12
januari
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz C 350 PLUG-IN HYBRID - efficiency, dynamiek, comfort en 7% bijtelling

Na de première ervan in de S-Klasse presenteert Mercedes-Benz nu zijn meest geavanceerde hybride technologie in de C-Klasse en voor het eerst ook in een Estate. De dynamiek en de efficiency van de C 350 PLUG-IN HYBRID maken er een overtuigende propositie van, zowel in de Limousine- als Estate-uitvoering. Met een actieradius met volledig elektrische aandrijving van 31 kilometer is lokaal emissievrij rijden nu werkelijkheid geworden. De viercilinder benzinemotor zorgt samen met de sterke elektromotor voor een gecombineerd vermogen van 205 kW (279 pk) en een koppel van 600 Nm - prestaties van een sportauto, gekoppeld aan een gecertificeerd minimaal verbruik van slechts 2,1 liter brandstof per 100 kilometer (Limousine en Estate). Dit komt overeen met CO2-emissies van 48 gram (Estate: 49 gram) per kilometer. Hierdoor komen beide modellen bij zakelijke inzet in aanmerking voor 7% bijtelling. De C 350 PLUG-IN HYBRID - die volgens de nieuwe nomenclatuur in de toekomst C 350 e gaat heten - is standaard uitgerust met AIRMATIC luchtvering en de via internet bedienbare preconditionering, wat mede zorgt voor een uitzonderlijk niveau van rij- en klimaatcomfort. De C 350 PLUG-IN HYBRID staat vanaf maart 2015 bij de dealer. Prijzen en uitrustingsmogelijkheden worden begin februari bekendgemaakt.

De C 350 PLUG-IN HYBRID is na de C 300 BlueTEC HYBRID het tweede hybridemodel van de nieuwe C-Klasse en het tweede Mercedes-Benz model met PLUG-IN HYBRID-technologie aan boord. Dankzij de combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor zorgen hybride aandrijfsystemen voor een indrukwekkend laag brandstofverbruik, terwijl daar grote prestaties tegenover staan. De elektromotor kan de verbrandingsmotor vervangen of ondersteunen in situaties waarin de verbrandingsmotor minder gunstig is en maakt gebruik van opgeslagen energie die geconverteerd wordt bij het remmen.

De C 350 PLUG-IN HYBRID maakt gebruik van de meest geavanceerde  hybridetechnologie van dit moment. De elektrische energie wordt opgeslagen in een lithium-ion hoogspanningsbatterij met een totale capaciteit van 6,2 kWh, die met een externe stroombron kan worden opgeladen en zodoende een effectieve bijdrage levert aan het lage verbruik en de lage emissiecijfers. De batterij is vloeistofgekoeld, weegt ongeveer 100 kilogram en is ondergebracht in een plaatstalen behuizing boven de achteras voor maximale botsveiligheid, maar ook voor meer rijdynamiek en een maximale kofferruimte.

Dankzij een intelligent on-board laadsysteem kan de accu in ongeveer 1 uur en 45 minuten opgeladen worden aan een Wallbox of aan één van het toenemend aantal openbare laadpalen (230 V, 16 A, 3,7 kW, enkelfase). Opladen via een stopcontact thuis behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Afhankelijk van het netwerk is de oplaadtijd dan ongeveer twee uur (met 230 V en 13 A, 3.0 kW). Ondanks de ruimte die de batterij inneemt, heeft de C 350 PLUG-IN HYBRID Limousine een kofferruimte van 335 liter (Estate: 350 liter - 1370 liter).

PLUG-IN HYBRID: nu voor het eerst met viercilinder benzinemotor

In de nieuwe Mercedes-Benz C 350 PLUG-IN HYBRID wordt de hybrideaandrijving voor het eerst gecombineerd met een efficiënte viercilinder benzinemotor. De tweeliter motor produceert 155 kW (211 pk) en een maximum koppel van 350 Newtonmeter. Zijn directe benzine injectiesysteem met straalgeleide verbranding maakt gebruik van een elektronisch gecontroleerde, meervoudige precisie-injectie en supersnelle multi-vonk ontsteking voor uitstekende prestaties, gekoppeld aan hoge efficiency en voorbeeldige emissies. De elektromotor van de C 350 PLUG-IN HYBRID heeft een piekvermogen van 60 kW en een systeemkoppel van 340 Nm. Het totale systeem levert een gecombineerd vermogen tot 205 kW (279 pk) en een koppel van 600 Nm.

