19
augustus
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Luxe in de overtreffende trap: Vision Mercedes-Maybach 6

Elk jaar in de maand augustus komen liefhebbers van oldtimers en klassiekers van over de hele wereld bijeen in Pebble Beach in Californië voor een wel heel bijzondere schoonheidswedstrijd. De topontmoeting van de mooiste klassieke automobielen is dan ook de ideale gelegenheid voor de première van de exclusieve Vision Mercedes-Maybach 6, een uitzonderlijke coupé uit het luxe segment. De 2+2-zitter is een hommage aan de glorietijd van de aerodynamische coupés en vertaalt deze traditie op zelfbewuste wijze naar de toekomst. De coupé geeft op een extreme manier een nieuwe interpretatie aan klassiek-emotionele designprincipes en volgt daarmee de Mercedes-Benz designfilosofie, waarin sensuele puurheid vooropstaat.

De Vision Mercedes-Maybach 6 is bijna 6 meter lang en uitgevoerd als elektrisch aangedreven auto. De aandrijflijn is goed voor een vermogen van 550 kW (750 pk). De platte accu in de bodemplaat maakt een actieradius van meer dan 500 kilometer volgens NEDC-norm (ruim 200 mijl volgens EPA-norm) mogelijk. De grote coupé maakt zijn opwachting tijdens de Monterey Car Week, die van 16 tot en met 21 augustus 2016 op het schiereiland van Monterey plaatsvindt. Het Concours d’Élégance van Pebble Beach vormt op 21 augustus de afsluiting.

Met zijn sensueel-emotionele ontwerp (‘hot’) en intelligente details (‘cool’) staat de Vision Mercedes-Maybach 6 voor luxe in de overtreffende trap. De klassiek-esthetische proporties, zoals de extreem lange motorkap, de lage daklijn en het naar achteren geplaatste ‘greenhouse’, doen denken aan de aero-coupés van vroeger. Daarbij is er echter geen sprake van retrodesign, maar van een nieuwe interpretatie van klassieke esthetische principes.

Tegelijkertijd is het design verrassend nieuw – cool, technisch georiënteerd en gereduceerd tot het wezenlijke. Een goed voorbeeld hiervan is de aerodynamisch doordachte basisvorm. Ook zonder hulpmiddelen als spoilers volgt de luchtstroom de belijning van de carrosserie en wordt pas aan het einde van de auto onderbroken. Ook het technische karakter van de smalle lichtunits, de gedeeltelijk transparante velgen en de tweedelige achterruit zijn verrassend.

Nieuwe interpretatie van klassieke esthetische principes: het exterieurdesign

Strakke oppervlakken en organisch gevormde wielkasten staan in contrast tot de trefzekere, langgerekte karakterlijn. Deze scherpe lijn aan beide zijden van de auto definieert het bovenste gedeelte van de carrosserie, van de grille over de volledige lengte van de auto tot aan de achterzijde. Daaronder bepaalt een vol, gespierd volume, dat zich over de totale lengte van de auto uitstrekt, de sportief gevormde basis. Ook het samenspel van de rode lakkleur in ‘Maybach-Red’ en de chroomlijsten, die bovenop de wielkasten en in het midden van de motorkap en het kofferdeksel zijn aangebracht, zorgt voor een spannende uitstraling.

De nieuwe interpretatie van de Mercedes-Maybach grille met zijn smalle verticale spijlen accentueert het front. Een ‘pin-stripe’-kostuum vormde de inspiratie voor de grille. De grille steunt op twee aerodynamisch gevormde oppervlakken aan de linker en rechter buitenzijde van de bumper.

De opvallende 24 inch velgen zijn een doorontwikkeling van de aerovelgen van de Concept IAA (Intelligent Aerodynamic Automobile). Een transparant scherm in de carrosseriekleur biedt een onbelemmerd zicht op de aluminium spaken erachter.

Een andere highlight zijn de vleugeldeuren, die als typisch Mercedes-Benz designelement vertaald zijn naar de moderne tijd. Ze onderstrepen bovendien het sportieve karakter van het zijaanzicht, in samenspel met de innovatief vormgegeven aluminium panelen. De buitenspiegels, die zijn uitgevoerd als camera’s, zijn bevestigd op zogeheten ‘wings’.

