14
juli
2021
|
00:30
Europe/Amsterdam

Exclusieve preview van het interieur van de nieuwe Mercedes-AMG SL

Performance Luxury met 2+2 zitplaatsen en ‘hyperanaloge’ cockpit

Het interieurdesign van de nieuwe SL transformeert de iconische traditie van de eerste 300 SL Roadster naar het moderne tijdperk. Dankzij de performance-genen van Mercedes-AMG richt de nieuwste generatie zich zowel op de sportieve doelgroep als op klanten die op zoek zijn naar maximaal comfort. De hoogwaardige materialen, zorgvuldige afwerking en aandacht voor detail onderstrepen ook het hoge niveau van luxe in het interieur. Het cockpitdesign, met verstelbaar centraal display in de middenconsole, is gericht op de bestuurder en maakt indruk met zijn harmonieuze totaalconcept. De volledig opnieuw ontworpen generatie met 2+2 zitplaatsen biedt tegelijkertijd meer functionaliteit en ruimte in het interieur. Bij het infotainmentsysteem MBUX staan meerdere, specifieke weergavestijlen en verschillende modi ter beschikking.

De eerste 300 SL Roadster is een van de bekendste auto-iconen. Zijn minimalistische en hoogwaardige interieur inspireerde de designers bij het ontwerpen van het interieur van de nieuwe Mercedes-AMG SL. Voor de nieuwe generatie van het icoon creëerden ze een mix van analoge geometrie en digitale wereld, ‘hyperanaloog’ genaamd. Een mooi voorbeeld hiervan is het volledig digitale combi-instrument, dat geïntegreerd is in een driedimensionaal vizier.

“Het interieur van de nieuwe Mercedes-AMG SL verwent de bestuurder en passagiers met verfijnde luxe. Het combineert het hoogste niveau van comfort en kwaliteit, gekoppeld aan precies de juiste hoeveelheid sportiviteit. De hoogwaardige mix van de analoge wereld en state-of-the-art digitale uitrustingen maakt één ding duidelijk: de nieuwe SL is de wedergeboorte van een icoon voor de moderne tijd”, aldus Philipp Schiemer, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

“De SL is het icoon van ons merk: deze roadster staat al tientallen jaren voor fascinatie en verlangen. Een geweldige kans en uitdaging voor ons, want elke designer wil iconen creëren”, aldus Gorden Wagener, Chief Design Officer bij Daimler. “Het resultaat is een revolutionaire interieurbeleving in het spanningsveld tussen digitale en analoge luxe. We hebben de meest iconische SL tot nu toe gecreëerd, het luxe-icoon van de jaren 20.”

Het nieuwe, zeer geavanceerde concept maakt voor het eerst sinds 1989 (Mercedes SL R129) een 2+2-stoelconfiguratie mogelijk. Dit maakt de nieuwe SL nog veelzijdiger. De achterbank vergroot het dagelijks gebruiksgemak en biedt plaats aan personen tot 1,50 meter lang. Als de extra zitplaatsen niet nodig zijn, kan een windscherm de passagiers op de voorstoelen beschermen tegen tocht in de nek. De tweede zitrij kan ook worden gebruikt als extra opbergruimte voor bijvoorbeeld een golfbag.

Het grote aanbod bekledingen voor de sport- of performancestoelen (optioneel op alle varianten) weerspiegelt ook de brede keuze van comfortabele tot performance-georiënteerde uitvoeringen. Klanten kunnen kiezen uit een- of tweekleurig nappaleder, zeer fraai nappaleder STYLE met ruitpatroon of de sportieve combinatie van nappaleder met microvezel DINAMICA RACE en contrastsiernaden in geel of rood.

Op de luchtvaart geïnspireerd dashboard

Het symmetrische dashboard is ontworpen als een sculpturale, krachtige vleugel en opgedeeld in een boven- en onderkant. Highlights zijn de vier nieuw ontwikkelde, gegalvaniseerde luchtuitstroomopeningen in turbinelook. Deze gaan in de vorm van krachtige powerdomes over in het dashboard. De onderkant van het dashboard ontwikkelt zich vloeiend vanuit de middenconsole en verbindt de twee elementen naadloos met elkaar.

