07
januari
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

Maybach met exclusieve nieuwe Michelin-band op autoshow Detroit

Het nieuwe vlaggenschip in het modelprogramma van Maybach, de Maybach 62 S, beleeft zijn Amerikaanse première tijdens de NAIAS (North American International Auto Show) in Detroit. De ‘S’ in de type-aanduiding van het model staat voor ‘Special’. Deze naam draagt het nieuwe Maybach-topmodel natuurlijk niet voor niets: bij de ontwikkeling van deze uitvoering hebben de specialisten van de geavanceerde Maybach Manufaktur tal van speciale wensen van klanten in de praktijk gerealiseerd. Daardoor kent de Maybach 62 S comfort en prestaties van ongekend hoog niveau. Terwijl vooral de achterpassagiers profiteren van het comfort, zijn de prestaties te danken aan de nog verder verbeterde twaalfclindermotor, die goed is voor een vermogen van 450 kW/612 pk. Dat maakt de nieuwe 62 S tot de krachtigste in serie geproduceerde ‘chauffeursauto’ ter wereld. Een andere noviteit zijn de speciale banden die in nauwe samenwerking met Michelin voor de Maybach 57 S en Maybach 62 S zijn ontwikkeld. Deze banden, zowel gericht op comfort als op hoge prestaties, zijn een belangrijke sleutel in de handling van beide modellen.

De ontwikkeling van de speciale Michelin-banden voor de Maybach 57 S en 62 S begon in de zomer van 2004 met de Michelin Pilot Sport-reeks voor auto’s met hoge prestaties als uitgangspunt. Van meet af aan kozen de experts van zowel Maybach als Michelin voor 20-inch wielen, omdat deze weliswaar dezelfde diameter, maar een kleinere doorsnede hebben in vergelijking met 19-inch wielen en daardoor qua karakteristiek beter bestand zijn tegen dwarskrachten. Zo kan er sneller en preciezer worden ingestuurd.

Dat bleek al uit de eerste computersimulaties en werd later bij praktijktesten bewezen. Hiervoor produceerde Michelin diverse soorten banden met zeer uiteenlopende karakteristieken, die alle hun kwaliteiten op de testbaan konden bewijzen. De oorspronkelijke doelstellingen, uitstekende dynamiek en goede handelbaarheid, werden snel gehaald. Vervolgens moest het bandontwerp worden gevonden dat niet alleen een sportief rijgedrag mogelijk maakt, maar ook het hoge niveau van comfort biedt dat van elke Maybach-limousine mag worden verwacht.

Hiervoor maakte Michelin gebruik van materialen van hoge kwaliteit en modernste productietechnologieën. Zo is er bijvoorbeeld onder het loopvlak van de band een laag Kevlar aangebracht om de rolkarakteristiek van de band en daarmee het comfort te verbeteren. Een speciale technologie met de naam VCP (Variable Contact Patch) houdt in dat naast elkaar op het loopvlak van de band verschillende rubbersamenstellingen gebruikt zijn: hardere samenstellingen met meer koolstof aan de buitenrand, waar de druk op de band hoger is, en zachtere samenstellingen in het midden. Hierdoor hebben de technici zowel prima handling als uitstekend rijcomfort gerealiseerd, terwijl de band er bovendien sportief uitziet.

In de tweede fase van de ontwikkeling hebben de experts van Maybach en Michelin zich vooral gericht op het verfijnen van het ontwerp. Hierbij werden opnieuw verschillende banden geproduceerd en duizenden testkilometers afgelegd op proefbanken en veeleisende testbanen. Ook testte het team langdurig in het wegverkeer. Hierbij werd aandacht besteed aan comfort, stuurgedrag, dwarskrachten, geluid en prestaties bij nat weer. Het resultaat is de nieuwe 275/45 R 20-band, die Michelin speciaal voor de Maybach 57 S en de Maybach 62 S produceert.