Met de achterzijde in ‘boat tail’-vorm doet de Vision Mercedes-Maybach 6 denken aan een luxe jacht. Ingebouwd aan de zijkanten accentueren de smalle achterlichten de breedte. Daarboven zijn de beide extreem vlakke achterruiten (‘split window’) aangebracht. Ook de diffusor met aluminium rand en de luchtuitlaten achter de wielkasten zijn markante kenmerken aan de achterzijde.

Luxe 360°-lounge met nieuwe materialen: het interieurdesign

Het interieur van de Vision Mercedes-Maybach 6 is een synthese van intelligentie en emotie en verbindt traditionele Mercedes-Benz waarden met een nieuwe hightechbeleving.

Als een lichtgewicht vleugel welft het dashboard zich boven de portierpanelen in het zitgedeelte en creëert zo een 360°-lounge. Een bijzondere finesse is de nieuwe ‘inside-out’-oppervlaktebehandeling. Zo vormt de zitting een horizonzaal vlak, dat overgaat in het verticale vlak van de portieren en tenslotte eindigt als de onderkant van de vleugel van het dashboard.

Naast de vloeiende vormen zorgt ook de materiaalcompositie voor een beleving van luxe op het hoogste niveau. Authentieke materialen en kleuren als roségoud zijn als luxueuze accenten gebruikt. Het interieur, bekleed met hoogwaardig leder, wordt ondergedompeld in een wereld van coole kleuren, die de digitale innovaties op perfecte wijze onderstreept. De zittingen hebben een Chesterfield-look. In de portieren en op het dashboard hebben de traditionele houten sierdelen plaats gemaakt voor digitale bedienings- en display-oppervlakken. Als tegenpool voor de digitale wereld van de displays is iepenhout verwerkt in de vloer, waarmee een fraaie yachtinglook wordt gecreëerd. Iepenhout is de lichtste openporige houtsoort; Mercedes-Benz werkt momenteel aan toepassing van deze houtsoort in de serieproductie.

In de voorste bagageruimte van de Vision Mercedes-Maybach 6 is een exclusief voor deze auto vervaardigde tweedelige kofferset ondergebracht. Ook hier volgden de ontwerpers de sensuele, pure vormentaal van Mercedes-Benz. Bovendien is er voldoende ruimte voor andere accessoires, zoals benodigdheden voor een picknick, of persoonlijke zaken.

Een duik in de toekomst: een symbiose van analoge en digitale beleving

Sinds de uitvinding van de automobiel door Mercedes-Benz, 130 jaar geleden, biedt autorijden plezier en wordt vaak zelfs als genot ervaren. Met de toenemende digitalisering ontstaat tegelijkertijd de behoefte aan waardevaste analoge oplossingen, die bij de Concept Car in hun design benadrukt en deels zelfs overtroffen worden. In de Vision Mercedes-Maybach 6 komt dit vooral tot uiting in de ‘hyperanaloge’ weergave van de instrumenten, waarin de wijzers over een rond display met kristallook glijden.

De klassieke ronde instrumenten met diepe displays slaan de brug naar de unieke geschiedenis van Mercedes-Benz. In contrast daarmee zijn andere aanduidingen digitaal in een rondlopend glazen sierdeel opgenomen. Zo kan op de digitale band bijvoorbeeld informatie over de stoel worden weergegeven. Ook worden op het frontale gedeelte van het oppervlak kaarten geprojecteerd. Keuzemenu-elementen worden verlengd door middel van een digitale lijn. Die bereikt via de zijkanten de inzittenden, die op ergonomische wijze door aanraking hun persoonlijke keuzes kunnen instellen.

De voorruit doet dienst als transparant display: over de volle breedte worden gegevens over de rit alsmede geografische informatie weergegeven. Daarmee wordt het beeld van de buitenwereld verrijkt met ‘augmented’ informatie. Deze informatie kan worden gestuurd en aangepast door middel van gebaren van de inzittenden.

