25
maart
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Intelligent = efficiënt

'Intelligent Drive' staat bij Mercedes-Benz voor het met elkaar verbinden van systemen, sensoren en algoritmen voor meer comfort en veiligheid. Ook de aandrijving profiteert van de toenemende intelligentie in de auto. Na de Mercedes-Benz S-Klasse PLUG-IN HYBRID is ook de nieuwe Mercedes-Benz C 350 e een indrukkend bewijs hoe dynamiek en efficiency met elkaar kunnen samensmelten. De F 015 Luxury in Motion toont hoe 'Intelligent Drive' er in de toekomst uit kan zien, als voorbode van een mobiliteitsrevolutie op het gebied van autonoom rijdende voertuigen.

Diverse nieuwe systemen en sensoren maken de voertuigen van Mercedes-Benz nog comfortabeler, veiliger en tegelijkertijd efficiënter en dynamischer. Het intelligente aandrijvingssysteem van de nieuwe Plug-In Hybrids regelt op de achtergrond automatisch de ideale combinatie van verbrandings- en elektromotor. Daarbij richt het systeem zich niet alleen op de laadstatus van de accu aan maar wordt er ook geanticipeerd op het verkeer of de te rijden route. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de verbeterde omgevingssensoren met meerfasenradarsensoren en verder ontwikkelde camera's. In sommige rijsituaties wordt de bestuurder ook ondersteund door intelligente innovaties, zoals het haptische gaspedaal, bij het besparen van brandstof.

Mercedes-Benz brengt tot 2017 tien nieuwe Plug-In Hybrid-modellen op de markt - dat is gemiddeld iedere vier maanden een nieuw model met deze hightech hybride-aandrijving. Na de succesvolle start van de S 500 PLUG-IN HYBRID volgt zeer binnenkort de C 350 e met dit ultramoderne aandrijvingsconcept. En wat er verder nog mogelijk is, heeft het studiemodel Concept V-ision e op de Autosalon van Genève laten zien.

'Intelligent Drive' vandaag en morgen

De auto's van Mercedes-Benz kunnen dankzij 'Intelligent Drive' nu al veel gevaarlijke situaties op de weg herkennen en daarop reageren. COLLISION PREVENTION ASSIST wordt bijvoorbeeld al standaard geleverd in de A- tot en met de S-Klasse. Dit door radar ondersteunde assistentiesysteem waarschuwt de bestuurder wanneer er een botsing dreigt. En de doorontwikkelde COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, die over alle modelreeksen op de markt wordt gebracht, kan zelfs autonoom remmen. Reageert de bestuurder niet bij gevaar van een botsing ondanks waarschuwingslicht op het instrumentenpaneel en geluidssignaal, dan start het systeem automatisch de remfunctie.

Bovendien rijden al veel actuele modellen van de C- tot en met de S-Klasse deels autonoom op de openbare weg, bijvoorbeeld met behulp van DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot, die deels autonoom volgt tijdens het filerijden. Met de actieve parkeerassistent met PARKTRONIC kan automatisch worden ingeparkeerd met actieve stuur- en remingrepen, zowel in parkeerhavens als langs de kant van de weg.

Een vooruitblik hoe Intelligent Drive er in de toekomst uit kan zien, geeft Mercedes-Benz met zijn autonoom rijdende studiemodel F 015 Luxury in Motion. De functie van de auto verandert nog meer van een transportmiddel naar een comfortabele ruimte waarin men zich terug kan trekken. Daarbij blijft de chauffeur de keuze houden of hij zelf wil rijden, zich wil laten ondersteunen door intelligende systemen of autonoom gereden wil worden. Daarmee krijgt de tijd die men in de auto doorbrengt een totaal andere kwaliteit – door de vrijheid die ontstaat om tijdens het rijden andere dingen te doen dan sturen, gas geven en remmen.

Zes hoge resolutie displays ingebouwd zijn in het dashboard en in de achter- en zijwanden ingebouwd. De passagiers kunnen op deze manier via eye-tracking, gebaren of aanraking van de beeldschermen met de auto communiceren, informatie ontvangen over de omgeving, gebruik maken van het entertainmentaanbod, videogesprekken voeren of virtuele werelden naar binnen halen. Absoluut highlight van het innovatieve interieurconcept is het interieurconcept met vier draaibare loungestoelen. Door deze in vis-à-vis opstelling te plaatsen kunnen de passagiers comfortabel met elkaar converseren en tijdens de rit genieten van de mobiele leefruimte.

De F 015 beschikt verder over hoge resolutie sensoren waarmee de omgeving permanent wordt gescand en de communicatie en interactie tussen auto, passagiers en de buitenwereld is gewaarborgd. Dankzij 'extended sense' heeft de auto zijn omgeving constant in het vizier.

De grote interactieve LED-velden voor en achter en het uiterst precieze laserprojectiesysteem informeren andere voertuigen en passanten tijdig over bepaalde verkeerssituaties. De F 015 kan bijvoorbeeld een zebrapad voor zich op de weg projecteren om het oversteken voor voetgangers eenvoudiger te maken. Dit maakt de F 015 een betrouwbare en intelligente partner in het verkeer.