26
juli
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-AMG GmbH en Aston Martin Lagonda Ltd plannen technische samenwerking

  • Overeenkomsten tot levering van motoren en elektrische en elektronische componenten gepland

  • Daimler verwerft een belang van maximaal 5% in Aston Martin

  • Ola Källenius, directeur van Mercedes-AMG GmbH: “Wij zijn er trots op met Aston Martin te kunnen samenwerken en het merk van aandrijvingscomponenten en elektrische en elektronische onderdelen voor zijn toekomstige sportwagens te kunnen voorzien.”

  • Ian Minards, hoofd productontwikkeling Aston Martin: “We hebben bewust voor AMG als basis voor dit ontwikkelingsproces van de aandrijflijn gekozen.”

Mercedes-AMG GmbH, een honderd-procent dochter en het high-performance-merk van Daimler AG, en Aston Martin Lagonda Ltd. plannen een technische samenwerking. Daartoe werd gisteren een intentieverklaring getekend. De voornaamste bestanddelen van de geplande samenwerking zijn leveringsovereenkomsten tussen Mercedes-AMG, Mercedes-Benz Cars en Aston Martin. Mercedes-AMG zal aan Aston Martin motoren leveren, terwijl Mercedes-Benz Cars de Britse fabrikant van luxe sportwagens van elektrische en elektronische componenten voor toekomstige Aston Martin-modellen zal voorzien.

In aanvulling op deze overeenkomsten zal Daimler in meerdere stappen, afhankelijk van de ontwikkelig van de technische samenwerking, zonder financiële vergoeding maximaal vijf procent van de aandelen in Aston Martin verwerven. Daarnaast krijgt de onderneming een positie in de Raad van Bestuur van Aston Martin. In de intentieverklaring is vastgelegd dat de beide ondernemingen de definitieve overeenkomsten in de tweede helft van dit jaar willen ondertekenen. De transactie als geheel vindt doorgang wanneer de definitieve overeenkomst is gesloten en wanneer, voorzover nodig, de toestemming van de bevoegde autoriteiten is ontvangen.

Ola Källenius, directeur van Mercedes-AMG GmbH: “Wij zijn er trots op met Aston Martin te kunnen samenwerken en het merk van aandrijvingscomponenten en elektrische en elektronische onderdelen voor zijn toekomstige sportwagens te kunnen voorzien. Dit onderstreept de leidende technologische rol van AMG in het high-performance-segment en is voor beide partijen een win-win-situatie.”

Ian Minards, hoofd productontwikkeling bij Aston Martin, verklaart: “We hebben bewust voor AMG als basis voor dit ontwikkelingsproces van de aandrijflijn gekozen. Aston Martin betrekt modernste technologieën van geselecteerde leveranciers over de hele wereld. De mogelijkheid om technologiën van Mercedes-AMG GmbH in onze volgende generatie sportwagens in te bouwen is duidelijk goed nieuws.”

Niet in de laatste plaats uit concurrentie-overwegingen zijn beide partijen overeengekomen om tot nader order geen verdere details over de geplande samenwerking bekend te maken.