16
augustus
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Elektrische smart – nu ook op twee wielen

De smart ebike gaat officieel in productie. Hiermee breidt smart, als pionier op het gebied van lokaal emissievrije elektromobiliteit, zijn programma van voertuigen met elektrische aandrijving verder uit. Een vrijwel definitieve versie van de smart ebike zal worden gepresenteerd op de ‘Eurobike’-beurs in het Duitse Friedichshafen (31 augustus t/m 3 september) en later tijdens de IAA in Frankfurt (13 t/m 25 september). De smart ebike is ontwikkeld en wordt geproduceerd in samenwerking met de bekende fabrikant GRACE nabij Berlijn. De verkoopstart is gepland voor het eerste halfjaar van 2012. In eerste instantie wordt de smart ebike verkocht door de smart dealers in Europa en Noord-Amerika.

Elektrische fietsen zijn in. In 2007 kochten circa 200.000 mensen in Europa een ebike, in 2009 waren dat er al 500.000 en vorig jaar werden er in Europa rond de 700.000 ebikes verkocht, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2009.

Met een bijzonder ontwerp past de smart ebike perfect in het smart-programma. Zo werden het frame, de handvatten, de behuizing van de accu, de spatborden en de LED-verlichting speciaal voor smart ontworpen. Ook het materiaalgebruik en de kleurstelling zijn typisch voor smart.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met wensen van potentiële klanten, zoals een ingebouwde USB-aansluiting voor een smartphone en energie-terugwinning wanneer er wordt geremd. Als ‘pedalec’ (Pedal Electric Cycle) is de smart ebike eigenlijk een hybride-voertuig: een onderhoudsvrije BionX-motor in de achteras start wanneer de fietser begint te trappen, zoals bij een normale fiets. Via een knop op het handvat kan de fietser bepalen, hoeveel kracht van de 250W sterke elektromotor hij of zij wil gebruiken. Afhankelijk van het gebruik kan er op een volle accu meer dan 100 kilometer worden gereden. De prijs van de smart ebike zal minder dan 2.900 Euro bedragen, de precieze prijs wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.