15
augustus
2022
|
22:41
Europe/Amsterdam

Het Mercedes-EQ Formule E Team neemt afscheid van de Formule E als tweevoudig wereldkampioen

Een dubbele titelverdediging als afscheid: Stoffel Vandoorne finishte in de 100ste race in de geschiedenis van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap op de tweede plaats en stelde zo zijn wereldtitel bij de coureurs veilig. Tegelijkertijd verdedigde het Mercedes-EQ Formule E Team zijn wereldtitel bij de constructeurs in zijn laatste race in de volledig elektrische raceserie.

Aan alle betrokkenen en alle fans: bedankt!

•    Stoffel zette de op één na snelste tijd neer in kwalificatiegroep A en bereikte daarmee de duelfase. Daarna drong hij door tot de halve finale, waarin hij nipt verloor van Edoardo Mortara. Stoffel begon de laatste race van het seizoen in Seoel vanaf de vierde plaats.

•    Nyck de Vries eindigde op een zesde plek in zijn kwalificatiegroep in, waardoor hij de duelfase miste. Hij startte bij de Seoel E-Prix vanaf de twaalfde plaats op de startgrid.

•    Stoffel hield zijn positie bij de start vast en drong in de tweede helft van de race door naar de kopgroep die streed om de podiumplaatsen. Door een tijdstraf voor Jake Dennis kwam hij als tweede over de eindstreep.

•    Het was Stoffels vijftiende podiumplek in de Formule E en zijn achtste van het seizoen. Tegelijk eindigde hij in de zestiende race van het seizoen voor de vijftiende keer in de punten.

•    Stoffel (213 punten) sloot zijn vierde seizoen in het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap met een voorsprong van 33 punten op Mitch Evans (180) voor het eerst in zijn carrière af als wereldkampioen bij de rijders.

•    Nyck vocht zich in de beginfase van de race naar de punten, tot hij met zijn auto, die bij een botsing met een andere rijder schade had opgelopen, de pitstraat moest opzoeken. Hij eindigde het seizoen op de negende plaats, met 106 punten.

•    De race, die met 6:45 minuten werd verlengd vanwege een langere safety car-fase, werd gewonnen door Edoardo Mortara. Het was de achtste overwinning voor de Mercedes-EQ Silver Arrow 02 dit seizoen, waarmee het de meest succesvolle auto van dit seizoen was.

•    Het Mercedes-EQ Formule E Team (319 punten) beëindigt het achtste seizoen van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap met een voorsprong van 24 punten op Venturi Racing (295 punten) als constructeurskampioen.

•    Daarmee eindigt het achtste seizoen met een eerste en tweede plaats in het constructeurskampioenschap voor het Mercedes-EQ Formule E Team en Venturi Racing.

•    Voor het Mercedes-EQ Formule E Team was de honderdste Formule E-race in Seoel tevens de laatste E-Prix. Het team trekt zich na drie seizoenen terug uit de raceserie, na zeven overwinningen, 23 podiumplaatsen en twee opeenvolgende dubbele wereldkampioenschappen te hebben behaald.

CoureurFP3KwalificatieRaceScore

#5

S. Vandoorne

P6

1:21.620

14 rondes

P4 (halve finale)

1:21.069

P2

Startgrid: P4

Snelste ronde: 1:23.009

P1

213 punten

#17

N. de Vries

P14

1:21.904

18 rondes

P12 (Groep A: P6)

1:22.148

Uitgevallen

Startgrid: P12

Snelste ronde: 1:24.141

P9

106 punten

Stoffel Vandoorne:

“Wauw, ik ben sprakeloos. Dit is fantastisch – het hele seizoen was gewoon geweldig. Het is een ongelooflijk gevoel als je bedenkt wat we dit jaar samen hebben bereikt. Dank aan het hele team dat ze dit mogelijk hebben gemaakt! De auto was ook vandaag weer voortreffelijk en iedereen in het team verdient dit succes. We hebben als team iets heel bijzonders bereikt. Mitch gaf alles tot het einde – hij presteert altijd goed. Maar uiteindelijk gaf de consistentie de doorslag: hij won meer races dan ik, maar ik stond vaker op het podium. Als team hebben we een consistentieniveau bereikt dat we nog niet eerder hebben gezien in de Formule E. Ik ben ongelooflijk trots op mijn team en onze prestaties dit seizoen. Het is de perfecte manier om het seizoen af te sluiten: om op het podium te staan in de laatste race van het seizoen, de 100ste E-Prix in de geschiedenis van de raceserie, en om beide wereldtitels te winnen.”

