05
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

MERCEDES AMG PETRONAS presenteert ‘Silver Arrow’ voor 2013 in Jerez

Op het circuit van Jerez in Zuid-Spanje presenteerde het Formule 1-team MERCEDES AMG PETRONAS de F1 W04, de ‘Silver Arrow’ voor het seizoen 2013. Coureurs Nico Rosberg (D) en Lewis Hamilton (GB), die dit jaar de beide auto’s van het team besturen, arriveerden in stijl met twee Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Black Series. Het vijfde Black Series-model van Mercedes-AMG is geïnspireerd door de SLS AMG GT3-raceauto en is met een vermogen van 631 pk/464 kW de krachtigste auto met verbrandingsmotor die momenteel door Mercedes-Benz wordt geproduceerd.

De meeste aandacht ging bij de presentatie echter uit naar de Formule 1-auto, die tijdens zijn eerste ronden werd bestuurd door Nico Rosberg. De Duitser, die vorig jaar in China zorgde voor de eerste Grand Prix-zege van het team MERCEDES AMG PETRONAS, nam het eerste gedeelte van de testdag voor zijn rekening. Daarna nam Lewis Hamilton voor het eerst plaats achter het stuurwiel van een ‘Silver Arrow’. De oud-wereldkampioen is de eerste Britse fabrieksrijder voor Mercedes-Benz in de Formule 1 sinds Sir Stirling Moss in 1955. Deze week testen Hamilton en Rosberg in totaal vier dagen in Jerez. 

Het technisch reglement in de Formule 1 bleef voor 2013 grotendeels ongewijzigd, rekening houdend met de ingrijpende veranderingen die voor volgend jaar op stapel staan. De F1 W04 is dan ook een geavanceerde doorontwikkeling van de auto van vorig jaar. Onder leiding van Engineering Director Aldo Costa en gecoördineerd door Technical Director Bob Bell begon het project met eerste aerodynamische tests in de vroege zomer van 2012. De aerodynamica werd verder verbeterd rondom een nieuwe vijfdelige voorvelugel en een Coanda-uitlaatsysteem van de tweede generatie aan de achterkant. Met het oog op langere levensduur en betere prestaties van de banden werd opnieuw gekozen voor ‘pushrod’-ophanging van de voorwielen en ‘pullrod’-ophanging van de achterwielen. 

“In 2013 begint de tweede fase van ons ‘Silver Arrows’-fabrieksteam”, zei teambaas Ross Brawn. “De herstructurering die we in de afgelopen anderhalf jaar hebben doorgevoerd is nu afgerond, wat zich weerspiegelt in de F1 W04, een duidelijke stap voorwaarts in ontwerp en geavanceerde details ten opzichte van zijn voorganger.” Coureur Nico Rosberg zei: “Ik heb de hele winter hard aan mijn conditie gewerkt. Mijn nieuwe teamgenoot Lewis Hamilton en ik zullen elkaar aansporen om dit team tot het beste in de Formule 1 te maken.” Hamilton verklaarde op zijn beurt: “Het is voor mij het begin van een nieuw hoofdstuk. Ik heb nog nooit een groep mensen gezien die zo hongerig is naar succes.” Toto Wolff, de nieuwe Executive Director van MERCEDES AMG PETRONAS, zei: “In de twee weken dat ik nu deel uitmaak van het team, ben ik onder de indruk van wat ik heb aangetroffen. De mensen zijn zeer gemotiveerd, staan open voor nieuwe ideeën en zijn vastbesloten om te slagen. Onze rijders zijn ook hongerig naar succes en het zal dit seizoen fascinerend zijn om te zien hoe Nico en Lewis het samen doen. Uiteindelijk is Formule 1 heel helder en het enige dat telt, is de rondetijd.” Voorafgaand aan de eerste race op 17 maart in Melbourne staan er in totaal twaalf testdagen met de F1 W04 op het programma.