23
oktober
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

Heemex B.V. neemt 400ste Mercedes-Benz Actros in gebruik

  • Logistiek dienstverlener Heemex B.V. in Wanssum is gespecialiseerd in de organisatie van het transport en de op- en overslag van poedervormige bouwgrondstoffen. Voor dit transport wordt voor negentig procent op de trucks van Mercedes-Benz vertrouwd.

Heemex B.V. (Heemsteeds Expeditiebedrijf) werd in december 1972 opgericht als dochtermaatschappij van Cementbouw Handel & Industrie B.V. te Heemstede. Eind jaren zestig liet Cementbouw in Wanssum een fabriek bouwen waarin verschillende soorten vliegassen worden gemengd tot meerdere producten. Aanvankelijk huurde Cementbouw charters in om de poedervormige stoffen naar de klant te brengen, maar in 1971 werden productie en logistiek gescheiden en werd een eigen vloot silowagens ingezet onder de naam Heemex B.V.

Heemex maakt voor het transport van de poedervormige stoffen gebruik van een tweetal typen bulkopleggers: kippers en onderlossers. De anderhalve ton lichtere onderlossers worden ingezet voor het grensoverschrijdend transport in verband met het lagere toegestane treingewicht in Duitsland en België. Deze voertuigen, waarvan vijftien eenheden rijden met dubbele bezetting, voeren de grondstoffen aan naar de silo’s in Wanssum. De poedervormige stoffen worden van hieruit naar de klanten binnen heel Nederland vervoerd.

Het wagenpark van Heemex bestaat voor ruim negentig procent uit voertuigen van het merk Mercedes-Benz. In de lange samenwerking met het merk is daar recent is de 400ste Actros aan toegevoegd.

Alle nieuwe Actrossen van het type 1841 LS zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak en een Euro 5-motor. Door de lagere uitstoot van stikstofoxiden en dieselroetdeeltjes is dit niet alleen goed voor het milieu, ook rijden de trucks een stuk zuiniger en ontvangt het bedrijf een aantrekkelijk voordeel op de Maut van twee cent per kilometer. Sinds september 2005 rijdt er als test een Actros trekker op PPO, Pure Plantaardige Olie. Een proef die door het bedrijf nog steeds zeer kritisch wordt gevolgd.

Het reguliere onderhoud wordt in de eigen werkplaats uitgevoerd, grootonderhoud en eventuele reparaties worden uitbesteed aan de Mercedes-Benz vestigingen die zich het meest dichtbij één van de zes siloparken van Heemex bevinden. De aanschaf en financiering van nieuwe voertuigen verlopen via DaimlerChrysler Nederland en Mercedes-Benz CharterWay.