27
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive – een ster in emissievrij rijden

Op de New York International Auto Show is met de onthulling van de Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive een wereldprimeur weggelegd voor een nieuwe elektrische auto. Een dynamisch design en een kwalitatief hoogwaardig interieur gaan in de B-Klasse Electric Drive naadloos samen met lokaal emissievrij rijden, pittige rijprestaties en een actieradius van 200 kilometer.

Een ander belangrijk kenmerk van de B-Klasse Electric Drive is zijn digitale verbondenheid. Dankzij zijn connectiviteit kan de B-Klasse Electric Drive via het internet eenvoudig gecontroleerd en geconfigureerd worden. Daarnaast zet hij geheel in Mercedes-Benz-stijl hoge maatstaven op het gebied van comfort, kwaliteit en veiligheid. Begin 2014 wordt de B-Klasse Electric Drive in eerste instantie in de Verenigde Staten leverbaar, waarmee het de eerste luxueuze batterij-elektrische auto van Mercedes-Benz in de VS wordt.

De B-klasse Electric Drive verrast door zijn overwegend dynamische rijeigenschappen, waarbij pittige acceleraties worden afgewisseld met relaxed cruisen in stilte. Daarmee koppelt de B-klasse Electric Drive dynamiek en rijplezier aan lokaal emissievrij rijden. Kortom: elektrisch rijden in een premium stijl.

Krachtig aandrijfsysteem

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive is gebaseerd op de conventioneel aangedreven B-Klasse, die sinds zijn marktdebuut in 2011 in veel landen tot een bestseller is uitgegroeid. De B-Klasse grossiert in veelzijdigheid en biedt dankzij zijn innovatieve elektrische aandrijving milieuvriendelijk rijplezier op Mercedes-Benz-niveau. In de VS wordt het model enkel met een batterij-elektrische aandrijflijn leverbaar.

De stille en lokaal emissievrije aandrijfkracht is afkomstig van een ruim 100 kW sterke elektromotor. Typerend voor elektromotoren is dat het maximumkoppel van 310 Nm van de B-Klasse Electric Drive direct voorhanden is wanneer het ‘gaspedaal’ wordt beroerd. Ter vergelijk: dit koppelniveau komt ruwweg overeen met dat van een moderne benzinemotor met een cilinderinhoud van 3,0 liter. Het resultaat is een krachtige acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u in een tijd die aanzienlijk onder de tien seconden ligt. Daarmee zorgt deze krachtbron in de B-Klasse Electric Drive voor superieure rijprestaties en volop dynamisch rijplezier onder alle omstandigheden.

De krachtige lithium-ion batterij die de elektromotor van energie voorziet, is ondergebracht in de zogenaamde ‘Energy Space’ in de bodem van de auto, zowel met het oog op ruimtebesparing als op botsveiligheid. Dankzij die intelligente plaatsing behoudt de auto het bekende, ruime interieur en de genereuze bagageruimte die zo kenmerkend zijn voor de B-Klasse.

Zelfs op langere afstanden emissievrij

De topsnelheid van de B-Klasse Electric Drive is elektronisch beperkt op 160 km/u met het oog op het rijbereik. Die actieradius bedraagt ongeveer 200 kilometer. Dat betekent dat naast emissievrij rijden in de stad en korte uitstapjes ook langere afstanden zonder problemen kunnen worden overbrugd, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. De batterij van de B-Klasse Electric Drive kan via elk standaard stopcontact worden opgeladen. In de VS bedraagt de oplaadtijd via een 240 V/40 A oplaadpunt voor een actieradius van ongeveer 100 kilometer minder dan twee uur. Tijdens het rijden zorgt het elektrische aandrijfsysteem zelf bovendien ook voor een optimale energiebalans door bewegingsenergie bij het afremmen op de motor en bij remmen om te zetten in stroom. Die energie wordt vervolgens rechtstreeks naar de batterij gevoerd (recuperatie).

Dynamisch Mercedes-Benz-design

De B-Klasse Electric Drive is opnieuw een voorbeeld van de zelfverzekerde en dynamische designtaal van Mercedes, met krachtige lijnen en verfijnde stylingdetails als herkenbare elementen. De voorzijde en achterkant benadrukken de breedte van de auto dankzij een brede, prominent aanwezige grille, koplampen die in de zijkant van de auto doorlopen, een brede achterruit, uit twee delen opgetrokken achterlichtunits en een forse achterklep met een lage tildrempel. De dynamische accenten in het uiterlijk worden gezet door de dorpels aan de zijkanten en de opvallende bumpers met geïntegreerde LED-dagrijverlichting. De aansluiting voor het opladen van de auto is netjes weggewerkt achter een cover.

Sportief interieur met premium details

In het interieur van de B-Klasse Electric Drive overheersen hoogkwalitatieve materialen, fijn gestructureerde oppervlakken, premium details en een precieze afwerking. Die elementen benadrukken dat elektrisch rijden volgende de filosofie van Mercedes-Benz op een heel hoog niveau staat. Functies die specifiek gerelateerd zijn aan elektrische auto’s zijn toegevoegd aan het instrumentarium van de B-Klasse Electric Drive. Het display met de energiemeter springt bijvoorbeeld direct in het oog. De naald stijgt kloksgewijs van het groene naar het rode gebied wanneer er meer energie wordt gevraagd en duikt onder de nullijn wanneer de auto teruggewonnen energie opslaat in de batterij.

Volledig verbonden

De moderne technologie garandeert dat de B-Klasse Electric Drive niet alleen duurzaam (vanwege zijn lokaal emissievrije status) en dynamisch (dankzij het hoge koppel en de snelle acceleratie) is, maar ook volledig verbonden is met de buitenwereld. Controles en instelmogelijkheden van de auto op afstand worden mogelijk gemaakt door de zogenaamde Vehicle Homepage. De bestuurder krijgt met behulp van een PC of smartphone via het internet eenvoudig toegang tot zijn auto. Dankzij die ‘tool’ is het mogelijk om de huidige laadstatus van de lithium-ion batterij te raadplegen of de huidige actieradius van de auto op een kaart weer te geven. Ook kan de geplande route worden gevisualiseerd, waarbij direct duidelijk wordt of en waar de auto tijdens de reis opgeladen kan worden. Bovendien biedt deze connectiviteit de mogelijkheid om de klimaatregeling al op voorhand te activeren, om de auto vóór gebruik al te verwarmen of te koelen. Dit geavanceerde airconditioningsysteem maakt de B-Klasse Electric Drive tot een ongeëvenaarde maatstaf in dit segment.

Elektrisch rijden volgens Mercedes-Benz

Lokaal emissievrije elektrische auto’s als de nieuwe B-Klasse Electric Drive spelen een grote rol in de strategie van Mercedes-Benz voor duurzame mobiliteit. De fabrikant van premiumauto’s uit Stuttgart bevestigt met dit nieuwe model haar leidende positie in deze categorie, met elektrische auto’s die volledig geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Voorbeelden zijn de A-Klasse E-CELL, de B-Klasse F-CELL, de Vito E-CELL bestelauto, de SLS AMG Coupé Electric Drive en de smart fortwo electric drive. De nieuwe B-Klasse Electric Drive wordt vanaf begin 2014 leverbaar in de VS, later gevolgd door Europa.