23
maart
2021
|
08:40
Europe/Amsterdam

Handig voor de klant, goed voor het milieu – het holistische laadconcept van de EQS

Samenvatting

De nieuwe elektrische luxe limousine EQS biedt, in combinatie met Mercedes me Charge, belangrijke innovaties en services op het gebied van laadmanagement:

  • Eenvoudig laadproces met Plug & Charge: geen authenticatie nodig, automatische betaling via Mercedes me Charge
  • Green Charging: gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen bij openbare laadstations
  • Meer laadpunten: het Mercedes me Charge-netwerk omvat meer dan 500.000 laadpunten wereldwijd, waarvan meer dan 200.000 in Europa
  • Bidirectioneel laden in Japan: door bidirectioneel laden kan de EQS elektriciteit terugleveren aan het net wanneer dat gewenst is

Plug & Charge – eenvoudiger en comfortabeler laden

Plug & Charge, de nieuwe Mercedes me Charge-functie, maakt het laden van de EQS bij geschikte openbare laadstations nog eenvoudiger: het laden begint zodra de laadkabel is aangesloten; er is geen verdere authenticatie van de klant vereist. De auto en het laadstation communiceren rechtstreeks via de laadkabel.

Net als voorheen blijven Mercedes me Charge-klanten profiteren van de geïntegreerde betalingsfunctie met automatische betaling. De klant kiest slechts één keer de gewenste betaalmethode. Elk laadproces wordt dan automatisch betaald – ook in het buitenland. De individuele laadprocessen worden overzichtelijk op een maandfactuur vermeld.

Of een laadstation geschikt is voor Plug & Charge kan worden bekeken door de details van het laadstation weer te geven op de headunit van de EQS of in de Mercedes me-app. Het is ook mogelijk om te zoeken naar specifieke laadstations. Deze handige authenticatiemethode is in eerste instantie beschikbaar bij de IONITY-snellaadstations in heel Europa en bij geselecteerde stations in de VS. Plug & Charge is de vierde manier om te kunnen laden. Dit kan ook via MBUX op het mediadisplay van de auto, via de Mercedes me-app en via de Mercedes me Charge-laadkaart.

Green Charging – meer duurzaamheid en transparantie voor klanten

Groene stroom, dat wil zeggen elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, speelt een belangrijke rol in de levenscyclus van een elektrische auto om CO2-uitstoot te vermijden. Met de huidige EU-energiemix wordt circa 50 procent van de CO2-voetafdruk van een accu-elektrische auto gecreëerd tijdens de gebruiksfase en dus door de laadprocessen die CO2 genereren.

Daarom maakt Mercedes-Benz groen laden mogelijk bij alle, meer dan 200.000, openbare laadstations in het Mercedes me Charge-netwerk in Europa. Dit geldt voor klanten van alle Mercedes-EQ modellen en alle plug-in hybrids. Deze service wordt in de loop van het jaar gelanceerd in de VS en Canada, samen met de introductie van de EQS.

Zo werkt Green Charging: om het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te bevorderen gebruikt Mercedes-Benz garanties van oorsprong om het laadproces te ‘vergroenen’. De kwaliteit van deze garanties wordt gedefinieerd door een eco-energielabel. Dit zorgt ervoor dat een gelijkwaardige hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare bronnen aan het net wordt geleverd om elektrische auto’s te laden. De hoeveelheden energie die voor het laden worden gebruikt, worden na het laadproces gecompenseerd en daarnaast worden prikkels gecreëerd om te investeren in hernieuwbare energiecentrales.

Mercedes me Charge – het wereldwijde laadnetwerk blijft groeien

Mercedes me Charge is een van ‘s werelds grootste laadnetwerken en groeit gestaag. Het omvat momenteel meer dan 500.000 AC- en DC-laadpunten wereldwijd, waarvan meer dan 200.000 in Europa. Alleen al hier zijn er meer dan 400 verschillende exploitanten van openbare laadstations, die toegankelijk zijn voor Mercedes me Charge-klanten.

Hiervoor is met Mercedes me Charge maar één contract nodig: klanten profiteren van een geïntegreerde betalingsfunctie met eenvoudige facturering nadat ze hun betaalmethode eenmalig bij de Mercedes me Charge-partner hebben opgeslagen. Het doel: ontspannen, ongecompliceerd reizen met transparantie en planningszekerheid.

Bidirectioneel laden – de EQS als back-up voor het thuisnet

De EQS maakt in Japan ook bidirectioneel laden mogelijk, dat wil zeggen laden in beide richtingen. De lokale CHAdeMO-laadstandaard (CHArge de MOve) ondersteunt daar bidirectioneel laden, wat een vereiste is voor toepassingen als V2G (Vehicle-to-Grid, van auto naar netwerk) en V2H (Vehicle-to-Home, van auto naar huis). Zo kan de EQS bijvoorbeeld worden gebruikt als een powerbank voor energie uit het fotovoltaïsche systeem thuis of het huishouden van energie voorzien in geval van een storing in het openbare netwerk.

De EQS is nu al online te reserveren

Mercedes-Benz biedt geïnteresseerde klanten nu al de kans om een EQS online te reserveren via www.mercedes-benz.nl/eqsreservering. Het online reserveringssysteem biedt klanten de mogelijkheid om straks als eerste in de EQS te rijden. Bij het maken van de reservering wordt een reserveringsbedrag van € 1.500 gevraagd. De reservering geeft recht op een productieplek van de EQS, maar de klant heeft altijd de mogelijkheid om nog te annuleren. Zodra de verkoop van de EQS van start gaat, kan de klant zelf zijn EQS samenstellen en de reservering omzetten in een bestelling.

Over de nieuwe EQS

De EQS is het zelfstandige, volledig elektrische model in het S-Klasse segment en komt in de tweede helft van 2021 op de markt. Met de businesslimousine EQE en de SUV-varianten van de EQS en EQE zullen binnenkort meer modellen op basis van deze nieuwe architectuur volgen. Met de EQS kunnen klanten in het luxesegment ten volle profiteren van alle voordelen van een volledig elektrische architectuur op het gebied van ruimte en design. Met een actieradius van meer dan 700 km (WLTP) voldoet de EQS ook in dit opzicht aan de eisen die aan een progressieve limousine in het S-Klasse segment mogen worden gesteld.

De nieuwe generatie elektrische auto’s in het luxe- en topsegment is gebaseerd op een speciaal daarvoor ontwikkelde architectuur die in elk opzicht schaalbaar is en voor alle modelseries kan worden gebruikt. De wielbasis en spoorbreedte evenals alle andere systeemcomponenten, vooral de accu’s, zijn variabel dankzij het modulaire systeem. Het voertuigconcept is geoptimaliseerd om aan alle eisen van een toekomstgerichte, accu-elektrische modelfamilie te voldoen.