20
juni
2017
|
11:15
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz bouwt nieuwe motorenfabriek in Jawor, Polen

Mercedes-Benz is begonnen met de bouw van zijn eerste fabriek in Polen. Deze productiefaciliteit zet in de wereldwijde motorenproductie nieuwe standaarden dankzij de toepassing van ultramoderne productieprocessen en innovatieve Industry 4.0.-technologieën.

“De nieuwe motorenfabriek in Polen speelt een sleutelrol in de groeistrategie van Mercedes-Benz Cars. Met de nieuwe locatie in Jawor waarborgen we de toelevering van bijzonder efficiënte motoren aan onze autofabrieken”, aldus Markus Schäfer, lid van de divisieraad van Mercedes-Benz Cars en verantwoordelijk voor Productie en Supply Chain. “We zorgen ervoor dat ons wereldwijde productienetwerk klaar is voor de toekomst en we laten zien dat we zowel de sprint als de marathon beheersen. We bouwen steeds meer conventionele verbrandingsmotoren, onder andere voor hybride modellen, die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van Mercedes-Benz. Tegelijkertijd bereiden we ons productienetwerk voor op de elektromobiliteit die in de komende jaren realiteit gaat worden.”

De nieuwe fabriek in Jawor, die een totale oppervlakte van circa 50 hectare beslaat, is de tweede motorenfabriek van Mercedes-Benz Cars buiten Duitsland. Daimler investeert circa 500 miljoen euro in de nieuwe productielocatie, waar zo’n 500 mensen zullen werken aan de productie van viercilindermotoren voor de personenautomodellen van Mercedes-Benz. De motorenproductie in de nieuwe fabriek start naar verwachting in 2019.

De officiële openingsceremonie voor de toekomstige fabriek werd bijgewoond door Mateusz Morawiecki (vicepremier van Polen en minister van Economische Ontwikkeling en Financiën), Elżbieta Witek (lid van de ministerraad), Tadeusz Kościński (vice-staatssecretaris bij het ministerie van Economische Ontwikkeling in Polen), Rolf Nikel, ambassadeur van Duitsland in Polen), Frank Deiß, hoofd motorenproductie bij Mercedes-Benz Cars en fabrieksmanager van de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim), Rainer Ruess, (hoofd productieplanning Mercedes-Benz Cars) en dr. Andreas Schenkel (CEO van Mercedes-Benz Manufacturing Poland) alsmede andere gasten uit de politiek en het bedrijfsleven.

Binnenkort wordt een aanvang gemaakt met de opleiding van de Poolse medewerkers in de fabriek in Untertürkheim. Daarnaast gaan productiemedewerkers uit Duitsland in de nieuwe fabriek aan de slag om hun kennis te delen met hun Poolse collega’s. Voor de realisatie van het opleidingsconcept voor de nieuwe motorenfabriek zal naar verwachting ook worden samengewerkt met plaatselijke opleidingsinstituten.

Mateusz Morawiecki: “Polen zet in op buitenlandse investeerders om onze economie te versterken met hightech oplossingen. Het is bijzonder goed nieuws dat Polen een strategische investeringslocatie vormt voor een concern als Daimler. Deze investering biedt tal van nieuwe bedrijfsperspectieven voor met name regionale toeleveranciers en zorgt tevens voor samenwerking met universiteiten en opleidingsinstituten voor het opleiden van het personeel. Polen wordt binnen Europa toonaangevend in innovatie en greenfield-investeringen en draagt zo bij aan de implementatie van onze Sustainable Development Strategy.”

Nieuwe standaarden op het gebied van Industry 4.0 en duurzaamheid

De motorenfabriek in Jawor gaat dankzij Industry 4.0 voldoen aan de nieuwste branchestandaarden en dienstdoen als benchmark voor de motorenproductie. Naast state-of-the-art technologie zal ook worden gekeken naar de mogelijkheden voor digitalisering, bijvoorbeeld met op apps gebaseerde toepassingen op het gebied van personeels- en energiemanagement. Responsieve productiesystemen maken een flexibele productie mogelijk, waardoor het mogelijk wordt om meerdere motorvarianten te bouwen op dezelfde productielijn.

De fabriek in Jawor zal ook nieuwe maatstaven creëren op het gebied van energiebesparing bij de productieprocessen: samen met energieleveranciers en de plaatselijke autoriteiten worden oplossingen ontwikkeld voor een CO2-neutrale motorenproductie, bijvoorbeeld door het gebruik van windkracht, zonne-energie of biogastoepassingen.

Over het motorenproductienetwerk van Mercedes-Benz Cars

Het motorenproductienetwerk van Mercedes-Benz Cars bevat diverse Duitse en internationale locaties, die worden aangestuurd vanuit de hoofdfabriek in Untertürkheim. Motoren, transmissies, assen en aanverwante componenten worden geproduceerd in Untertürkheim. De focus van de Mercedes-Benz fabriek in Berlijn ligt op de ontwikkeling en productie van ultramoderne componenten en onderdelen alsmede de productie van motoren. De Mercedes-Benz fabriek in Hamburg ontwikkelt en produceert assen en ascomponenten, stuurkolommen, componenten voor uitlaatsystemen en lichtgewicht structuurdelen. De MDC Power motorenfabriek in Kölleda in de Duitse deelstaat Thüringen is een volledige dochter van Daimler AG en produceert viercilindermotoren voor modellen van Mercedes-Benz en Mercedes-AMG. Motoren en andere belangrijke componenten worden ook buiten Duitsland geproduceerd. Daimler’s dochteronderneming Star Transmission in Roemenië assembleert transmissies en produceert onderdelen en componenten. De joint venture BBAC in het Chinese Beijing produceert motoren voor de lokale markt. Als onderdeel van de strategische samenwerking tussen Daimler en de Renault-Nissan Alliantie bouwt Infiniti viercilinder benzinemotoren voor Mercedes-Benz in zijn Amerikaanse fabriek in Decherd, Tennessee.

Over Mercedes-Benz Cars Operations

Mercedes-Benz Cars Operations is verantwoordelijk voor de productie van personenauto’s op 29 locaties over de gehele wereld, die deel uitmaken van een flexibel en efficiënt productienetwerk waarin circa 78.000 mensen werkzaam zijn. Dit omvat tevens centrale functies op het gebied van productieplanning, technologiestructuur, logistiek en kwaliteit.

Afgelopen jaar bouwde Mercedes-Benz Cars meer dan 2 miljoen personenauto’s van de merken Mercedes-Benz en smart, waarmee voor het zesde jaar op rij een record werd gevestigd. Het netwerk is opgezet rond de technische bases voor modellen met voorwielaandrijving (de compacte modellen), achterwielaandrijving (onder meer de S-Klasse, E-Klasse en C-Klasse) alsmede SUV’s en sportauto’s. Tevens is er een productgroep voor aandrijflijnen (motoren, transmissies, assen en componenten). Voor al deze productgroepen is een hoofdfabriek aangewezen die dienstdoet als center of competence voor de implementatie van nieuwe producten, technologieën en kwaliteitsmaatregelen.

Dagelijks wordt gewerkt aan verbetering en verfijning van de state-of-the-art productiemethodes, waardoor toekomstige hightech auto’s geproduceerd kunnen worden op een efficiënte, flexibele en milieubewuste manier, volgens de hoge kwaliteitsstandaarden van Mercedes-Benz. De basis hiervoor vormen de werknemers en hun expertise. Bovendien zet Mercedes-Benz bij het realiseren van zijn groeistrategie niet alleen in op eigen fabrieken, maar in toenemende mate ook op samenwerkingsverbanden en contractfabrikanten.