23
augustus
2023
|
21:35
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz 540 K Spezial-Roadster is ‘Best of Show’ op Pebble Beach

Samenvatting

•       Mercedes-Benz luxe compressorwagen van de hoogste exclusiviteit en

•       Gebouwd in 1937 met een zeldzame carrosserie, speciaal voor de koning van Afghanistan

•       Uitgebreide restauratie in nauwe samenwerking met Mercedes-Benz Heritage

Een Mercedes-Benz 540 K Spezial-Roadster (W 29) is gisteren (zondag 20 augustus 2023) op het Pebble Beach Concours d'Elegance 2023 onderscheiden met de prestigieuze titel ‘Best of Show’. Het sportieve luxe voertuig won de onderscheiding tijdens het slotevenement van de Pebble Beach Automotive Week die gehouden werd van 17 t/m 20 augustus 2023. Deze overwinning is de tiende ‘Best of Show’-titel voor het merk sinds de start van het Pebble Beach Concours d'Elegance in 1950. Daarmee is Mercedes-Benz nu het meest succesvolle merk in de geschiedenis van dit topevenement voor klassiekers.

De 540 K Spezial-Roadster werd oorspronkelijk in mei 1937 besteld voor Mohammed Zahir Shah, de koning van Afghanistan, en in september van hetzelfde jaar afgeleverd. De koning koos voor een uiterst fascinerend product van Mercedes-Benz: de Spezial-Roadster met Sindelfingen-carrosserie is een zeer elegante sculptuur die performance en snelheid uitstraalt. Hij wordt gekenmerkt door de hoge zijlijn van de portieren, gebogen vormen van de carrosserie met verzonken grille en een vloeiende achterzijde met verborgen reservewiel. Na slechts vijf verschillende eigenaren in zeven decennia kocht de huidige eigenaar het voertuig op een veiling tijdens de Pebble Beach Automotive Week in 2022 voor het bedrag van 9,9 miljoen dollar.

“Het winnen van de titel ‘Best of Show’ door de 540 K Spezial-Roadster tijdens het Pebble Beach Concours d’Elegance is een  bekroning van de immense inzet van RM Auto Restoration en Mercedes-Benz Heritage voor de restauratie van dit bijzondere voertuig. We zijn er trots op dat we hebben mogen bijdragen aan dit succesverhaal met de unieke expertise van ons Classic Center en onze archieven. De intensieve en uitstekende samenwerking met RM Auto Restoration in de afgelopen maanden heeft dit succes mede mogelijk gemaakt.”

Marcus Breitschwerdt, hoofd Mercedes-Benz Heritage

Restauratie met de unieke expertise van Mercedes-Benz Heritage

In de maanden na de veiling is de 540 K Spezial-Roadster door RM Auto Restoration in nauwe samenwerking met het Mercedes-Benz Classic Center volgens de strengste normen van authenticiteit gerestaureerd. Naast de professionele ondersteuning van de experts van Mercedes-Benz Heritage speelde bij de restauratie ook de gedetailleerde documentatie van de geschiedenis van de koninklijke sportwagen door het Mercedes-Benz Classic Archive in Fellbach een bijzonder belangrijke rol.

Deze uitgebreide knowhow is ook terug te vinden in de expertrapporten van Mercedes-Benz Classic, die wereldwijd gewaardeerd worden voor de bijzonder zeldzame en hoogwaardige historische voertuigen van het merk. Elk expertrapport is een unieke documentatie van de originaliteit van het voertuig. Het is gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek en analyses van het voertuig zelf, bijvoorbeeld van de gebruikte materialen. Dit vormt de basis voor een gedetailleerde beschrijving van de biografie van het betreffende voertuig en een nauwkeurige beoordeling van de authenticiteit. Al met al ontstaat zo een biografie die gezaghebbend is in de klassiekerswereld.

Fascinerende autobiografie

De opdrachtdocumenten in de archieven van Mercedes-Benz en andere documenten vertellen veel over de eerste periode van deze 540 K Spezial-Roadster. Het exclusieve voertuig werd besteld door het Afghaanse koninklijke hof in 1937, en in de herfst van dat jaar geleverd. Halverwege de jaren veertig bracht de in Frankrijk opgeleide vorst het voertuig naar de Afghaanse ambassade in Parijs. De compressorsportwagen arriveerde in 1950 in Groot-Brittannië als cadeau voor zijn schoonzoon en werd in 1953 verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar. Gedurende zijn lange en gevarieerde geschiedenis is de 540 K Spezial-Roadster altijd onderhouden en geconserveerd in authentieke staat. Tot op heden heeft het voertuig zeer weinig kilometers gereden.

De huidige eigenaar van het voertuig is Jim Patterson. Ook de winnende voertuigen van de ‘Best of Show’’ tijdens het Pebble Beach Concours d'Elegance in 2015 (Isotta Fraschini Tipo 8A Worblaufen Cabriolet uit 1924) en 2010 (Delage D8 S de Villars Roadster uit 1933) komen uit zijn verzameling. De laatste Mercedes-Benz modellen die de prijs ‘Best of Show’ hebben gewonnen, waren de Mercedes-Benz 540 K Autobahnkurier van Arturo en Deborah Keller in 2021 en de Mercedes-Benz Typ S Tourenwagen met Barker-carrosserie van Bruce McCaw in 2017.

De fabriek in Untertürkheim produceerde tussen februari 1934 en november 1939 in totaal 760 onderstellen voor de 500 K- en 540 K-modellen van de W 29-serie. Hiervan hadden 354 de 5 liter-motor en 406 de 5,4 liter-motor die vanaf 1936 werd toegepast. Er waren negen carrosserievarianten leverbaar. Ze werden allemaal gebouwd in de werkplaats voor speciale voertuigen van de fabriek in Sindelfingen. Van de roadstervarianten werden er ongeveer 60 geproduceerd.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.