16
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Ener-G-Force: offroad van de toekomst

Zal de Mercedes-Benz G-Klasse in 2025 nog bestaan? Hoe sterk de genen van de offroad-klassieker uit 1979 ook in de verre toekomst hun stempel zullen drukken, toont Mercedes-Benz ter gelegenheid van de Los Angeles Design Challenge met het ontwerp van een politieauto van de toekomst.

De 'Los Angeles Design Challenge 2012' richt zich op de verre toekomst met het 'Highway Patrol Vehicle 2025'. Het politieapparaat moet zich instellen op nog vollere wegen met elektronisch geregeld verkeer, een sterke bevolkingsgroei en verandering in het gedrag van mensen. De toekomst vereist nieuwe politievoertuigen die ook offroad via de kortste route hun plaats van bestemming kunnen bereiken. Bovendien moeten ze over alternatieve, milieuvriendelijke aandrijvingen beschikken. Typische groene eigenschappen en geschiktheid voor alle soorten terrein zijn daarom de sleutelwoorden voor de politieauto van 2025. 

De Ener-G-Force die Mercedes-Benz als designstudie in Los Angeles presenteert, voldoet als milieuvriendelijke SUV aan deze eisen en kan politie en hulpdiensten in iedere uithoek van de wereld ondersteunen. Gorden Wagener, designchef van Mercedes-Benz Cars: "De Ener-G-Force is de visie van een offroader die het avontuur van de toekomst weerspiegelt en zich tegelijkertijd beroept op de genen van de legendarische Mercedes-Benz G-Klasse. Maar ook modern en cool kunnen een verwijzing zijn naar een nieuw begin voor de offroad-vorm van Mercedes-Benz." 

De kleine raamoppervlakken maken de politieauto tot een veilige cocon voor de agenten die aan veel gevaar blootstaan. Door de in het dak geïntegreerde zwaailichten zijn de wagens duidelijk herkenbaar en de markante voorkant laat geen twijfel bestaan over de aanwezigheid van de politie. De reusachtige wielen zorgen voor een goede wegligging, ook offroad. 

Terug uit de toekomst – schoon concept voor overmorgen

Natuurlijk is het ontwerp van de Ener-G-Force voor de Los Angeles Design Challenge pure science fiction. Maar het idee van de terreinwagen van de toekomst heeft de designers van de Advanced Design Studio's van Mercedes-Benz in Carlsbad, Californië, zo gefascineerd dat zij de politievariant doorontwikkeld hebben tot een civiele versie en er zelfs een 1:1 model van hebben gemaakt. Net als het 'High Way Patrol Vehicle 2025' is de civiele Ener-G-Force formeel op de legendarische G-Klasse gebaseerd, maar tegelijkertijd een volledig nieuwe interpretatie van deze klassieker. Belangrijke kenmerken zoals proporties en elementen dienden als uitgangspunt voor een volledig nieuw en modern concept voor de wereld van morgen.  

Het duidelijke silhouet van de G-Klasse is weliswaar hetzelfde gebleven maar de oppervlakken zijn grondig doorontwikkeld. Ook de nauwkeurig uitgewerkte details laten zien dat de Ener-G-Force een product van de moderne tijd is. Net als de G-Klasse heeft de voorkant van de Ener-G-Force een prominente grille. De ingebouwde koplampen met LED-verlichting hebben de vorm van een G en de richtingaanwijzers vóór zijn als typisch G-Klasse-element als bakens op de voorste spatborden aangebracht.  

Het voor de G-Klasse kenmerkende dak en de in drieën gedeelde ramen verwijzen naar de klassieke Mercedes-Benz terreinwagen maar hebben hun geheel eigen futuristische uitstraling. Hetzelfde geldt voor de 20 inch velgen waarmee de Ener-G-Force hoog en krachtig op de wielen staat. Ook de 'utility'-factor wordt bij de Ener-G-Force nieuw geïnterpreteerd. Een voorbeeld daarvan is de markante toolbox aan de achterkant waarvan de afdekking refereert aan de typische reservewielhouder van de klassieke G-Klasse. Deze omhoog klapbare toolbox is geschikt voor allerhande gereedschap dat daardoor altijd snel bij de hand is. 

Geladen met energie 

De tanks op het dak van de Ener-G-Force worden gevuld met gerecycled water dat naar de 'hydro-tech converter' wordt geleid die deze natuurlijke en duurzame energie omzet in waterstof om de brandstofcel te activeren. De opslagruimten voor de gewonnen elektrische energie bevinden zich in de markante en eenvoudig toegankelijke zijdorpels. De Ener-G-Force stoot uitsluitend water uit, heeft een actieradius van ca. 800 kilometer en is daarmee een echte 'green car'. Vier wielnaafmotoren zorgen ervoor dat elk wiel afzonderlijk wordt aangepast aan het terrein. De topografische 'Terra-Scan' op het dak detecteert voortdurend de omgeving van het voertuig en regelt voorts vering, demping en andere functies van het chassis voor de beste tractie op iedere ondergrond, zowel on- als offroad. De markante zijdorpels bevatten de opslagruimten voor energie. De verlichting van de zijdorpels toont door verandering van kleur het laadniveau van de energy packs. In het dak zijn dakdragers en extra verlichting geïntegreerd. Zij vormen daardoor optisch één geheel. Het gehele designmodel is derhalve zowel qua vormgeving als functioneel een 'schone zaak'.