14
september
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

Klimaatneutraal met de C02-kampioen

smart is al kampioen als het gaat om de laagste C02-uitstoot van productieauto’s, maar nu gaat het nog een stap verder door die minimale uitstoot ook nog eens te compenseren. Elke smart die vanaf dit moment wordt verkocht, wordt namelijk standaard geleverd met een C02-vignet van de Climate Neutral Group. Hiermee wordt de CO2 uitstoot van het jaar van aanschaf gecompenseerd. Dit gebeurt met projecten die leiden tot een reductie van CO2-uitstoot elders. De kosten van het C02-vignet worden door smart gedragen. Smart steunt hiermee het initiatief ‘1 miljoen auto’s klimaatneutraal’ van Climate Neutral Group.

smart maakt de minst milieubelastende auto’s van Nederland. De benzinemodellen springen er al uit door hun C02-uitstoot van slechts 112 g/km en het dieselmodel CDI laat slechts 88 g/km voor zich optekenen. Ook de productiefaciliteit van smart in het Franse Hambach kan tot de schoonste autofabrieken ter wereld worden gerekend door innovatieve productietechnieken en een uiterst efficiënte logistiek, met als resultaat een zeer laag energiegebruik en CO2-uitstoot. Door alle modellen met onmiddellijke ingang standaard te leveren met een C02-vignet, zet smart de volgende stap. De Climate Neutral Group geeft de vignetten af, die smart betaalt. Vervolgens investeert de Climate Neutral Group in energieprojecten waar de vermindering van de uitstoot van C02 voorop staat. Zo gaat er geld naar initiatieven op het gebied van zonne- en windenergie, maar ook naar projecten waarbij energie word gewonnen uit biomassa of waarbij nieuwe bossen worden aangelegd. Alle projecten van de Climate Neutral Group worden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. Voor vervolgjaren kunnen smart eigenaren de CO2 uitstoot berekenen en compenseren via de website www.WeAreClimateNeutral.com . Op deze website kan overigens iedere automobilist zijn of haar compensatievignet bestellen. Gezien de lage uitstoot van smart zal de compensatie voor smart-rijders goedkoper uitvallen.

Werken aan nog lagere emissies
De samenwerking met de Climate Neutral Group weerhoudt smart er niet van om ‘vol gas’ te geven bij het nog verder terugdringen van de emissies. Zo begint eind dit jaar de levering van de smart fortwo micro hybrid drive. Bij dit model wordt de benzinemotor uitgeschakeld op het moment dat de snelheid lager ligt dan 8 km/h en er op de rem wordt getrapt. Hierdoor daalt het gemiddelde verbruik tot 4,3 l/100 km (was 4,7) en de C02-uitstoot tot slechts 103 g/km (was 112).