Een bijzonder element is de luxueuze afwerking met gecapitonneerd leder. Deze traditie wordt hier verbonden met technologie van de toekomst, want de knopen zijn nu vervangen door minimalistische display-oppervlakken met geïntegreerde sensoren, aangeduid als ‘Body Sensor Displays’. Deze scannen de passagiers en houden bijvoorbeeld hun vitale functies in de gaten. Hierdoor kunnen comfortverhogende taken als de stoelventilatie-/verwarming of massage worden geactiveerd of de instellingen van de stoel aan de passagier worden aangepast. De sensoren, die in de bekleding zijn ingebed, meten bovendien de lichtinval, de kleur van de kleding en de omgevingstemperatuur. Met behulp van deze informatie kunnen nieuwe emotionele lichteffecten in het interieur worden gecreëerd.

De Concept Car staat voor ultieme luxe en dit wordt onderstreept door het feit dat er kan worden overgeschakeld naar de digitaal-autonome modus. Een ander hoogtepunt is de zwevende, doorzichtige middenconsole, die de elektrische energiestroom van de aandrijving zichtbaar maakt voor de inzittenden.

Emissievrij rijden: elektro-aandrijving met 550 kW (750 pk)

De dorpelverbreders, die worden verlicht door led-lichtstroken, duiden het optisch aan: de Vision Mercedes-Maybach 6 is ontworpen als elektrische auto. Dankzij zijn vier compacte synchroon-elektromotoren met permanente magneten beschikt hij over vierwielaandrijving. Het vermogen van de aandrijflijn, die op dit moment voor de serieproductie ontwikkeld wordt, bedraagt 550 kW (750 pk). De platte accu in de bodemplaat heeft een bruikbare capaciteit van rond de 80 kWh. Dat maakt niet alleen prestaties op het niveau van een sportwagen mogelijk, met een acceleratie van 0-100 km/h in minder dan 4 seconden en een elektronisch op 250 km/h begrensde topsnelheid, maar ook een actieradius volgens NEDC-norm van meer dan 500 km (ruim 200 mijl volgens EPA-norm).

Visie: in slechts 5 minuten 100 kilometer extra actieradius bijladen

Visionair is ook de snellaadfunctie: door het opladen met gelijkstroom op basis van de CCS-standaard maakt het systeem indrukwekkende laadprestaties van maximaal 350 kW mogelijk. In slechts 5 minuten kan zo genoeg stroom worden getankt om de actieradius met nog eens zo’n 100 kilometer te vergroten.

Met behulp van een kabel kan de accu aan openbare laadpalen of normale wandcontactdozen worden opgeladen. Nog gemakkelijker is het opladen door middel van inductie, waarbij de laadstroom draadloos via een elektromagnetisch veld wordt overgedragen.

Het ‘wow-effect’: visionaire showcars met langetermijnperspectief

Met zijn royale afmetingen (lengte 5.700 mm, breedte 2.100 mm, hoogte 1.328 mm) is de Vision Mercedes-Maybach 6 de eerste luxe coupé in de reeks van visionaire design-showcars van Mercedes-Benz. Tot deze reeks behoren tot dusver Vision EnerG-Force (Los Angeles, november 2012), AMG Vision Gran Turismo (Sunnyvale, 2013) en Vision Tokyo (Tokio 2015). Dankzij de wereldwijde aanwezigheid van Mercedes-Benz Design pakken deze studiemodellen lokale design-, cultuur- en mobiliteitstrends op en stellen ze deze in het middelpunt van mobiliteitsconcepten. Tegelijkertijd blikken deze showcars ver in de toekomst.

Mercedes-Maybach: perfectie versmolten met exclusiviteit

Mercedes-Maybach staat voor hoogste exclusiviteit en individualiteit. De doelgroep bestaat uit statusgeoriënteerde klanten. Tot het huidige modelgamma behoren de in februari 2015 geïntroduceerde Mercedes-Maybach S 500 en S 600, waarin de perfectie van de Mercedes-Benz S-Klasse samensmelt met de exclusiviteit van Maybach. Als speciale gepantserde versie is de Mercedes-Maybach S 600 Guard de eerste personenauto ter wereld die voldoet aan de normen van de hoogste ballistische pantserklasse VR10 voor civiele voertuigen.

Het nieuwste model is de begin 2016 gepresenteerde Mercedes-Maybach S 600 Pullman, die met een vis-à-vis stoelopstelling de rol van het absolute topmodel inneemt.