04
juni
2020
|
16:18
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Cars stapt in Duitsland en Oostenrijk over op CO2-vrij vervoer per spoor

Mercedes-Benz Cars werkt voortdurend aan de optimalisatie van de logistieke netwerken wereldwijd. De onderneming breidt met name het goederenvervoer per spoor steeds verder uit, waarbij de focus op duurzame en digitale innovatie ligt. Samen met logistiek partner Deutsche Bahn heeft Mercedes-Benz Cars een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van Inbound Logistics: het vervoer per spoor van voertuigonderdelen is nu CO2-vrij. Dit geldt voor de Mercedes-Benz fabrieken in Bremen, Rastatt, Sindelfingen, Hamburg, Kuppenheim, Untertürkheim en MDC Power GmbH in Kölleda, Duitsland, alsmede voor de fabriek in Kecskemét in Hongarije. Het goederenvervoer per spoor komt overeen met zo’n 270 truckladingen per dag, die niet over de weg hoeven te worden vervoerd.

“Duurzaamheid is altijd een integraal onderdeel geweest van het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Cars. Het reduceren van CO2 is een van onze belangrijkste aandachtspunten, die we systematisch doorvoeren in meer dan dertig van onze fabrieken, alsmede in onze logistiek. Ons doel is een duurzame en milieuvriendelijke transportmix in ons gehele wereldwijde logistieke netwerk. De conversie naar CO2-vrij vervoer per spoor is een belangrijke stap in deze richting”, aldus Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG en verantwoordelijk voor Production and Supply Chain Management.De groene energie die de onderneming gebruikt voor het vervoer per spoor in Duitsland en Oostenrijk, is uitsluitend afkomstig van lokale, hernieuwbare energiebronnen. Het wordt momenteel voornamelijk opgewekt in waterkrachtcentrales.“Naast kosten, transittijd en transportkwaliteit ligt de focus van onze logistieke concepten op de CO2-uitstoot. Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij het selecteren van onze logistieke dienstverleners – dit varieert van het gebruik van milieuvriendelijke apparatuur tot de inzet van emissiearme trucks conform de nieuwste Euronorm of met alternatieve aandrijftechniek”, aldus Elke Pusskeiler, Hoofd Supply Chain Management bij Mercedes-Benz Cars.

Duurzaamheid bij Mercedes-Benz Cars

Als onderdeel van ‘Ambition2039’ heeft Mercedes-Benz Cars een aantal veelomvattende doelen voor de bescherming van het klimaat gesteld: in 2039 wil de onderneming een volledig CO2-neutraal modellengamma aanbieden. In 2030 zal meer dan de helft van de voertuigen een elektrische aandrijving hebben – inclusief volledig elektrische personenwagens en plug-in hybrids.De CO2-neutrale productie is een belangrijke mijlpaal: vanaf 2022 zullen alle eigen Mercedes-Benz personenwagen- en bestelwagenfabrieken CO2-neutraal produceren. Nieuwe fabrieken zijn hier inmiddels op voorbereid. De fabriek van Mercedes-Benz in Sindelfingen, Factory 56, dient op het gebied van state-of-the-art productietechnologie, klimaatbescherming en behoud van energiebronnen als blauwdruk voor alle toekomstige fabrieken die van CO2-neutrale energie gebruikmaken vanaf het moment dat ze operationeel zijn. Op het dak wordt een fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd, dat de fabriek jaarlijks van 5000 MWh zelf-opgewekte groene energie voorziet. De smart fabriek in Hambach (Frankrijk) maakt inmiddels gebruik van hernieuwbare energiebronnen (groene stroom, biogas) en produceert CO2-neutraal. Ook de Mercedes-Benz fabriek in Jawor (Polen) gaat CO2-neutraal produceren.In Duitsland zal Mercedes-Benz AG in de toekomst energie afnemen van Duitse windmolenparken waarvan de subsidie in 2020 afloopt volgens de wet op hernieuwbare energie (Erneuerbare-Energien-Gesetz EEG). Mercedes-Benz AG is daarmee de eerste grote industriële klant die gebruik zal maken van deze energiebron, en verzekert zo op lange termijn de toekomst van zes windmolenparken in Noord-Duitsland.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.