25
maart
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Classic op Techno Classica in Essen

60 jaar geleden won Stirling Moss met de Mercedes-Benz 300 SLR met startnummer 722 de Mille Miglia in de beste tijd die ooit werd behaald in deze legendarische 1.000-mijlsrace in Italië. De kampioensauto uit 1955 is tijdens Techno Classica in Essen (15 – 19 april 2015) te bewonderen op de stand van Mercedes-Benz Classic in Hal 1.

Een ander highlight is de unieke geschiedenis van de stroomlijncultuur van Mercedes-Benz. Zeven sportief-elegante auto's belichamen deze innovatieve esthetische traditie, van de 'Blitzen-Benz' uit 1909 tot de Mercedes-Benz CLA 45 AMG Shooting Brake uit 2015.

Elegantie en stroomlijning spelen al sinds het begin van de 20e eeuw een grote rol in de auto-ontwikkeling. Ingenieurs en designers kwamen tot het besef dat een optimale luchtweerstand belangrijker wordt naar mate de topsnelheden als gevolg van verbeterde motor- en chassistechnieken stijgen. Tot de vroege hoogtepunten van die innovatiecultuur behoort de Benz 200 pk uit 1909, die als 'Blitzen-Benz' furore maakte.

In de traditie van deze high performance auto toont Mercedes-Benz Classic twee auto's van latere datum die als unicaten werden gebouwd om hogesnelheidsrecords mee te behalen. Met de twaalfcilinder-recordauto uit 1936 die op basis van de Grand Prix-raceauto W 25 ontstond, behaalde Rudolf Caracciola een topsnelheid van 372,1 km/h. Vier decennia later, in 1978, werd de oorspronkelijk in 1969 gepresenteerde concept car C 111 door de ingenieurs van Mercedes-Benz doorontwikkeld tot de recordauto C 111 III, die met zijn vijfcilinder-dieselmotor in het Italiaanse Nardò maar liefst negen absolute wereldrecords op zijn naam schreef.

Van succesvol onderzoek tot wereldkampioenschap

Een mijlpaal op weg naar wetenschappelijk luchtweerstandonderzoek was de Mercedes-Benz 540 K Streamliner (W 29) die werd gebouwd op basis van het toenmalige sportieve topmodel van het merk. Zelfs wanneer het voertuig stilstaat, doet de adembenemend mooie vorm al vermoeden dat deze in 1936 vervaardigde wagen sneller is dan de wind. Naast het silhouet met haar vloeiende lijnen draagt ook het beperkte aantal delen dat de aerodynamica verstoort bij aan de excellente luchtweerstandwaarde van slechts cw = 0,36. Het is een typisch voorbeeld van het toepassen van ervaringen die zijn opgedaan tijdens het onderzoek.

Uitstekende aerodynamica en excellente sportiviteit zijn waarden die ook horen bij succesvolle racewagens. Dat wordt op de Techno Classica door Mercedes-Benz Classic benadrukt met de Silberpfeile van de tweede generatie die in de jaren 1954 en 1955 de internationale motorsport domineerden. Uit 1954 stamt de 2,5 liter Formule 1-raceauto met stroomlijncarrosserie. Met deze aerodynamisch geoptimaliseerde versie van de racewagen W 196 R maakte Mercedes-Benz in 1954 in Frankrijk zijn rentree in de Grand Prix. De dubbele overwinning van Juan Manuel Fangio voor Karl Kling maakte het 'Wonder van Reims' perfect en Fangio behaalde hiermee zijn eerste wereldkampioenstitel voor Mercedes-Benz. In 1955 triomfeerde hij wederom. Uit de Formule 1-raceauto ontwikkelden de ingenieurs van Mercedes-Benz voor het seizoen 1955 bovendien de 300 SLR (W 196 S), waarmee Stirling Moss en Denis Jenkinson glansrijk de Mille Miglia 1955 wonnen. De 300 SLR met startnummer 722 herinnert in Essen aan deze legendarische overwinning. Al deze successen van de 300 SLR zorgden ervoor dat Mercedes-Benz in 1955 het World Sportscar Championship in de wacht sleepte.

Efficiency in serieproductie

Onderzoeksresultaten op het gebied van aerodynamica dragen net als ervaringen uit de racesport en hogesnelheidsrecords bij aan de ontwikkeling van serieproductie-auto's van Mercedes-Benz. In combinatie met uiterst sportieve concepten en krachtige aandrijvingen ontstaan op deze manier steeds weer auto's als de Mercedes-Benz E 500 (W 124) en de actuele CLA 45 AMG Shooting Brake (X 117). De gecultiveerde sportlimousine E 500 komt oorspronkelijk in 1991 als 500 E op de markt en is het topmodel van de modelreeks 124. Ook de ontwikkeling daarvan stond in het teken van verbeterde aerodynamica van de carrosserie. De CLA 45 AMG Shooting Brake verschijnt in 2015 als vierde high performance auto van de huidige compacte klasse van Mercedes-Benz. Hij zet maatstaven op het gebied van aerodynamica en design, vermogen en efficiency.