30
juni
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Classic bij het Goodwood Festival of Speed 2011

  • Bijzondere collectie van historische en moderne auto’s van Mercedes-Benz bij de heuvelklim

  • Tentoonstelling ‘125! Years Inventor of the Automobile’

  • Beroemde rijders als John Surtees, Klaus Ludwig, Bernd Schneider

Snelheid, kracht en stijl, toekomstgerichte techniek en het bewustzijn voor de historie, maar ook elegantie en luxe: dat zijn sterke punten van het merk Mercedes-Benz. Het zijn ook facetten die bepalend zijn voor de fascinatie van de auto, die elk jaar opnieuw tienduizenden bezoekers naar het Festival of Speed in het Britse Goodwood trekt. Ook Mercedes-Benz Classic is er dit jaar weer aanwezig en neemt van 1 tot en met 3 juli met tal van bijzondere wedstrijdauto’s deel aan de heuvelklim op het 1,86 kilometer lange parcours. Ook is de tentoonstelling ‘125! Years Inventor of the Automobile’ met mijlpalen uit de merkhistorie van Mercedes-Benz te zien. Dit jaar staat het evenement in Goodwood in het teken van ‘Racing revolutions – quantum leaps that shaped motor sport’.

In Goodwood staan dit jaar ondermeer raceauto’s als de ‘Silberpfeil’ W165, speciaal ontworpen voor de Grote Prijs van Tripoli in 1939, de 300 SL-Rennsportwagen (W194) uit 1954, de winnende auto van de 24 Uur van Le Mans, een Penske-Mercedes Indycar alsmede de 190 2.5 16V EVO II uit de DTM in 1990 aan de start. De jongste generatie Mercedes-Benz raceauto’s wordt vertegenwoordigd door de Mercedes-Benz SLS AMG GT3, die ondermeer uitkomt in het FIA GT3-kampioenschap en tal van nationale GT3-series. Zoals het past bij de traditie van het Festival of Speed worden de auto’s bestuurd door prominente coureurs als Sir John Surtees, Paul Stewart, Klaus Ludwig en Bernd Schneider.

De tentoonstelling ‘125! Years Inventor of the Automobile’, die ook in Goodwood te zien is, omvat auto’s als de Benz Patent-Motorwagen uit 1886, de Mercedes Simplex 40 PS uit 1902, een Mercedes-Benz 500 K Cabriolet B (W29) uit 1936, de Mercedes-Benz 300 SL (W198) met vleugeldeuren, een Mercedes-Benz SL 280 Roadster (W113) uit de jaren zestig, een Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 (W116) uit 1975 en een actuele Mercedes-Benz SLS AMG Coupé (C197).

Het Festival of Speed, dat in 1993 voor het eerst plaatsvond, is een initiatief van Charles Gordon-Lennox, Earl of March and Kinrara. De autosportliefhebber en kasteelheer van Goodwood is alom bekend als ‘Lord March’. Zijn grootvader, de toenmalige Earl of March en de 9th Duke of Richmond, onder de naam Freddie March bekend als auto-ontwerper, ingenieur en coureur, organiseerde al in 1936 een privé-heuvelklim in het park van Goodwood.

Sinds 1993 heeft het Festival of Speed zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste jaarlijkse auto-evenementen. Drie dagen lang staan race- en sportwagens uit diverse perioden in het middelpunt van de belangstelling. Daarbij ontbreekt ook de koningsklasse in de autosport niet: dit jaar zullen maar liefst negen Formule 1-teams present zijn, waaronder Mercedes GP en McLaren-Mercedes. Een bijzonder kenmerk van het evenement in Goodwood is de toegankelijkheid voor het publiek, van de pits via de tentoongestelde auto’s tot aan de automobiele kunstwerken die de Britse beeldhouwer Gerry Judah ieder jaar voor Goodwood House creëert.