11
juni
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Innovatieve dieseltechnologie van Mercedes-Benz onderscheiden

De prestigieuze Duitse staal-innovatieprijs 2015 in de categorie 'producten uit staal' is dit jaar toegekend aan Daimler AG. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt en gaat dit jaar naar de nieuw ontwikkelde stalen zuigers voor dieselmotoren voor personenauto's van Mercedes-Benz die zich onderscheiden door een significante CO2-besparing en een groot vermogenspotentieel.

Twee tot vier procent minder verbruik en CO2-emissies – met deze uitstekende balans schitteren de dieselmotoren voor personenauto's van Mercedes-Benz die nu wereldwijd voor het eerst worden uitgerust met innovatieve stalen zuigers in combinatie met een lichtgewicht aluminium motorblok. Voor de in de dagelijkse praktijk belangrijke lagere en middelste toerentallen zijn deze voordelen nog duidelijker. In september 2014 maakte de nieuwe hightech-zuiger uit staal als onderdeel van een in serieproductie gebouwde personenwagen zijn werelddebuut in de V6-dieselmotor van de Mercedes-Benz E 350 BlueTEC.

Op het eerste gezicht lijkt de combinatie van een aluminium motorblok en stalen zuigers problematisch omdat staal bij hitte minder uitzet dan aluminium, de warmte slechter geleidt en zwaarder is. Daarom worden tot nu toe zuigers uit aluminium gebruikt. De motorconstructeurs uit Stuttgart hebben deze ogenschijnlijke nadelen echter in voordelen omgezet. Een geringere expansie van staal zorgt bij stijgende bedrijfstemperatuur bijvoorbeeld voor meer speling tussen zuigers en aluminium motorblok en daarmee wordt de wrijving met 40 tot 50 procent gereduceerd.

De vroeger gebruikte stalen zuigers waren echter minder geschikt voor een combinatie met aluminium motorblokken en daarom moest Mercedes-Benz de zuigers compleet nieuw ontwerpen. De moderne uitvoering van de stalen zuigers die nu voor het eerst in de V6-dieselmotor van de E 350 BlueTEC in het aluminium motorblok met NANOSLIDE®-cilinderloopvlakbekleding in serieproductie wordt ingezet, zijn hightech-uitvoeringen die gesmeed worden uit bijzonder hard staal.

De Duitse staal-innovatieprijs is één van de toonaangevende competities in zijn soort. Dit jaar hebben zich hiervoor 578 ingenieurs, technici en constructeurs alsmede designers, onderzoekers en uitvinders als deelnemers aangemeld.