17
januari
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Geslaagd 24-uurs-racedebuut Mercedes-Benz SLS AMG GT3

De test- en ontwikkelingsfase van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3, de competitieversie van de spectaculaire sportwagen met vleugeldeuren, werd afgelopen weekeinde officieel afgesloten met de eerste wedstrijddeelname tijdens een 24-uursrace. Bij de zesde editie van de ‘Dunlop 24H of Dubai’, de eerste belangrijke internationale lange-afstandsrace van het nieuwe jaar, kwamen er drie Mercedes-Benz SLS AMG’s aan de start. Het debuut was geslaagd: met de derde plaats voor één van de beide auto’s van het Black Falcon-team en de zevende positie voor de auto van het Heico-team eindigden twee van de drie auto’s overtuigend in de top tien. Bij het Heico-team behoorde de Nederlander Christiaan Frankenhout tot de rijdersbezetting. De voormalig Nedelands GT4-kampioen liet bij zijn eerste race met een Mercedes-Benz een uitstekende indruk achter.

“Je kunt nog zoveel testen, een race is toch altijd anders”, zei Gerhard Ungar. De technicus, die al ruim 15 jaar verantwoordelijk is voor de succesvolle wedstrijdauto’s van Mercedes-Benz in ondermee de DTM, tekende ook voor de competitieversie van de Mercedes-Benz SLS AMG. “Na de succesvolle deelname bij enkele races op de Nürburgring-Nordschleife, afgelopen najaar, is de race in Doebai onze laatste grote opgave. Hierna start de bouw van de auto’s voor de klantenteams, zodat we nog voor de start van het Europese raceseizoen de eerste auto’s kunnen afleveren.”

Première met podiumplaats

De eerste internaionale krachtmeting van de SLS AMG GT3, temidden van een veld met teams en rijders uit 38 verschillende landen, verliep uitermate positief. Een van de twee auto’s van het Duitse Black Falcon-team, bestuurd door oud-DTM-coureur Thomas Jäger, Kenneth Heyer, Jan Seyffarth (allen Duitsland) en de Ier Sean Paul Breslin, reed zelfs een tijdlang aan de leiding en leek tot in de slotfase op weg naar de tweede plaats in de einduitslag. Een lekke band tijdens het laatste uur van de wedstrijd zorgde ervoor dat het team uiteindelijk als derde werd geklasseerd, maar ook met dit resultaat was men zeer tevreden.

De tweede Mercedes-Benz SLS AMG in het eindklassement na 24 uur racen in de Verenigde Arabische Emiraten was de auto van het team Heico Motorsport, die werd gereden door vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, Lance David Arnold en Andreas Wirth (allen Duitsland), de Fransman Brice Bosi en onze landgenoot Christiaan Frankenhout. Laatstgenoemde zal het komende seizoen voor Heico Motorsport met een SLS AMG deelnemen aan de Duitse ADAC GT Masters-serie en naar alle waarschijnlijkheid de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife. In Doebai reed Frankenhout, die in 2009 de eerste Nederlandse kampioenstitel in de nationale GT4-serie behaalde, zijn eerste wedstrijd met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3. “Het is natuurlijk fantastisch om met een Mercedes-Benz te racen, en dan nog wel met zo’n prachtige auto als de SLS AMG! Ook om samen met een grootheid als Bernd Schneider te rijden is bijzonder.”

Lof van Bernd Schneider

Frankenhout kan terugzien op een geslaagde première: samen met Bernd Schneider reed hij de snelste tijden van het vijftal in de Mercedes-Benz SLS AMG met het startnummer 9. Ook Schneider was vol lof over zijn Nederlandse teamgenoot: “Christiaan heeft het heel goed gedaan. Hij was constant snel, zowel overdag als ’s nachts, en heeft geen fouten gemaakt. Dat is waar het bij een lange-afstandsrace om draait.” Frankenhout zelf was eveneens tevreden: “Het ging naar mijn idee wel goed, ook de samenwerking binnen het team liep prima. Ik kijk uit naar de rest van het seizoen!”