7-traps automaat met extra koppeling

De hybridemodule van de standaard 7-traps automatische transmissie 7G-TRONIC PLUS omvat zowel de elektromotor als een extra koppeling tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor. In de volledig elektrische modus wordt de verbrandingsmotor losgekoppeld van de aandrijflijn. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om weg te rijden met de verbrandingsmotor ondersteund door de elektromotor, met soortgelijke prestaties als bij een vloeistofkoppeling: hier vormt de koppeling  in combinatie met de EV het substituut voor de koppelomvormer.

Technische gegevens

Interne verbrandingsmotor

 

Aantal cilinders/plaatsing

4 in-lijn

Brandstofmenging

Injectie onder hoge druk, 1 turbocharger

Motorinhoud (cc)

1.991

Max. vermogen (kW/pk bij tpm)

155/211 bij 5500

Motorkoppel (Nm)

350

 

 

Elektromotor

Vermogen (kW)

max. 60

Koppel (Nm)

340

Systeemvermogen (kW/pk)

205/279

Systeemkoppel (Nm)

600

Acceleratie 0-100 km/u (s)

5,9 (6,2)

Topsnelheid (km/u)

(250) 246

Topsnelheid elektrisch (km/h)

130

Gecombineerd verbruik (l/100 km)

2,1 (2,1)

Gecombineerde CO2-emissie (g/km)

48 (49)

Elektrische actieradius (km)

31

Totale capaciteit batterij (kWh)

6,2

Laadtijd 10%-100% (230 V/8 A – 16 A), 1,8 -3,7 kW (h)

1,75 – 3,5

(Voorlopige cijfers. Cijfers voor Estate tussen haakjes)

Dynamische performance – met 7% bijtelling

De hoge systeemprestaties en het intelligente motormanagement geven de auto een dynamische performance. Dit wordt gecombineerd met het rijcomfort van een premium limousine en verbruik- en milieucijfers die zeer recent zelfs voor kleine auto’s voor onmogelijk werden gehouden. De Limousine kan van 0 naar 100 km/u sprinten in 5,9 seconden, terwijl de Estate met 6,2 seconden bijna net zo snel uit de startblokken komt. De sedan kan een topsnelheid bereiken van 250 km/u, de Estate 246 km/u, terwijl beide een NEDC gecertificeerd brandstofverbruik hebben van 2,1 liter per 100 kilometer. Dit komt overeen met CO2-emissies van 48 gram per kilometer (Estate: 49 gram per kilometer). Beide varianten komen hierdoor bij zakelijke inzet in aanmerking voor slechts 7% bijtelling.  De C 350 PLUG-IN HYBRID kan in totaal 31 kilometer volledig elektrisch, dus lokaal emissievrij, rijden – bijvoorbeeld bij ritten in de stad.

Efficiënt, dynamisch en comfortabel

Rijden met de nieuwe C 350 PLUG-IN HYBRID is net zo eenvoudig als het rijden in elke andere automaat van Mercedes-Benz: instappen, motor starten en wegrijden. Naar wens kan er gekozen worden voor een zeer efficiënte of juist dynamische rijstijl.

De C 350 PLUG-IN HYBRID heeft alle kenmerken van een state-of-the-art hybridevoertuig. Zoals:

Stille start: de auto start geluidloos en loopt dan in de elektrische modus. In deze fase wordt de verbrandingsmotor over het algemeen inactief gehouden. Er is een elektrisch vermogen van 60 kW beschikbaar om in volledig elektrische modus te rijden.

Boost: de elektromotor schakelt in om het vermogen van de verbrandingsmotor met nog eens 60 kW te ondersteunen (‘boosten’) – bijvoorbeeld voor snelle acceleratie.

Recuperatie: tijdens het remmen en het uitrollen wordt energie teruggewonnen en opgeslagen in de batterij. Deze energie kan later weer gebruikt worden om elektrisch te rijden of voor de boostfunctie

‘Making by braking’

Het grootste potentieel om het energieverbruik van hybride aandrijfsystemen te verlagen zit in het maximaliseren van de recuperatie bij afremmen op de motor en remmen. Als het rempedaal gebruikt wordt, neemt de elektromotor in eerste instantie de taak van het afremmen op zich, waarbij de elektromotor  tegelijkertijd als wisselstroomdynamo fungeert. Als er harder geremd dient te worden, zorgen de schijfremmen pas voor extra remkracht. Deze ‘overlap’ tussen conventioneel mechanisch remmen en het elektrische remvermogen van de elektromotor als dynamo verhoogt de efficiency, maar is in de praktijk niet merkbaar.

Bovendien werkt het intelligente motormanagementsysteem van de C 350 PLUG-IN HYBRID op de achtergrond om de ideale combinatie te kiezen tussen verbrandingsmotor en elektromotor.

