24
juli
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Innovatief mobiliteitsproject een groot succes: Volop belangstelling voor car2go

  • Na zo’n 100 dagen al 10.000 huurders geregistreerd

  • Sinds eind maart al meer dan 50.000 verhuurtransacties

  • Uitbreiding van Ulm naar Neu-Ulm gepland

  • Car2go goes Texas: tweede pilotproject in Amerikaanse stad Austin

Stuttgart / Ulm – Het mobiliteitsconcept car2go, dat Daimler eind maart van dit jaar in de Duitse stad Ulm begon, is bijzonder succesvol gestart. Na drie maanden kon vorige week de 10.000e huurder worden geregistreerd. Daarmee heeft al meer dan tien procent van alle rijbewijshouders (m/v) in de stad Ulm zich als deelnemer voor het project ingeschreven. In de afgelopen periode hebben tot nu toe al meer dan 50.000 verhuurtransacties plaatsgevonden. Vanwege de forse belangstelling zal het projectgebied worden uitgebreid naar de naastgelegen stad Neu-Ulm.

Auto’s indien nodig overal beschikbaar

In het kader van car2go zijn overal in Ulm smart fortwo’s geplaatst, die dag en nacht door iedereen kunnen worden gehuurd. Hiervoor moeten klanten zich één keer laten inschrijven, waarna ze spontaan of via een reservering gebruik kunnen maken van de auto’s, net zo lang als ze willen. Voor het gebruik wordt er een chip op het rijbewijs aangebracht, waarmee de auto’s kunnen worden geopend, indien ze vrij zijn. Met behulp van een PIN-code kunnen de auto’s worden gestart.

Het concept is zo uitgevoerd dat er op een paar minuten loopafstand altijd een smart beschikbaar is. Beschikbare auto’s zijn op ieder moment snel en gemakkelijk via het internet of telefonisch via een service-hotline te vinden. Als alternatief kan een auto tot 24 uur van tevoren worden gereserveerd. De klant stapt in, kan direct wegrijden en parkeert de huur-smart na afloop weer op een parkeerplaats in de stad. De afrekening bij het project in Ulm verloopt net zo gemakkelijk als het bedienen van de car2go: per minuut wordt een prijs van 19 cent berekend. Om de car2go terug te geven, hoeft de klant deze alleen maar op een parkeerplaats in de stad achter te laten. Dit kan op alle onbetaalde parkeerplaatsen in de stad. Daarnaast is er op een groot aantal locaties speciale car2go-parkeerplaatsen.

Overweldigend succes

“Tot dusver is ons pilotproject een overweldigend succes”, zegt projectleider Robert Henrich van Daimler AG. “Zowel het aantal geregistreerde klanten als de bezettingsgraad van de auto’s en de positieve reacties overtreffen onze stoutste verwachtingen.” In de eerste paar weken stonden klanten in het stadhuis van Ulm zelfs in de rij om zich te laten registreren.

Zo vonden er sinds eind maart meer dan 50.000 transacties plaats, uiteenlopend van enkele minuten tot meerdere dagen. Zo’n 85 pro cent van de verhuurtransacties was spontaan, van de reserveringsmogelijkheid maken duidelijk minder klanten gebruik. Door de grote belangstelling waren auto’s in de beginfase af en toe schaars. Auto’s werden soms wel 15 keer per dag verhuurd.

Naar aanleiding van vele wensen van klanten is de uitbreiding van het projectgebied van Ulm naar de naastgelegen Beierse stad Neu-Ulm gepland. Gesprekken met de betreffende autoriteiten zijn al in gang gezet. Dit is een tussenstap voordat car2go eind van dit jaar met de start van het tweede pilotproject in de stad Austin, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas, een vervolg buiten Duitsland krijgt.