28
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Jeremy Scott geeft smart vleugels

De vonk is overgeslagen tussen de gerenommeerde modedesigner Jeremy Scott en de smart fortwo electric drive. Het resultaat van deze inspirerende ontmoeting is een fascinerende smart fortwo electric drive. Een elektro-auto die klaar is voor een nieuw mobiliteitstijdperk – comfortabel en vol levenslust. De unieke smart forjeremy heeft vleugels, een typisch handelsmerk van de Amerikaanse sterontwerper. De vleugels lichten op als ontbrandende raketten en dienen als avantgardistische achterlichten. De showcar smart forjeremy komt volgend jaar als limited edition op de markt en viert zijn wereldpremière aan de vooravond van de LA Auto Show in de Jim Henson Studio's in Los Angeles. 

"We waren dolenthousiast toen Jeremy met zijn eerste ontwerpen naar ons toekwam!", zei Dr. Annette Winkler, directeur van smart, tijdens de wereldpremière. "Net als smart staan zijn vleugels voor een stuk vrijheid op de overvolle straten van de grote steden." Modedesigner Jeremy Scott en het merk smart zijn allebei pioniers op hun gebied. 

Vleugels – het symbool voor zorgeloos rijplezier

Net zo bijzonder als de vormgeving was ook de verregaande samenwerking. Als eerste automerk stond smart een modedesigner toe om ook de carrosserie te veranderen. Gorden Wagener, designchef van smart: "Normaal gesproken blijft de samenwerking met een modedesigner beperkt tot de materiaal- en kleurkeuze van het interieur en de kleur van het exterieur. Met Jeremy Scott wilden wij echter nog een stap verder gaan en hebben wij de voor hem zo kenmerkende vleugels als centraal designelement in de carrosserie geïntegreerd. Dat was een hele bijzondere uitdaging omdat we niet alleen een showcar wilden creëren maar ook een studiemodel dat in serie geproduceerd zou kunnen worden en de potentie heeft om in de toekomst op de weg toegelaten te worden." 

Vleugels zijn een markant designelement van Jeremy Scott. Ze komen steeds weer in zijn collecties terug, of het nu gaat om sweatshirts, zonnebrillen of sneakers. "Vleugels betekenen voor mij vrijheid, een stuk gewichtsloosheid. Daarom wilde ik per se dat ze werden gebruikt voor de smart electric drive. Om te visualiseren dat het milieu wordt bevrijd van schadelijke uitstoot en om het nieuwe gemak van mobiliteit te symboliseren", aldus Jeremy Scott, die naast zijn modecollecties ook unieke outfits creëert voor popsterren als Lady Gaga, Madonna, Katy Perry en Rihanna.

Het ontstaan van de smart forjeremy

Binnen 8 maanden ontwikkelde Jeremy Scott de smart forjeremy samen met de ontwerpers van de 'smart Design Division' van de Mercedes-Benz Cars Advanced Design Studios in het Californische Carlsbad. "De samenwerking was fantastisch, een waar vuurwerk van creativiteit", volgens Wagener. Het kenmerkende stilistische design van de smart fortwo inspireerde de internationaal gerenommeerde modeontwerper tot een groot aantal visionaire ideeën.  

Het resultaat: een avantgardistische en futuristische smart vol met liefdevol aangebrachte details die aansluiten op het centrale vleugelthema. De smart forjeremy is voorzien van een glanzende witte laklaag, waar de volledig verchroomde tridioncel als een fonkelend juweel tegen afsteekt. Aan beide zijden van de auto is een vleugel aangebracht die is gemaakt van transparant fiberglas en gedecoreerd met raketvormige elementen die rood oplichten en dienstdoen als achter- en remlichten. "Transparantie is voor mij een belangrijke factor geweest omdat dat voor mij lichtheid en ruimte symboliseert", zegt de sterontwerper. 

De dynamische en zelfbewuste uitstraling van de auto wordt onderstreept door bredere achterbanden en bijbehorende brede wielkasten aan de spatborden. De velgen hebben de vorm van vliegtuigpropellers en geven tijdens het rijden de indruk dat de elektro-smart ieder moment kan opstijgen. De voorste koplampen zijn voorzien van elegant gevormde 'wenkbrauwen'. Zij verlenen de smart forjeremy een uitdrukking van nieuwsgierigheid en vrolijkheid. Net als de tridioncel zijn de wenkbrauwen, de bovenste helft van de spiegelbehuizingen en het frame om de radiatorgrille glanzend verchroomd. 

Luxe interieur – een droom in wit

Het exclusieve en elegante spel van wit met fonkelende chroomaccenten wordt voortgezet in het interieur. Daardoor ontstaat een uitgesproken luxe look. Samen met de interieurontwerpers van de 'smart Design Division' koos Jeremy Scott voor het instrumentenpaneel, de stoelen en de deurbekleding voor wit nappaleer. De naden voor het instrumentenpaneel werden onopvallend gehouden, maar die van de stoelzittingen en de deurpanelen zijn in een opvallend ruitpatroon gestikt. Een elegant contrast met het matte wit vormt het glanzende chroom van de sierlijsten in de portierbekleding en de typische smart-elementen zoals de deurgrepen, de 'boomerangs' aan de zijkanten van het instrumentenpaneel en de karakteristieke ringen van de dashboardinstrumenten. 

De eveneens in glanzend chroom uitgevoerde luchtinlaatopeningen aan de zijkant zijn geïnspireerd op de straalpijpen van een vliegtuig en dragen bij aan het vleugelthema van het exterieur. Het witte stuurwiel met twee chromen spaken is aan de bovenkant open waardoor de sportieve luchtigheid op speelse wijze wordt onderstreept. 

"Wij zullen in 2013 ook een limited edition van de smart forjeremy met typegoedkeuring voor de weg in ons verkoopprogramma opnemen", verklaart Dr. Annette Winkler. "Ik verheug me er al enorm op om met deze haute couture auto door de stad te kunnen rijden!" 

Sensationeel en stijlvol rijplezier – zonder emissies

De smart forjeremy is gebaseerd op de serie-uitvoering van de smart fortwo electric drive. Deze accelereert met zijn elektromotor van 55 kW in 4,8 seconden van 0 naar 60 km/u en zorgt met een topsnelheid van 125 km/u ook voor rijplezier op stedelijke autosnelwegen. Met de lithium-ion batterij van 17,6 kWh kan de tweezits stadsauto 145 kilometer lokaal emissievrij in het stadsverkeer afleggen.