06
juli
2020
|
10:29
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz AG wil wereldwijde productienetwerk stroomlijnen en onderzoekt verkoop van personenwagenfabriek in Hambach, Frankrijk

Volgende stap in transformatieproces

Mercedes-Benz AG bereidt zich voor op de CO₂-neutrale mobiliteit van de toekomst en zal de komende jaren fors investeren in de transformatie van de onderneming. De focus ligt op de elektrificatie van het modellengamma en op de digitalisering van voertuigen en bedrijfsprocessen. Tegelijkertijd zijn tal van maatregelen genomen om de kostenstructuur duurzaam te verbeteren en aanzienlijk efficiënter te worden. Een belangrijk aspect daarbij is de aanpassing en herindeling van de capaciteit binnen het wereldwijde productienetwerk. In dat kader wil de onderneming gesprekken starten met betrekking tot de verkoop van de personenwagenfabriek in Hambach, Frankrijk.

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “Wij blijven de transformatie van onze onderneming en onze producten in een hoog tempo voortzetten. Met het oog op de toekomstige forse investeringen, vooral in de elektrificatie en digitalisering, implementeren we consequent maatregelen om de efficiëntie te verhogen. Dit heeft gevolgen voor alle onderdelen van de onderneming wereldwijd. Bovendien zorgen de effecten van de COVID 19-pandemie op de economie voor nieuwe marktomstandigheden en om hierop in te spelen, optimaliseren we ons wereldwijde productienetwerk. Dat is dan ook de reden dat we starten met het voeren van gesprekken over de verkoop van de fabriek in Hambach.”

De bijbehorende waarderingseffecten van de vaste activa zullen in het tweede kwartaal bij Mercedes-Benz AG leiden tot een eenmalig negatief effect van de herstructureringsmaatregelen ter hoogte van een driecijferig miljoenenbedrag. Verder verwacht de onderneming dat de devaluatie geen invloed zal hebben op de vrije kasstroom van de industriële activiteiten. In de loop van de onderhandelingen kunnen extra lasten ontstaan.

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Daimler Group Research en COO van Mercedes-Benz Cars: “De transformatie naar de CO₂-neutrale mobiliteit van de toekomst vereist ook veranderingen in ons wereldwijde productienetwerk. In deze uitdagende economische situatie brengen we vraag en capaciteit in evenwicht en passen we nu ook ons productienetwerk aan. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de fabriek in Hambach. Een belangrijk doel voor ons is het veiligstellen van de toekomst van de locatie. Een andere voorwaarde is dat de productie van de huidige smart modellen in Hambach zal worden voortgezet.”

De volgende generatie elektrische modellen van smart zal worden geproduceerd door de joint venture smart Automobile Co., Ltd. in China. Dit is een joint venture van Mercedes-Benz AG en Zhejiang Geely Group (Geely Holding).

Over de fabriek in Hambach

De productie in de fabriek in Hambach ging op 27 oktober 1997 van start. De fabriek produceert sinds 2019 de vierde generatie elektrische modellen van smart in de vorm van de smart EQ fortwo en de smart EQ fortwo cabrio (stroomverbruik gecombineerd: 16,5-14,0 kWh/100 km, CO₂-emissie gecombineerd: 0 g/km). Tot nu toe zijn er meer dan 2 miljoen smart fortwo’s van de band in Hambach gerold. Op dit moment werken er ongeveer 1.600 medewerkers op de locatie Hambach.

1 De waarden zijn vastgesteld op basis van VO 692/2008/EG. Het stroomverbruik en de actieradius zijn afhankelijk van de voertuigconfiguratie. Meer informatie over het officiële brandstofverbruik en de officiële specifieke CO₂-emissie van nieuwe personenwagens vindt u in de ‘Informatie over brandstofverbruik, CO₂-emissies en stroomverbruik voor nieuwe auto's, die gratis verkrijgbaar zijn bij alle dealers en bij de Deutschen Automobil Treuhand GmbH is te verkrijgen via www.dat.de