23
mei
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

Laureus Award voor Johan Cruyff

In het Parc del Fòrum in Barcelona werden maandagavond de Laureus Awards uitgereikt, de internationale onderscheidingen voor mensen die bijzondere sportprestaties hebben geleverd. Naast de Awards voor skister Janica Kostelic bij de dames en tennisser Roger Federer bij de heren, tennisster Martina Hingis voor de beste comeback en tennisser Rafael Nadal voor de beste nieuwkomer alsmede de Zuid-Afrikaan Ernst van Dyk als beste gehandicapte sporter was er ook een Laureus Award voor Johan Cruyff. De beroemde voetballer kreeg de Lifetime Achievement Award als beloning voor zijn gehele loopbaan.

Johan Cruyff betitelde de onderscheiding als een van de mooiste uit zijn carrière. “Laten we hopen dat we met sport de wereld kunnen verbeteren”, aldus de vroegere trainer en speler van onder andere Ajax en Barcelona. Met zijn Johan Cruyff Foundation zet Cruyff zich in voor het verbeteren van de leefsituatie van mensen met een achterstand door middel van sportprojecten. Ook de Laureus-organisatie, die een aantal jaren geleden in het leven geroepen werd door DaimlerChrysler en de Richemont-groep, bekend van onder andere merken als Cartier en IWC, heeft het opheffen van sociale achterstanden via de sport hoog in het vaandel staan.

De uitreiking van de Laureus Awards, die ook wel de “Oscars van de sport” worden genoemd, werd maandag bijgewoond door de Spaanse koning Juan Carlos en tal van prominenten uit de sport-, film- en showwereld.