07
juni
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Elektrisch aangedreven tanker wint Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Award

Afgelopen maandag heeft Mercedes-Benz voor de derde keer de BlueEFFICIENCY Award uitgereikt. De prijs is toegekend aan een elektrisch aangedreven binnenvaarttanker. Het unieke schip is ruim een jaar in de vaart gekomen. De eigenaren van de Amulet hebben de prijs in ontvangst genomen op de druk bezochte manifestatie ter ere van de MKB Innovatie Top 100 op de Floriade in Venlo.

Het is de derde keer dat Mercedes-Benz de BlueEFFICIENCY Award toekent aan de onderneming die de beste innovatie levert op het gebied van duurzame mobiliteit. Met de BlueEFFICIENCY Award geeft Mercedes-Benz extra aandacht aan duurzame mobiliteit in de MKB Innovatie Top 100. Initiatiefnemer van de MKB Innovatie Top 100 is Syntens Innovatiecentrum. Naast Mercedes-Benz Nederland ondersteunen ook NRC Handelsblad en NL Octrooicentrum het evenement. De Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Award is uitgereikt door Martin Hegeman, directeur Mercedes-Benz Cars bij Mercedes-Benz Nederland B.V. De winnaars gaan op kosten van Mercedes-Benz Nederland zowel de Mercedes-Benz fabriek als het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart bezoeken.

Drie genomineerden

De uitreiking volgt enkele weken nadat de vakjury van de Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Award drie uiterst veelbelovende innovaties voor de prijs heeft genomineerd. Twee innovaties die duurzaam vervoer over water verbeteren en een innovatie in duurzame regeling van openbare wegverlichting. Van die drie overtuigde naar de mening van de vakjury de ecotanker van V.O.F. Amulet het meest. De belangrijkste motivatie is dat de eigenaren van de Amulet op meerdere delen van de aandrijving veelbelovende duurzame innovaties hebben toegepast: de motorisering, het energiemanagement en de krachtoverbrenging in het water. Als nummer twee is het binnenvaartschip Argonon van Deen Shipping verkozen. Dat is het eerste schip in Europa dat als motorbrandstof aardgas gebruikt. Op de derde plaats eindigt het managementsysteem voor openbare verlichting van Maiken Systems bv.

Ecotanker Amulet

De Amulet verbruikt met innovatieve technieken 32% minder brandstof dan vergelijkbare schepen op dit moment. De eigenaren verlagen daarmee ook de CO ₂ uitstoot met een vergelijkbaar percentage. Een installatie met katalysatoren vermindert de uitstoot van NOx met 67% en van fijnstof met 98%. Het schip voldoet aan de emissie-eisen die pas vanaf 2022 voor de binnenvaart van toepassing zullen zijn. De generatoren leveren energie voor alle elektrische installaties aan boord waaronder de voortstuwing, de boegschroef en de ladingpompen. Afhankelijk van de vraag naar vermogen schakelt een intelligent energiemanagementsysteem binnen 6 seconden generatoren in of uit. Bijzonder zijn ook de in hoogte verstelbare schroeven. De Amulet hoeft geen ballastwater meer in te nemen om de schroef onder water te houden. Het schip heeft ook een lager eigengewicht omdat de generatoren onder het voordek minder maatregelen vragen om geluid en trillingen voor de bemanning op het achterdek te reduceren. Het is voor de jury ook van belang of de innovatie betaalbaar is. Dat zit met de Amulet wel goed. De meerinvestering voor de milieuvriendelijke ecotanker is in drie tot zes jaar terugverdiend.

Dat doet de tanker met het vervoer van stookolie en minerale oliën tussen raffinaderijen en opslagplaatsen en de bevoorrading van zeeschepen in het gebied tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

Reactie van de winnaars: “Wij zijn bijzonder verguld met de toekenning van deze Award door Mercedes-Benz Nederland”, zeggen schippers/eigenaren Igor Jansen en Ton van der Molen in een eerste reactie. “De Amulet geldt als het meest groene en duurzame binnenschip van Nederland”.

Met de ondersteuning van Herman Poos van het Syntens Innovatie Centrum bestond de vakjury dit jaar uit:

  • Hans van Zwet, onafhankelijk journalist op het gebied van vervoer en logistiek

  • Carlo Brantsen, hoofdredacteur Carros Magazine en presentator TROS Autoshow

  • Huub Dubbelman, manager Corporate Communications Mercedes-Benz Nederland B.V.

  • Joris Craandijk, jurylid MKB Top 100