23
oktober
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

FleetBoard nu nog functioneler met koppeling digitale tachograaf

Tijdens de komende editie van de BedrijfsautoRAI in Amsterdam toont Mercedes-Benz dienstverleningsprogramma FleetBoard haar brede productenpallet. Eén van de noviteiten tijdens de toonaangevende beurs, is Time management waarmee op afstand gegevens van de chauffeurskaart van de digitale tachograaf kunnen worden gedownload.

Zeven jaar geleden kwam DaimlerChrysler Services FleetBoard GmbH met het idee om transportkosten voor bedrijfswagens niet alleen inzichtelijk te maken, maar ook efficiënter en kostenbesparend. Om de rentabiliteit en het inzicht in de dagelijkse gang van zaken van de transportwereld te verbeteren, is het op telematica gebaseerde managementinformatiesysteem FleetBoard geïntroduceerd. De leverancier is continue bezig met het uitbreiden van zijn huidige productengamma en met het bedenken van oplossingen die bijdragen aan efficiency en prestaties binnen de transportwereld.

 

FleetBoard koppeling met de digitale tachograaf

DaimlerChrysler Services FleetBoard presenteert de laatste waardevolle toevoeging aan het productengamma, Time Management. Deze telematica oplossing is een innovatief systeem waarmee onder andere data rechtstreeks van de chauffeurskaart kan worden gedownload. Hierdoor behoort het tijdrovende uitlezen en samenvoegen van de ritgegevens definitief tot het verleden. Met één druk op de knop worden alle gegevens van de chauffeurskaart naar de expediteur gestuurd, zonder dat de chauffeur of het voertuig daarvoor naar een uitleesstation hoeft te rijden. Nadat het downloaden gereed is, wordt alle informatie van de chauffeurskaart tot 24 maanden in het beveiligde FleetBoard datacentrum opgeslagen. De gedownloade gegevens voldoen aan alle wettelijke verplichtingen die aan de opslag van deze informatie wordt gesteld. Dankzij de koppeling met de digitale tachograaf is direct inzichtelijk hoe het staat met de rij- en rusttijden van de betreffende chauffeur. Werkuren kunnen zowel in totaal als op basis van aanvullende categorieën worden berekend. De chauffeurs kunnen, afhankelijk van hun resterende rijtijd, optimaal worden ingezet en hun werkuren kunnen worden overgezet naar de software van de salarisadministratie voor verdere verwerking.

 

Cool blijven met FleetBoard Trailermanagement

FleetBoard presenteert ook haar Telematics-diensten voor opbouw, trailer of aanhanger. FleetBoard Trailermanagement waarschuwt per email of SMS bij afwijkingen van de vooraf gedefinieerde wenstemperatuur. Lange prints van de temperatuurrecorder zijn niet meer nodig, omdat alle gegevens van de koelingsketen in tabellen en grafieken aan de klant kunnen worden voorgelegd.

 

Met FleetBoard worden kosten en prestaties inzichtelijker gemaakt

In meer dan vijftig landen kunnen transportondernemers, die in het internationale goederenvervoer actief zijn, profiteren van de Europees vast gestelde tarieven (FleetBoard Flatrate). Hierdoor heeft de ondernemer een helder overzicht in de kosten voor data- en communicatieverkeer. De gegevensoverdracht gebeurt via GPRS. De klant betaalt voor elk servicepakket een maandelijks tarief, waarin alle service- en communicatietarieven zijn inbegrepen. Op deze manier worden de kosten voor telematica niet alleen calculeerbaar, maar ook aanzienlijk voordeliger. En bovendien krijgen de transportondernemingen alle services uit één hand.

 

Lager brandstofverbruik door intelligent voertuigmanagement

Door de aanhoudende stijging van de brandstofprijzen is het prettig wanneer ondernemers vijf tot tien procent aan brandstof kunnen besparen. Met de dienst Voertuig Management is het mogelijk om de rit- en voertuiggegevens nauwkeurig te analyseren, zodat de oorzaken voor een hoog verbruik kunnen worden achterhaald en rijstijlen met punten kunnen worden beoordeeld. Bij de inzetanalyse van FleetBoard wordt er rekening gehouden met verbruiks- en slijtagerelevante punten, zoals anticiperend rijden, wisseling van snelheid en rem- en schakelgedrag. Hierdoor kan de ondernemer niet alleen zien welke scholingen zijn chauffeurs eventueel nodig hebben, maar kan hij ook een bonuspuntensysteem invoeren en tips geven hoe het voertuig nog (brandstof)zuiniger kan worden ingezet. Verder is het ook mogelijk om te worden geïnformeerd over de onderhoudstijdstippen en de technische toestand van de voertuigen. De FleetBoard Reports vereenvoudigen de omgang met de online beschikbare Voertuig Management gegevens. Ondernemers, wagenparkbeheerders of chauffeurs ontvangen één keer per maand een e-mail of post met de voor hen relevante wagenpark- en ritinformatie. FleetBoard leidt hieruit ook een advies op maat af om de transportinzet te optimaliseren.

 

FleetBoard Fahrerliga

De verbetering van de rijstijlen wordt één keer per jaar aan de hand van cijfers onderbouwd. Tijdens de jaarlijkse wedstrijd, de zogenaamde FleetBoard Fahrerliga, strijden meer dan 2.000 chauffeurs uit heel Europa met elkaar om een maand lang dagelijks zo zuinig en anticiperend mogelijk met hun vrachtwagen onderweg te zijn. De deelnemende ondernemingen profiteren van de verhoogde motivatie van hun chauffeurs, het sportieve karakter van de spannende wedstrijd en hebben bovendien de mogelijkheid om zich te vergelijken met andere wagenparken binnen de transportbranche.

FleetBoard DispoPilot ondersteunt chauffeur bij zijn dagelijkse werkzaamheden

De nog functioneler geworden, mobiele FleetBoard DispoPilot met de full screen 3D-navigatie modus zijn de laad- en losplaatsen gemakkelijker te vinden. Nieuwe functies als de elektronische handtekening versnellen de goederenontvangst. Een andere noviteit is de functie voor target/actual vergelijking. Met deze intelligente logistieke managementtool scant de chauffeur ieder geladen item met de DispoPilot en daardoor weet hij of alle goederen gelost zijn dan wel nog goederen ontbreken.

 

Over FleetBoard

DaimlerChrysler Services FleetBoard GmbH biedt telematisch ondersteunde internetdiensten aan voor modern auto- en transportmanagement voor alle merken trucks. Expeditie- en transportondernemingen krijgen de diensten van FleetBoard tegen een internationale flatrate inclusief communicatiekosten. Sinds FleetBoard in 2000 op de markt werd gebracht, zijn meer dan 35.000 trucks bij meer dan 900 expeditiebedrijven ermee uitgerust. De Europese marktleider voor fleet telematics is sinds april 2004 door de DEKRA getest en gecertificeerd volgens de norm DIN EN ISO 9001:2000.