30
maart
2020
|
16:36
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz biedt hulp bij de productie van medische apparatuur

Vooral in tijden als deze is het voor Mercedes-Benz belangrijk om zijn sociale verantwoordelijkheid te nemen. Het concern heeft daarom hulp aangeboden met de productie van medische apparatuur. Met behulp van 3D-printers kunnen onderdelen worden geproduceerd die dringend nodig zijn in de medische technologie als gevolg van de COVID-19-pandemie.
 

“Met ons zeer bekwame team en jarenlange ervaring in 3D-printtechnologie zijn we er klaar voor een bijdrage te leveren aan de productie van medische apparatuur”, aldus Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG en verantwoordelijk voor Production and Supply Chain. “We zijn daarom in contact met de deelstaatregering van Baden-Württemberg. Onze expertise en specialistische kennis zijn beschikbaar voor de productie. Het is nu aan de medische technologiesector om contact met ons op te nemen. Onze 3D-printers staan gereed.”

Mercedes-Benz kan bogen op zo’n dertig jaar ervaring in het onderzoek naar en de toepassing van ‘additive manufacturing’. In de personenwagensector wordt 3D-printen doorgaans gebruikt voor de bouw van prototypen en kleine serieproductie.

Mercedes-Benz gebruikt al 3D-printmachines voor de productie van zo’n 150.000 kunststof en metalen componenten op jaarbasis. Deze capaciteit kan nu volledig worden aangewend voor medische doeleinden. Alle gebruikelijke 3D-printprocessen kunnen worden ingezet: van stereolithografie (SLA), Selective Laser Sintering (SLS) en Fused Deposition Modelling (FDM) tot aan Selective Laser Melting (SLM).

Over additive manufacturing
Bij ‘additive manufacturing’ worden digitaal ontwikkelde componenten laag voor laag opgebouwd in een ‘printer’. De gebruikte grondstoffen zijn onder meer kunststof- en metaalpoeders of harsen die door een energiebron zijn versmolten, meestal via een of meer lasers. Wanneer een laag is voltooid, wordt automatisch een nieuwe laag toegevoegd en begint het uithardingsproces opnieuw. Dit wordt herhaald totdat een 3D-component is gecreëerd.

De volgende video biedt meer inzicht in de 3D-printtechnologie: https://twitter.com/Daimler/status/1243585315488571393