17
juni
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Helft alle zware truckongevallen kan worden voorkomen

Uit een test is gebleken dat de helft van alle zware truckongevallen voorkomen kan worden dankzij de beschikbare Telligent®-veiligheidssystemen van Mercedes-Benz. Gedurende twaalf maanden werden 500 voertuigen met en 500 voertuigen zonder deze systemen in een uitvoerige fleettest gevolgd.

Uitvoerige test
Mercedes-Benz heeft over een periode van een jaar duizend Mercedes-Benz Actros trucks gevolgd in een fleettest. De helft van deze trekker-oplegger combinaties waren voorzien van de standaard veiligheidsuitrusting. De andere helft werd uitgerust met de innovatieve veiligheidssystemen van Mercedes-Benz. Uit de analyse van meer dan 106 miljoen gereden kilometers bleek dat het aantal zware ongevallen van de voertuigen met de veiligheidssystemen ten opzichte van die met de standaarduitvoering was gehalveerd. Wanneer een ongeval onvermijdelijk was, lagen de gemiddelde kosten voor de schade ook nog eens 90% lager. Ook persoonlijk letsel werd bij de voertuigen met uitgebreide veiligheidssytemen aanzienlijk beperkt

Effectieve veiligheidssystemen
De veiligheidssystemen van Mercedes-Benz hebben hiermee in de praktijk bewezen zeer effectief te zijn. Vooral het tegengaan van kop-staart-botsingen en het ongewild uit koers raken van de truck, werden ondervangen door de innovatieve systemen. De Telligent Spoorassistent waarschuwt de bestuurder met een akoestisch signaal wanneer de truck uit koers dreigt te raken. Ook de Telligent Afstandsregeling ondersteunt de chauffeur tijdens de rit. Wanneer het systeem een voorligger herkent die langzamer rijdt, remt het de vrachtwagen automatisch met hoogstens 30% van de maximale vertraging af. Active Brake Assist bleek in de test bijzonder waardevol. De actieve remassistent maakt zelfstandig een noodstop wanneer een aanrijding met een voorligger dreigt. In de praktijk komt dit regelmatig voor als een langzaamrijdende file genaderd wordt. Hoewel een kop-staart-botsing niet altijd kan worden voorkomen, wordt de snelheid in ieder geval drastisch verlaagd, waardoor de gevolgen veel minder ernstig zijn. Het systeem heeft in al meer dan 350 miljoen in de praktijk gereden kilometers zijn waarde dubbel en dwars bewezen.


Voordelig in meerdere opzichten
Omdat de kans op ongevallen tot een minimum wordt beperkt, wordt ook ongeplande stilstand voorkomen. Mercedes-Benz biedt bovenop de standaard passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen twee aantrekkelijke veiligheidspakketten voor de Actros. In het Veiligheidspakket voor trekkers zijn onder meer Telligent ESP, Telligent Spoorassistent en een chauffeursairbag opgenomen. Voor de bakwagens is het pakket gelijk met uitzondering van het Telligent ESP dat door een Telligent Stabilisatieregeling wordt vervangen. In het Top Veiligheidspakket worden beide pakketten voor de trekker of bakwagen uitgebreid met Telligent afstandsregeling, een Voith retarder en Active Brake Assist, een uniek systeem dat alleen Mercedes-Benz kan leveren.