18
november
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo: ontwikkeld voor Gran Turismo 6

Speciaal voor de nieuwe PlayStation 3 racegame Gran Turismo 6 heeft Mercedes-Benz de AMG Vision Gran Turismo ontwikkeld. Deze virtuele supersportwagen met extreme proporties levert adembenemende prestaties dankzij de 430 kW/585 pk sterke AMG V8. De auto debuteert per december 2013 in de zesde editie van de PlayStation Racegame Gran Turismo. Een 1:1-model van de virtuele sportwagen met vleugeldeuren is te zien bij de opening van het nieuwe Mercedes-Benz Research & Development Centre in Sunnyvale (Californië). Later volgen nog meer Vision Gran Turismo-racers.

De komst van de Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo is te danken aan een oproep van Kazunori Yamauchi, de producer van de legendarische racegame. Omdat de racegame Gran Turismo dit jaar 15 jaar bestaat, riep hij autofabrikanten op om toekomstvisies op sportwagens te ontwikkelen om zo inzicht te geven in de verdere ontwikkeling van de auto. De virtuele modellen functioneren als echte auto’s en ze worden via online updates stukje bij beetje onthuld en geïntegreerd in Gran Turismo 6. 

Extreme proporties, variabele LED-grille

De Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo kenmerkt zich door een combinatie van sensuele contouren en intelligent gepresenteerde hightech. Opvallende details zijn de lange motorkap die vloeiend aansluit op het compacte passagierscompartiment, de soepel aflopende daklijn en de ‘brede schouders’ achter. Andere in het oog springende details zijn de markante profilering opzij, uitgesproken rondingen in de wielkasten en de hoekige koplampen met hun specifieke kleurschema. Echte autosportaccenten zijn de snelsluitingen voor de motorkap en de tankdop. Uniek is ook de rode contourverlichting van het exterieur, die doet denken aan de ambienteverlichting die normaliter wordt toegepast in het interieur. Dit zorgt voor een spannende rode gloed op het zilverkleurige koetswerk.

De grille is een nieuwe interpretatie van die van de legendarische 300 SL racewagen uit 1952. De ster is centraal geplaatst, maar in plaats van louvres heeft deze grille LED’s. Daarmee zijn verschillende patronen te realiseren. Dit is een verdere ontwikkeling van de ‘diamantgrille’ die debuteerde op de A-Klasse. 

Inspiratie uit de Formule 1

Het interieur van de virtuele racewagen heeft Formule 1-trekjes. De rode, integrale sportstoelen vormen één geheel met de vloer. Samen met de voetsteunen vormen ze zo een beschermende schaal. Het dashboard is uitgevoerd in de vorm van twee vleugeldeuren – aan elke kant van het stuur één. De echte vleugeldeuren lijken daardoor een verlenging van het instrumentenpaneel te zijn. Het centrale display bevindt zich midden in het blikveld van de bestuurder. Het lijkt te zweven boven het het racestuur en de schakelpaddles. Het display geeft relevante informatie weer zoals snelheid, toerental en motortemperatuur. Diverse functies worden bediend zoals in een jet: via tuimelschakelaars in het midden van het dashboard én in het plafond. De stuurkolom steekt zichtbaar door de wand naar het motorcompartiment. Daardoor heeft de ‘bestuurder’ ook visueel contact met de AMG V8. 

Lichtgewicht constructie, racesound

De AMG V8 biturbo reageert extreem snel op zelfs de lichtste aanraking van ‘het gaspedaal’. De motor levert een vermogen van 430 kW/585 pk en een koppel van 800 Nm. Dankzij het aluminium spaceframe en een groot aantal onderdelen van koolstofvezel weegt de Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo slechts 1.385 kg. Het specifieke vermogen komt op 2,4 kg/pk, een garantie voor buitengewone prestaties. Afremmen doet de auto met het AMG ceramic high performance composite remsysteem. Nog een bijzonder detail: het AMG uitlaatsysteem met acht geïntegreerde uitlaatpijpen. Dit zorgt voor een buitengewoon indringende sound; een ware ode aan de gretigheid waarmee de V8 in de toeren klimt.