1994 in Mannheim opgericht als onderdeel van de truckdivisie. Sinds 2002 maakte het centrum deel uit van de divisie Vans, omdat het vanaf dat tijdstip bij de grootste projecten om bestelwagens ging. Zo werd destijds de voorganger van de huidige Sprinter met aardgasaandrijving in Mannheim gefabriceerd.

 Tegenwoordig worden in Mannheim ook de E-Klasse en de Econic met aardgasaandrijving uitgerust. Door de nieuwbouw kunnen daar nu ook de Sprinter en de B-Klasse aan worden toegevoegd. Het modelaanbod is aanzienlijk: voor de Mercedes Sprinter zullen bijvoorbeeld tot wel 16 varianten leverbaar worden.

Voertuigen met aardgasaandrijving combineren een zo gering mogelijke belasting van het milieu met efficiency en goede praktijkeigenschappen. Tot de voordelen behoren duidelijk lagere uitlaatgas- en geluidsmissies, aanzienlijk lagere onderhoudskosten en een grote actieradius in combinatie met de conventionele aandrijving.

Dat het KEN-concept door de klanten wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de afzetcijfers. De interesse voor deze alternatieve brandstof is sterk stijgende. Voor dit jaar wordt een productie van 5.000 voertuigen in Mannheim voorzien.

Ook in Nederland neemt de vraag naar voertuigen af-fabriek met bivalente techniek (aardgas/benzine) aanzienlijk toe. De Nederlandse overheid stimuleert het rijden op aardgas door subsidies te verlenen bij het investeren in aardgastankpunten en het rijden op aardgas. Mercedes-Benz Nederland levert af-fabriek personenauto's, bestelwagens en vrachtwagens op aardgas.