08
mei
2017
|
16:15
Europe/Amsterdam

Historische Mercedes-Benz modellen bij de 90e verjaardag van de Mille Miglia

Om de 90e verjaardag van de Mille Miglia over een kleine twee weken luister bij te zetten, schrijft Mercedes-Benz Classic tien auto’s in voor de befaamde race. Tussen 18 en 21 mei 2017 zullen klassieke auto’s uit verschillende tijdperken deelnemen aan de bekendste wegrace ter wereld, die van Brescia in het noorden van Italië naar Rome voert en weer terug.

Tijdens het evenement zal Mercedes-Benz continu persfoto’s van de 1000-mijlsrace publiceren in de multimedia-database M@RS. Ook dit jaar zal Mercedes-Benz worden vertegenwoordigd door bekende coureurs die als merkambassadeur optreden. Voor het tweede jaar op rij zal een damesteam namens She’s Mercedes aan de start verschijnen.

Highlights van de Mille Miglia 2017 zullen door Mercedes-Benz Classic worden getoond aan de hand van foto’s. Deze foto’s zullen aan journalisten en bloggers beschikbaar worden gesteld via de multimedia-database M@RS. De foto’s kunnen worden gedownload via de volgende link:

https://mercedes-benz-archive.com/marsMuseum/de/instance/ko/Mille-Miglia-2017.xhtml?oid=15768287

Nog een kleine twee weken en de beroemdste wegrace ter wereld gaat weer van start: op 18 mei vertrekken de deelnemers aan de Mille Miglia uit Brescia voor een race die tot 21 mei duurt en vier etappes kent. Mercedes-Benz Classic zal met tien auto’s uit verschillende tijdperken van de historische wegrace deelnemen, van de late jaren 20 tot halverwege de jaren 50. In 2017 wordt het merk uit Stuttgart vertegenwoordigd door onder meer voormalig Mercedes-Benz coureurs Ellen Lohr, Roland Asch en Bernd Mayländer, die als merkambassadeurs optreden. Ook zal een racewagen worden bestuurd door Mercedes-Benz’ autosportdirecteur Toto Wolff en Aldo Costa, technisch directeur van het Mercedes AMG PETRONAS Formule 1-team.

Na voor het eerst te hebben deelgenomen in 2016, schrijft She’s Mercedes zich opnieuw in voor de 1000 mijl lange race. Dit initiatief, waarmee Mercedes-Benz nog meer inzoomt op de wensen van vrouwelijke klanten, zal in totaal vijf G-Klasse modellen inschrijven voor de Mercedes-Benz Mille Miglia Challenge. Ook voor She’s Mercedes op pad, maar dan in een Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, zijn tv-presentatrices Cristina Chiabotto en Diletta Leotta, vergezeld door Pamela Amann, als ontwikkelingsprojectmanager verantwoordelijk voor de Mercedes-Maybach G 650 Landaulet.

De magische zeven

Het thema van de Mille Miglia 2017 is ‘magic 7’: in 1927 werd de Mille Miglia voor het eerst verreden. In 1947 vond de eerste editie van de race na de Tweede Wereldoorlog plaats, in 1957 werd de Mille Miglia voor het laatst verreden als klassieke wegrace en in 1977 werd de race nieuw leven ingeblazen als klassiek autosportevenement. Sinds 2012 organiseert de autoclub van Brescia de Mille Miglia samen met bekende samenwerkingspartners via zijn dochteronderneming 1000 Miglia Srl. Aan de race mogen alleen auto’s deelnemen die ook bij de oorspronkelijke wegraces tussen 1927 en 1957 aan de start zijn verschenen.

Mercedes-Benz doet al sinds 1930 mee aan de race, praktisch vanaf het begin dus. Indertijd nam fabriekscoureur Rudolf Caracciola met zijn navigator Christian Werner deel met een Mercedes-Benz SSK (‘Super-Sport-Kurz’) en eindigde prompt op de zesde plaats. Een jaar later (1931) won Caracciola de Mille Miglia als eerste niet-Italiaanse coureur, samen met navigator Wilhelm Sebastian in een Mercedes-Benz SSKL (‘Super-Sport-Kurz-Leicht’). Deze overwinning in het tijdperk van racewagens met compressormotoren wordt in 2017 herdacht door de deelname van een Mercedes-Benz SSK van Mercedes-Benz Classic.

Terug naar 1952

De Mille Miglia 1952 vormde het decor van de première van de 300 SL racewagen (W 194), de eerste racewagen van het merk met de ster die na de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld. In 2017 verschijnt dit exemplaar met chassisnummer 5, waarmee Caracciola en Peter Kurrle (startnummer 613) indertijd als vierde eindigden, weer aan de start in Brescia.

Met niet minder dan zes 300 SL ‘Gullwing’-modellen (W 198) viert Mercedes-Benz Classic het enorme succes van het raceteam uit Stuttgart tijdens de Mille Miglia van 1955: indertijd behaalden Stirling Moss en Denis Jenkinson met de 300 SLR racewagen (W 196 S) de algemene overwinning.

Naar het jaar 1956 verwijzen twee andere racewagens van Mercedes-Benz Classic die deelnemen aan de Mille Miglia van dit jaar: een Mercedes-Benz 220 a (W 180) zal worden bestuurd door Christian Boucke, hoofd van Mercedes-Benz Classic, samen met Bernd Mayländer, die regelmatig de Safety Car bestuurt tijdens Formule 1-wedstrijden. In 1956 behaalden Erwin Bauer en Erwin Grupp een klasse-overwinning met een race-uitvoering van dit model. Verder neemt een race-uitvoering van de Mercedes-Benz 190 SL (W 121) deel aan de regelmatigheidswedstrijd die in het kader van de wegrace wordt verreden. Vorig jaar nam een race-uitvoering van dit model voor het eerst deel aan de moderne Mille Miglia. Dit was mogelijk dankzij de ontdekking in 2015 dat een 190 SL heeft deelgenomen aan de wegrace van 1956 (Michel Bianco en Jean Loup Pellecuer, startnummer 347).

Mercedes-Benz Mille Miglia Challenge 2017

De Mille Miglia 2017 vindt plaats van 18 tot 21 mei en wordt verreden in vier etappes, van Brescia naar Rome en weer terug. De organisatoren van de legendarische wegrace hebben ervoor gekozen om de route kloksgewijs te rijden: op 18 mei starten de deelnemers in Brescia en rijden vervolgens naar het westen, langs het Gardameer naar Padua. De etappe van 19 mei voert vervolgens zuidwaarts langs San Marino en door het achterland van Italië naar Rome. Vervolgens vertrekt het deelnemersveld op 20 mei vanuit de hoofdstad voor de derde etappe, die noordwaarts richting Parma gaat. Na de vierde en laatste etappe finishen de deelnemers vervolgens op 21 mei in Brescia.

De regelmatigheidswedstrijd door het hart van Italië is een van de meest spectaculaire evenementen in de klassiekerwereld. Dit is mede te danken aan highlights zoals de Mercedes-Benz Mille Miglia Challenge 2017. De exclusieve regelmatigheidswedstrijd wordt verreden ter ere van de fameuze overwinningen van het merk Mercedes-Benz bij de oorspronkelijke wedstrijd, die werd verreden van 1927 tot 1957.

Voor meer informatie staat Mercedes-Benz Classic M@RS als omvangrijk multimedia-archief en -zoeksysteem ter beschikking. Dit is wereldwijd het grootste digitale archief van een autofabrikant, uniek door het feit dat het voor iedereen toegankelijk is: https://mercedes-benz-publicarchive.com/marsClassic.