09
oktober
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz B-Klasse F-CELL vestigt duurrecord

  • Brandstofcel-elektrische auto van Mercedes-Benz is grens van 300.000 kilometer voorbij

  • Extreme lange-duurtest onder dagelijkse omstandigheden

  • Record erkend met Innovation Award

Met meer dan 300.000 kilometer op de teller heeft een B-Klasse F-CELL uit de huidige brandstofcel-elektrische vloot van Mercedes-Benz een duurrecord onder normale dagelijkse omstandigheden gevestigd. De wereldwijd unieke en nog altijd actieve testvloot bewijst dat brandstofcelauto’s betrouwbaar zijn, zelfs onder extreme testcondities gedurende een periode van meerdere jaren. Voor deze prestaties is Daimler AG onderscheiden met de ‘f-cell Award 2014’, waarmee het merk in de strijd om de Fuel Cell Innovation Award voor de derde maal overtuigde met zijn ontwikkelingen rondom brandstofceltechnologie. “De test is een grote stap in de richting van seriematige toepassing van de brandstofcelaandrijving,” verklaarde de jury, bestaande uit specialisten op het gebied van economie, wetenschap en politiek.

De Mercedes-Benz B-Klasse F-CELL, die onder serieproductiecondities wordt gebouwd, wordt al sinds 2010 dagelijks gebruikt door Europese en Amerikaanse klanten. Vandaag de dag ligt het totaal aantal gereden kilometers van de Daimler brandstofcelvloot, die nu inclusief de diverse researchauto’s uit meer dan 300 auto’s bestaat, boven de negen miljoen kilometer. Op basis van de huidige en nog te verwachten resultaten gaan ingenieurs van Mercedes-Benz ervan uit het potentieel van de auto’s nog verder te kunnen verbeteren, wat een direct effect zal hebben op de ontwikkeling van de volgende generatie brandstofcel-elektrische auto’s.

De onderneming heeft zich ten doel gesteld in samenwerking met Ford en Nissan een gezamenlijke aandrijflijn te ontwikkelen en concurrerende brandstofcel-elektrische auto’s vanaf 2017 in grote aantallen op de markt te brengen. Als gevolg daarvan werkt Daimler momenteel aan de voorbereiding van die lancering, en is de onderneming betrokken bij diverse initiatieven, waaronder H2 Mobility, voor de opbouw van een infrastructuur voor waterstof. “We hebben duidelijk aangetoond dat de brandstofcel-elektrische aandrijflijn gereed is voor dagelijks gebruik,” aldus Prof Herbert Kohler, Vice President Group Research and Sustainability en Chief Environmental Officer van Daimler AG. “De laatste hordes zullen we nemen via nauwe internationale samenwerkingen binnen de branche.”

De ‘f-cell Award’ werd voor de 14e keer uitgereikt door het Ministerie van Milieu, Klimaat, Bescherming & Energie van Baden-Württemberg en de Economische Ontwikkelings Corporatie van de regio Stuttgart (WRS). De Innovation Award, die beschikbaar wordt gesteld door de deelstaat Baden-Württemberg, vormt een erkenning voor in de praktijk toepasbare ontwikkelingen op het gebied van brandstofceltechnologie. Daarmee zet de onderscheiding uitzonderlijke ontwikkelingen op één van de technologisch meest interessante gebieden van deze eeuw extra kracht bij en stimuleert de award aanvullende innovaties.