27
januari
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Fleurige Mercedes-Benz Sprinter NGT (Natural Gas Technology)voor Arduintax

Op vrijdag 22 januari jl. heeft Arduintax uit Middelburg een nieuwe Mercedes-Benz Sprinter NGT (Natural Gas Technology) in gebruik genomen. Het voertuig wordt ingezet voor het personenvervoer van mensen met een verstandelijke beperking. De drijvende kracht achter Arduintax, Stichting Arduin, stelde bij de aanschaf van een nieuw voertuig het rijden op een alternatieve brandstof als eis.

Arduintax

Het vervoersbedrijf Arduintax is een samenwerkingsverband tussen de Stichting Arduin en Taxi Centrale Renesse. De Stichting Arduin heeft zich gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking. Op diverse gebieden zoals wonen, werken en het onderhouden van een sociale contacten helpt de stichting deze mensen bij de integratie in de maatschappij. Arduintax zorgt voor vervoer op maat, mede dankzij de expertise van Taxi Centrale Renesse op het gebied van personenvervoer over de weg. Het vervoer tussen bijvoorbeeld woning, dagverblijf of school wordt op die wijze tot in de puntjes verzorgd.

Sprinter 316 NGT

Mercedes-Benz is dankzij Taxi Central Renesse bepaald geen onbekende voor Arduintax. De specialist in het personenvervoer heeft een ca. 400 eenheden tellend wagenpark, bestaande uit personenbusjes en touringcars/lijnbussen, dat voor bijna 90% uit Mercedes-Benz voertuigen bestaat. Onlangs stelde de Stichting Arduin dat een nieuw aan te schaffen voertuig voor Arduintax in het kader van duurzame mobiliteit moest rijden op een alternatieve brandstof. Mercedes-Benz leverde afgelopen vrijdag met de Sprinter 316 NGT een passende af fabriek oplossing. Deze personenwagenbus is voorzien van een 115 kW / 156 pk sterke viercilindermotor met een bivalente aandrijving (benzine en aardgas). Standaard wordt de Sprinter NGT geleverd met twee aardgastanks. Arduintax heeft als optie nog eens drie extra gastanks aan de achterzijde laten monteren. Naast de aardgastanks is de Sprinter NGT ook voorzien van een 100 liter benzinetank waardoor het voertuig een actieradius heeft van maar liefst 1.400 kilometer. In tegenstelling tot vele oplossingen voor inbouw achteraf zijn bij de Sprinter NGT alle systeemcomponenten volledig in het voertuig geïntegreerd. De bivalente viercilinder lijnmotor levert bij beide brandstoffen een koppel van 240 Nm en voldoet aan de strengste EEV-emissievoorschriften. De aardgas aangedreven Sprinter is bovendien uitgebreid getest op veiligheid. De aardgastanks hebben ieder een eigen veiligheidsventiel en kunnen bij een impact grote krachten weerstaan. Om het duurzame karakter van het voertuig extra te benadrukken heeft Arduintax gekozen voor een fleurige kleurstelling van de Sprinter. Het periodieke onderhoud wordt door Taxi Centrale Renesse in eigen beheer uitgevoerd. Vaste mobiliteitspartner Van Oeveren Vervaet zal waar nodig technische ondersteuning en de onderdelen leveren.