Impulsen voor de bestuurder

Nieuw is het zogenaamde haptische gaspedaal van de C 350 PLUG-IN HYBRID, dat meehelpt het brandstofverbruik en dus ook de uitlaatgasemissies te reduceren. Het pedaal geeft twee soorten informatie:

Wanneer - in de E-Mode - de bestuurder op een bepaald punt weerstand in het gaspedaal bemerkt, is dat een indicatie dat de maximale elektrische prestatie geleverd wordt. Wanneer de bestuurder het pedaal verder indrukt, zal de verbrandingsmotor inschakelen om additioneel vermogen te leveren.

Een dubbele impuls van de ECO Assist functie geeft aan dat de bestuurder zijn voet van het gaspedaal dient te halen om zo de verbrandingsmotor uit te schakelen en los te koppelen van de aandrijflijn. Wanneer de bestuurder dit doet, zal het intelligente motormanagement van de C 350 PLUG-IN HYBRID – gebruik makend van de data uit het radarsysteem van de auto - de vertragingsmodus variëren tussen ‘zeilen’ en recuperatie.

Individuele transmissiemodus

De complexe technologie van de C 350 PLUG-IN HYBRID zorgt ervoor, dat het rijden net zo eenvoudig is als in een conventioneel voertuig met automatische transmissie. Maar indien gewenst kan de hybride werking manueel worden geregeld met behulp van vijf rijprogramma’s en vier hybridfuncties. Hiervoor kan gekozen worden met een schakelaar voor de rijprogramma’s en een schakelaar voor de hybridfuncties. Beide zijn op de middenconsole gepositioneerd. Een display midden op het instrumentenpaneel laat de gekozen instelling zien. Met de selectie van een rijprogramma kiest de bestuurder voor bepaalde functies die de rijbeleving beïnvloeden. De volgende rijprogramma’s zijn beschikbaar:

Individueel: individuele keuze van de eigenschappen van de rijprogramma’s, zoals:

  • de aandrijving

  • onderstel

  • besturing

  • ECO Assist

  • klimaatcontrole

S + Sport+: maximale prestatie, uiterst sportieve schakelmomenten, de verbrandingsmotor is steeds actief, bijzonder sportieve vering en demping.

S Sport: verhoogde prestatie, sportief schakelen, verbrandingsmotor steeds actief, bijzonder sportieve vering en demping.

C Comfort: prestatie en recuperatie optimaal afgesteld op comfort en verbruik, elektrische aandrijving/uitschakeling verbrandingsmotor mogelijk tot 130 km/u, comfortgerichte standaardinstellingen.

E Economy: prestatie wordt volledig afgestemd op laag verbruik, energierecuperatie minimaal ten behoeve van de ‘zeilfunctie’. Volledige elektromodus en uitschakeling van benzinemotor mogelijk. Wanneer het navigatiesysteem met routegeleiding ingeschakeld is en de HYBRID modus geselecteerd is, zal het systeem de laadstatus van de hoogspanningsbatterij controleren volgens het verloop van de route, om ervoor te zorgen dat in stadsgebied zoveel mogelijk elektrisch gereden wordt. Ook is ECO Assist actief.

ECO Assist activeert een extra functie en gebruikt hiervoor de  radartechnologie van het standaard afstandswaarschuwingssysteem. Wanneer het radarsysteem een voertuig vóór de auto ontdekt dat langzamer rijdt, stuurt  het een dubbele impuls naar het ‘haptische’ gaspedaal om de bestuurder te laten weten dat het gas moet worden losgelaten. Het voertuig zal dan  automatisch vertragen door middel van de remmende capaciteit van de elektromotor. Zo kan frequent remmen, in het bijzonder in fileverkeer, voorkomen worden.

Keuze uit vier verschillende hybridfuncties

Naast de keuze uit verschillende rijprogramma’s kan de bestuurder ook het gebruik van de elektromotor en de verbrandingsmotor in de C 350 PLUG-IN HYBRID reguleren. In het rijprogramma Economy en Comfort zijn de volgende hybridinstellingen mogelijk:

Hybrid: alle hybride functies zoals volledig elektrisch, boost en recuperatie zijn beschikbaar en worden zo efficiënt mogelijk toegepast conform de rijomstandigheden en de route.

E-Mode: voor uitsluitend elektrisch rijden – bijvoorbeeld in de stad of wanneer de batterij voldoende opgeladen is om de rest van de trip af te leggen.

E-save: de acculading van de batterij blijft gehandhaafd – bijvoorbeeld om later in een milieuzone volledig elektrisch te kunnen rijden. Elektrisch rijden en de ‘boost’-functie zijn daarom maar beperkt  beschikbaar.

