16
juni
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Koninklijke openheid - Unieke Mercedes-Benz 380 SEL Caruna op tentoonstelling het Loo

Ter ere van de honderdste geboortedag van wijlen Koningin Juliana vindt er op Paleis Het Loo in Apeldoorn een speciale tentoonstelling plaats. Eén van de pronkstukken van deze expositie, die tot en met 30 augustus aanstaande is te bezoeken, is de Mercedes-Benz 380 SEL Caruna, een speciaal voor onze vroegere vorstin gebouwde vierdeurs cabriolet. Deze unieke open limousine werd in 1985 gebouwd en is onlangs weer in oude luister hersteld. De in koninklijk surfblauw uitgevoerde auto is in perfecte conditie en klaar om weer ingezet te worden bij speciale gelegenheden.

In 1984 besloot onze voormalige Vorstin Juliana, inmiddels weer Prinses, dat ze graag vervoerd wenste te worden in een een ruime vierdeurs cabriolet van Mercedes-Benz. Aangezien het merk een dergelijk model niet in het programma had, maar wel graag aan de wens van de Prinses wilde voldoen, nam het contact op met het moederbedrijf in Stuttgart. Uiteindelijk leidde dat contact ertoe dat de firma Caruna in Zwitserland werd ingeschakeld om een Mercedes-Benz 380 SEL (W126) om te bouwen tot een in alle opzichten vorstelijke cabriolet.

Maatwerk tot in detail

De bouw van de Mercedes-Benz 380 SEL Caruna nam precies tien maanden in beslag. Maar dat leidde wel tot een indrukwekkend resultaat. De nieuwe auto van Prinses Juliana was (en is) zowel met gesloten dak als ‘top down’ een uitermate elegante verschijning. Uiteraard is het dak elektrisch bedienbaar - openen of sluiten neemt slechts 25 seconden in beslag. Een ander opvallend detail, zeker voor een auto uit deze periode, is het feit dat de zijruiten volledig in de carrosserie kunnen wegzakken. Het interieur valt niet alleen op door een overweldigende mate van luxe en comfort, maar ook door grote aandacht voor detail. De Mercedes-Benz 380 SEL Caruna beschikt bijvoorbeeld over fraaie lederen bekleding en voetsteunen en make-up-spiegeltjes voor voor de passagiers achterin. Sierlijsten die zijn uitgevoerd in gestreept Zebranohout, versterken het gevoel van authentieke luxe nog eens extra. Ook op het gebied van veiligheid en rijcomfort is de 380 SEL Caruna van het hoogste niveau. Zo is de auto onder meer voorzien van hydropneumatische vering, airconditioning, ABS en een airbag. Het vorstelijke karakter van de auto komt tot ook uiting in twee waarlijk Koninklijke kenmerken. Zo is de Mercedes-Benz 380 SEL Caruna van Prinses Juliana uitgevoerd in de kleur surfblauw (kleurcode 900). Ook andere Mercedes-Benz-modellen voor het Koninklijk Huis waren uitgevoerd in deze kleur. Daarnaast is de auto voorzien van twee vlaggenstandaards met zilveren kronen.

In topconditie én inzetbaar

Onlangs heeft de Mercedes-Benz 380 SEL Caruna in opdracht van het Koninklijk Staldepartement een bijzonder grondige restauratie ondergaan. Daarbij is veel aandacht besteed aan de techniek, maar ook aan het interieur en het exterieur. De auto is namelijk veelvuldig ingezet in Porto Ercole, het Italiaanse buitenverblijf van de Koninklijke familie. Mede door de ritten onder de Italiaanse zon was de lederen bekleding enigszins aangetast. Het resultaat van dit alles is dat de 380 SEL Caruna nu in topconditie is en weer ingezet kan worden bij speciale gelegenheden. Bovendien wordt auto in een later stadium toegevoegd aan de unieke verzameling van rijtuigen en automobielen van de leden van het Koninklijk Huis op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Een keuze met historie

Met de keuze voor een open auto van Mercedes-Benz, trad Prinses Juliana in de voetsporen van haar moeder Prinses Wilhelmina. Na haar troonsafstand in 1948 koos voormalig Koningin Wilhelmina voor een Mercedes-Benz 300 Cabriolet D. Deze speciaal voor haar gebouwde, ruime open auto was onder meer voorzien van een trekhaak. Op die manier kon haar ‘schilderswagen’ meegenomen worden naar een mooie omgeving, waar de voormalig vorstin zich dan kon richten op haar grote passie: schilderen.