Nyck de Vries:

“Een teleurstellend einde van mijn race, maar een fantastisch resultaat voor het team. Het enige dat vandaag telt, is dat we beide wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik ben uitgevallen, maar dat verandert niets aan het eindresultaat. Ik ben erg blij voor het hele team. Proficiat aan Stoffel die een fantastisch seizoen heeft gehad. Hij heeft heel constant gepresteerd en verdient de titel. Het team heeft de afgelopen jaren geweldig werk geleverd, en we hadden ons geen betere afsluiting van onze gezamenlijke reis kunnen wensen dan dit eindresultaat. Ik ben enorm blij dat we erin geslaagd zijn om in de afgelopen twee seizoenen beide wereldtitels te winnen. Dat is een opmerkelijke prestatie in een raceserie waarin de concurrentie zo hevig is. Ik ben natuurlijk niet blij met de manier waarop mijn seizoen verliep, maar van buitenaf was niet altijd duidelijk waar het aan lag. Het was een soort sneeuwbaleffect van kleine dingen waardoor we niet consistent konden scoren.”

Ian James, teambaas:

“Wauw, wat een dag en wat een tijd is het geweest! Felicitaties aan het team, felicitaties aan Stoffel en felicitaties aan Nyck! Iedereen heeft een heel belangrijke bijdrage geleverd aan het winnen van de constructeurstitel. Toen de raad van bestuur van Mercedes-Benz vier jaar geleden de beslissing nam om in de Formule E te stappen, wisten we niet hoe het zou uitpakken. Nu zijn we op dit punt beland en hebben we voor de tweede keer op rij beide wereldtitels gewonnen. Dit succes dat we samen in de Formule E hebben behaald, is gewoon fenomenaal. Ik wil alle vrouwen en mannen in Brackley, Brixworth en Stuttgart feliciteren met dit mooie resultaat! Ik moet toegeven dat dit een emotioneel moment voor me is. Stoffel heeft het hele jaar fantastisch werk geleverd. Hij verdient deze titel echt. Maar niet alleen vanwege de titelwinst, hij heeft zichzelf ook enorm ontwikkeld als coureur. Hetzelfde geldt voor het team, iedereen heeft het geweldig gedaan. Deze prestatie was alleen mogelijk door de toewijding en inzet van alle teamleden in Brixworth, Brackley en Stuttgart. Samen hebben ze het voor elkaar gekregen. Met hun geweldige werkethiek. Ik heb nog nooit zoiets gezien, maar dát is wat tot dit soort resultaten leidt. We kunnen niet wachten om volgend seizoen aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ons team te beginnen, maar nu ga ik eerst samen met het team feestvieren.”

Toto Wolff, teambaas en CEO van het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team:

“Ik ben ongelooflijk trots op het hele team dat we dit jaar opnieuw een dubbel wereldkampioenschap in de Formule E hebben gewonnen. Het is een ongelooflijke prestatie van een ongelooflijk team; en bovendien nemen teams met Mercedes-power de eerste en tweede plaats in het constructeurskampioenschap in. Dat toont echt de kracht van onze race-organisatie. Felicitaties ook aan onze beide coureurs, die allebei terecht een rijderstitel hebben gewonnen, en vooral aan Stoffel met zijn prestatie van vandaag. Zijn seizoen was een toonbeeld van consistentie op weg naar het winnen  van de titel. Mercedes-EQ verlaat de serie op een hoogtepunt, en met mooie herinneringen. Het was zeker een leuke tijd. Aan iedereen die betrokken is bij de Formule E: het was geweldig om jullie ontmoet te hebben!”

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer circa 172.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2021 werden circa 1,9 miljoen personenwagens en bijna 386.200 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.