Charge: om de batterij op te laden terwijl er met de verbrandingsmotor gereden wordt – bijvoorbeeld om op een later moment een vollere batterij beschikbaar te hebben. De verbrandingsmotor blijft actief en het brandstofverbruik kan toenemen. Elektrisch rijden is niet mogelijk.

In de rijprogramma’s S+ en S wordt de modus ‘Hybrid’ geactiveerd. In het rijprogramma ‘Individueel’ hangt de keuze uit beschikbare instellingen af van de gekozen karakteristieken.

Route-gebaseerde strategie

De beste strategie voor een efficiënte rit is anticiperend rijden. Wanneer de exacte bestemming bekend is en de relevante data in het navigatiesysteem zijn ingevoerd, wordt het laden en ontladen van de hoogspanningsbatterij in de C 350 PLUG-IN HYBRID volledig gecontroleerd voor optimaal gebruik van de energie tijdens de hele route.

Een ander kernpunt is om stedelijke gebieden zo mogelijk met een volle batterij te bereiken, zodat de auto efficiënt – en zo vaak mogelijk in de elektrische modus – aan stop-en-go-verkeer deelneemt.

Luchtvering en preconditionering standaard

De nieuwe C 350 PLUG-IN HYBRID biedt de vertrouwde uitrusting van de C-Klasse en heeft bovendien het extra comfort van standaard AIRMATIC luchtvering en diverse mogelijkheden op het gebied van preconditionering.

Dankzij de elektronisch geregelde continu variabel instelbare schokdemping op zowel voor- als achteras, biedt de luchtvering uitstekend rijcomfort met minimaal weg- en bandengeluid, ook wanneer de auto zwaar beladen is, en  niveauregeling rondom.

Met de standaard preconditionering, kan reeds vóór vertrek het gewenste klimaat in de auto ingesteld worden – zowel in de zomer door te koelen als in de winter door te verwarmen. Dit systeem kan direct worden geactiveerd door een knop in te drukken of door de vertrektijd in te toetsen (in de auto in te stellen of via internet http://connect.mercedes.me). Preconditionering is mogelijk door de elektrische koelcompressor en de elektrische verwarmingselementen door de circulatie van warme lucht. In voertuigen uitgerust met stoelventilatie of –verwarming wordt deze gelijktijdig geactiveerd. Net als de preconditioneringsfunctie kan ook het opladen van het voertuig geregeld worden via http://connect.mercedes.me. Bovendien is het mogelijk de laadstatus van de hoogspanningsbatterij te checken, evenals de actieradius van het voertuig in de elektrische modus.

Uitgebreide kennis op het gebied van hybride en elektrische voertuigen

In 1982, tegelijk met de introductie van de Mercedes-Benz 190 - de voorganger van de C-Klasse - presenteerde Mercedes-Benz het eerste conceptvoertuig met hybrideaandrijving – met tweecilinder boxermotor die de accu op moest laden. Een aantal andere experimentele voertuigen volgde, totdat in 2009 de allereerste seriegeproduceerde hybrideaandrijving ter wereld met lithium-ion batterij zijn debuut maakte bij Mercedes-Benz. Lange tijd was deze S 400 HYBRID de meest brandstofefficiënte luxe limousine met benzinemotor en de succesvolste hybride in zijn segment.

De tweede generatie hybride transmissie verscheen op basis van de 7G-TRONIC PLUS automatische transmissie. Deze beleefde zijn première in 2012 in de E 300 BlueTEC HYBRID, de eerste dieselhybride in het premiumsegment wereldwijd. Door de efficiency van een dieselmotor te combineren met de voordelen van de hybride aandrijving, zette Mercedes-Benz een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de automobiel en bereikte daarmee verbruikscijfers van 4 liter diesel per 100 km in het segment van de luxe limousines.

Na de E 300 BlueTEC HYBRID, S 400 HYBRID, S 300 BlueTEC HYBRID, C 300 BlueTEC HYBRID en de S 500 PLUG-IN HYBRID is de C 350 PLUG-IN HYBRID nu de jongste hybride-variant van Mercedes Benz. In de komende jaren zal de grootste nadruk komen te liggen op de plug-in hybrides. De onderneming speelt ook een vooraanstaande rol op het gebied van volledig elektrische mobiliteit.

Een groeiende reeks: alle hybride en elektrisch aangedreven voertuigen van Mercedes-Benz:

2012: smart electric drive
2012: E 300 BlueTEC HYBRID
2013: SLS AMG Coupé Electric Drive
2013: S 400 HYBRID
2013: S 300 BlueTEC HYBRID
2014: C 300 BlueTEC HYBRID
2014: B-Klasse Electric Drive
2014: S 500 PLUG-IN HYBRID
2015: C 350 PLUG-IN HYBRID