Ondanks de symmetrie ontstaat door het cockpitdesign een duidelijke focus op de bestuurder: het 12,3” highres lcd-display van het combi-instrument is niet vrijstaand, maar geïntegreerd in een hightech vizier. Dit voorkomt reflecties door zonlicht.

Middenconsole met verstelbaar touchscreen

De middenconsole domineert de ruimte tussen de bestuurder en voorpassagier. Zo breed mogelijk en aan de voorkant sterk stijgend vloeit de middenconsole over in de onderkant van het dashboard. Het functionele en visuele middelpunt van de middenconsole is het metalen paneel dat de lederen oppervlakken aan de voor- en achterkant doorbreekt. Met de kenmerkende NACA-luchtinlaat heeft hij dezelfde genen als de AMG GT en GT 4-Door Coupé. Zo wordt dit designelement een AMG-specifiek stijlelement in het interieur. De NACA-luchtinlaat gaat bijna naadloos over in het 11,9” multimedia-touchscreen in staand formaat. Om reflecties door zonlicht bij het open rijden te voorkomen, kan dit scherm elektrisch in een meer verticale stand worden gezet. Het staande formaat biedt vooral voor de navigatie duidelijke voordelen maar ook ergonomisch meer ruimte. Het touchscreen zweeft tussen de twee centrale luchtuitstroomopeningen als digitaal contrast met emotionele designelementen.

Portierpanelen geïntegreerd in het uitgebalanceerde interieur

Analoog aan de middenconsole vloeien ook de oppervlakken in de portieren naadloos uit het dashboard. Het resultaat is een met siernaden geaccentueerde band die het hele interieur omlijst en langs de zijdelingse luchtuitstroomopeningen loopt. Het middenpaneel van de portieren bevat een sensuele, gelaagde topografie. De portiergreep aan de binnenkant is op dezelfde manier ontworpen als de middenconsole en een echte eyecatcher. Het materiaal en de modellering van de oppervlakken wordt herhaald in de portieren en zorgt zo voor balans in het interieur. In de portierpanelen zijn hoogwaardige Burmester-luidsprekers van echt metaal geïntegreerd, waarvan het perforatiepatroon ook visueel opvalt.

Sculpturaal stoeldesign met geïntegreerde hoofdsteunen

Het avant-garde stoeldesign van de nieuwe Mercedes-AMG SL is een sportieve doorontwikkeling van de kenmerkende sculpturale stoeldesigns van het merk. De designers hebben vakkundig met lagen en omhullende oppervlakken gespeeld. Hierdoor lijken de stoelen lichter en minder volumineus. De hoofdsteunen zijn geïntegreerd in de rugleuning en dragen zo bij aan de sportieve proporties van de stoel. De perfecte ergonomie en diverse progressieve siernaden en pipings maken de symbiose van hightech, performance en luxe compleet.

Intuïtief te bedienen en in staat om te leren: de nieuwste generatie MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Enkele functies en de bedieningsstructuur van MBUX van de tweede generatie komen overeen met die van de S-Klasse. Ze zijn aangevuld met, of vervangen door, AMG-specifieke inhoud en weergaven. Menu-items zoals ‘Performance’ of ‘Track Pace’ benadrukken het sportieve karakter. Door de nieuwste hard- en software is het interieur nu nog digitaler en intelligenter. De haarscherpe beelden op de lcd-displays maken het gemakkelijker om voertuig- en comfortfuncties te bedienen.

Het bestuurdersdisplay en het centrale display bieden een esthetisch aangename en holistisch gecoördineerde ervaring. Het uiterlijk van het combi-instrument kan worden gepersonaliseerd met verschillende weergavestijlen en individueel selecteerbare hoofdweergaven.

Het optionele head-up display draagt ​​bij aan ontspannen rijden, omdat de bestuurder zijn of haar ogen niet van de weg hoeft te halen. Het geeft relevante aanwijzingen en acties driedimensionaal weer in de werkelijke rijsituatie en omgeving. Ook hier kan worden gekozen tussen verschillende stijlvarianten – elk passend bij het display in het combi-instrument. Afhankelijk van de uitrusting of persoonlijke smaak verlicht de sfeerverlichting het exclusieve interieur in 64 verschillende kleuren.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.