04
januari
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

Meer dan een half miljoen kilometer met een smart fortwo

Het grootste autoweekblad van Europa - AutoBild - kocht eind vorig jaar voor de eigen testvloot een smart fortwo cdi die niet minder dan 520.240 kilometer op de digitale kilometerteller had. De auto had dienst gedaan bij een tandtechnisch laboratorium in het Zuid-Duitse Pforzheim en werd gebruikt voor het vervoer van tandprotheses, waarbij iedere dag ruim 300 kilometer werden afgelegd.

Elke rit werd nauwkeurig bijgehouden in een logboek en de onderhoudsbeurten werden regulier uitgevoerd. En dat was ook zo ongeveer het enige wat er aan de smart moest gebeuren: motor, versnellingsbak en diverse andere onderdelen waren nog steeds dezelfde als toen de auto nieuw werd gekocht. Een van de weinige ingrepen betrof het vervangen van de koppeling bij 154.309 kilometer. Deze functioneert sindsdien probleemloos. Ook het gemiddelde verbruik maakte indruk: per 100 kilometer verbruikte de smart 4,8 liter diesel. Het olieverbruik was slechts 0,13 liter per 1000 gereden kilometers.

De redactie van AutoBild reed nog eens ruim 26.000 kilometer met de vijf jaar oude smart, die zodoende op een totaal aantal van ruim 546.000 kilometer kwam. Inmiddels is de auto teruggekocht door DaimlerChrysler en daar is er ook al meer dan 5.000 kilometer mee gereden – een smart met een indrukwekkende geschiedenis!