08
december
2020
|
20:58
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz AG verkoopt personenwagenfabriek in het Franse Hambach

Samenvatting
  • Werkgelegenheid op locatie Hambach veiliggesteld met duurzame oplossingen
  • Mercedes-Benz AG verkoopt fabriek aan Brits bedrijf INEOS Automotive
  • INEOS Automotive zet productie tweezits elektrische smart EQ-modellen voort

Op weg naar CO2-neutraliteit investeert Mercedes-Benz AG massaal in de transformatie van de onderneming. Dit efficiëntieverhogende proces omvat ook structurele aanpassingen en de herschikking van capaciteiten en productievolumes binnen het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Cars. In dat kader hebben Mercedes-Benz AG en INEOS Automotive een overeenkomst gesloten over de verkoop van de fabriek in Hambach. INEOS Automotive neemt alle aandelen van smart France S.A.S. over en zal dus in de komende weken, nadat er over de laatste details is onderhandeld, de fabriek in Hambach overnemen. Op basis van de onderhandelingen over de toekomst van de werknemers en de voortzetting van de productie in de fabriek in Hambach worden in het vierde kwartaal van 2020 geen significante negatieve effecten verwacht die de resultaten van Mercedes-Benz Cars & Vans negatief zouden kunnen beïnvloeden. Het gemeenschappelijke doel van Mercedes-Benz AG, INEOS Automotive, de werknemers en de politiek was het veiligstellen van de werkgelegenheid in de fabriek. De productie van de huidige tweezits elektrische smart EQ-modellen in de Hambach-fabriek wordt voortgezet.

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Daimler Group Research, en COO van Mercedes-Benz Cars: “We zitten middenin een grote transformatie van de onderneming en willen deze met succes uitvoeren. Hiervoor investeren we fors in ons elektro-offensief en de uitgebreide digitalisering. Om dit te realiseren, moeten we de onderneming nog efficiënter maken en de optimalisatie van ons wereldwijde productienetwerk is daarbij een cruciale factor. De verkoop van onze fabriek in Hambach is dan ook een belangrijke stap in deze richting. Voor ons was het erg belangrijk om dit op een maatschappelijk verantwoorde manier te doen en banen veilig te stellen. Samen met de sociale partners, de politiek en de koper INEOS Automotive hebben we voor Hambach een haalbare oplossing gevonden die de locatie een duidelijk toekomstperspectief biedt.”

De besprekingen met de sociale partners en de politici hebben een belangrijke rol gespeeld bij het tijdig vinden van een oplossing, waarvoor deze met een positief advies kwamen na voltooiing van het consultatieproces. Het comité vertegenwoordigt de belangen van de werknemers in het bedrijf.

Dankzij de constructieve samenwerking van alle betrokken partijen werd een essentiële onderhandelingsdoelstelling bereikt: het veiligstellen van de werkgelegenheid bij smart France S.A.S. en bij de systeempartners op de productielocatie. Samen betreft dit ongeveer 1.300 medewerkers.

Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Production and Supply Chain Management: “De fabriek in Hambach is onderdeel geweest van het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Cars. Het zeer bekwame team heeft tal van productiestarts van nieuwe modellen met succes uitgevoerd en staat garant voor ervaring en kwaliteit. Ik ben daarom erg blij dat we met INEOS Automotive een koper hebben gevonden die de fabriek in Hambach naar de toekomst zal leiden. Door de herschikking en verschuiving van capaciteiten binnen ons wereldwijde productienetwerk verhogen we op duurzame wijze de efficiëntie van de productie van Mercedes-Benz AG. Onze doelstellingen bij de verkoop van de Hambach-fabriek waren het voortzetten van de productie van de huidige elektrische smart EQ-modellen en het veiligstellen van de werkgelegenheid op de locatie. We hebben beide doelen bereikt. Mijn dank gaat uit naar de medewerkers van de Hambach-fabriek, die met hun knowhow en inzet jarenlang hebben bijgedragen aan het succes van Mercedes-Benz en smart en nu voor een nieuwe eigenaar auto’s van topkwaliteit zullen blijven produceren.”

Mercedes-Benz AG en INEOS Automotive voerden tijdens het verkoopproces van de fabriek in Hambach ook nauw overleg met vertegenwoordigers van de Franse overheid en de regionale en lokale autoriteiten, die het proces actief ondersteunden.

Over de fabriek in Hambach

Op 27 oktober 1997 waren de toenmalige Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl aanwezig bij de start van de productie in Hambach, Lotharingen. De productie begon in 1998 met de bouw van de eerste smart fortwo. In 2012 startte de fabriek in Hambach als eerste in Europa de serieproductie van elektrisch aangedreven auto’s, parallel aan de modellen met verbrandingsmotoren. Sinds 2019 produceert de fabriek de vierde generatie tweezits elektrische smart modellen: de smart EQ fortwo (stroomverbruik gecombineerd: 16,5-14,0 kWh/100 km, CO₂-emissie gecombineerd: 0 g/km)[1] en de smart EQ fortwo cabrio (stroomverbruik gecombineerd: 16,8-14,2 kWh/100 km, CO₂-emissie gecombineerd: 0 g/km). Tot nu toe zijn er meer dan 2 miljoen smart fortwo modellen geproduceerd in Hambach.

[1] De opgegeven waarden zijn bepaald volgens de voorgeschreven meetmethode. Het stroomverbruik en de actieradius werden bepaald op basis van richtlijn 692/2008/EG.
Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.