27
maart
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Hoe de revolutie begon: 15 jaar PRE-SAFE®

Net als bij veel van de andere veiligheidssystemen van Mercedes-Benz vormde het onderzoek naar praktijksituaties van ongevallen in 1999 de aanleiding voor de ontwikkeling van PRE-SAFE®. Hieruit is gebleken dat de symptomen van een ongeval reeds kort vóór de uiteindelijke botsing te herkennen zijn. Deze waardevolle tijd van slechts enkele seconden – van het eerste signaal van een dreigende aanrijding tot de daadwerkelijke crash - wordt door PRE-SAFE® gebruikt om de inzittenden preventief voor een uiteindelijke botsing te beschermen.
 

In 2002 luidde Mercedes-Benz met PRE-SAFE® een nieuw tijdperk voor voertuigveiligheid in waarmee een eind kwam aan de scheiding tussen actieve en passieve veiligheid. Want PRE-SAFE® kan preventief veiligheidsfuncties voor de autopassagiers activeren met als doel de inzittenden en de auto voor te bereiden op een dreigende botsing. Zo wordt het beschermingspotentieel van gordels en airbags bij een aanrijding ten volle benut.
 

PRE-SAFE® is momenteel beschikbaar in 16 modelreeksen binnen het complete modelaanbod van de A- tot de S-Klasse en kan preventief ingrijpen bij wel 13 mogelijke ongevalscenario's. Meer dan de helft van alle personenautomodellen van Mercedes-Benz zijn standaard uitgerust met PRE-SAFE®.
 

De geschiedenis van PRE-SAFE®:

  • 2002: introductie in de S-Klasse (W 220). Functies: preventief aanspannen van de veiligheidsgordels van bestuurder en bijrijder, betere positie van de elektrische bijrijdersstoel, automatische sluiting van het schuifdak (optioneel)

  • 2005: combinatie met de remassistent PLUS. Extra functies: automatische sluiting van de zijruiten, opblazen van de stootkussens van de multicontour-voorstoelen (optioneel)

  • 2006: PRE-SAFE® activering door andere assistentiesystemen met gebruik van radartechnologie

  • 2011: debuut in de compacte klasse (B-Klasse W 246)

  • 2013: introductie van nieuwe functies in de S-Klasse: PRE-SAFE® PLUS en PRE-SAFE® Impuls, koppeling met de stereocamera

PRE-SAFE® PLUS: herkent een dreigende aanrijding van achteren, waarschuwt het achterop komende verkeer door middel van snel knipperende waarschuwingslichten achter, zorgt ervoor dat het voertuig bij stilstand vol op de rem wordt gezet om de voorwaartse druk te reduceren en daardoor de belasting voor de inzittenden en het risico op vervolgongevallen te verminderen. PRE-SAFE® wordt kort voor de botsing geactiveerd.
 

PRE-SAFE® Impuls: extra beschermingsfunctie op de voorste veiligheidsgordels. In een vroeg stadium van de crash, nog voor de vertraging die daarvoor nodig is, beweegt de veiligheidsgordel van de voorpassagiers zich in tegenovergestelde richting waardoor zij dieper in hun stoel worden gedrukt. Tijdens de sterkste belastingsfase van het ongeval wordt de gordelkracht gecontroleerd begrensd waardoor de kracht op het lichaam als gevolg van de aanrijding wordt gereduceerd.