11
april
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eeuwige jeugd de Mercedes-Benz G-Klasse

  • Nog hoogwaardiger interieur met standaard COMAND Online

  • Subtiele uiterlijke wijzigingen

  • G 63 AMG en G 65 AMG nieuw in het gamma

Mercedes-Benz introduceert de verder verbeterde G-Klasse. Het interieur valt op door de nog luxere uitrusting en de buitengewoon fraaie materiaalkeuze. Het dashboard en de middenconsole zijn compleet nieuw. Tussen de ronde klokken bevindt zich nu een kleurenscherm. Standaard is het COMAND Online infotainmentsysteem met navigatie en internettoegang. Het uiterlijk is subtiel gewijzigd. De nieuwe G-Klasse beschikt nu over LED-dagrijverlichting en nieuwe buitenspiegels. De range assistentiesystemen is uitgebreid met Blind Spot Assist, PARKTRONIC en DISTRONIC PLUS. Nieuw in het gamma zijn de G 63 AMG met V8 biturbo-motor en de G 65 AMG V12 biturbo-motor.

De G-Klasse werd in 1979 geïntroduceerd. Sindsdien is hij steeds verder verbeterd. Zo kreeg hij een interieur van topklasse en het comfort en de rijeigenschappen zijn inmiddels van hetzelfde hoge niveau als dat van de limousines van het merk. Mede daardoor vertegenwoordigt hij een klasse op zich. Daarbij is het uiterlijk sinds 1979 nauwelijks gewijzigd. De G-Klasse geldt ook in dat opzicht als een icoon. 

Interieur nieuwe stijl

De uiterlijke wijzigingen zijn minimaal. De AMG-modellen zijn herkenbaar door de grille met het zogenaamde twin-blade-design. Behalve dit kenmerk vallen ook de rode remklauwen op en de 20 inch lichtmetalen wielen. Het interieur is compleet nieuw. Dat geldt vooral voor het dashboard en de middenconsole. Tussen de twee ‘klokken’ bevindt zich nu een kleurenscherm. Het grote COMAND-scherm is ondergebracht in de middenconsole. COMAND Online met DVD-wisselaar en centrale bedieningsknop is standaard op alle nieuwe modellen. COMAND Online biedt een breed scala aan functies: van navigatie en Bluetooth-telefonie tot en met internettoegang. Dankzij LINGUATRONIC kunnen veel functies via stemherkenning worden bediend. Enkele typische G-Klasse-details blijven ook in de nieuwe modellen behouden. Zo beschikken ze over een speciale handgreep voor de passagier, duidelijk herkenbare schakelaars voor de drie differentieelsloten en de versnellingspook die in het onderste gedeelte van de middenconsole is geplaatst.

Nieuwe opties voor de G-Klasse zijn DISTRONIC PLUS, Blind Spot Assist (dode-hoek assistent) en de PARKTRONIC parkeerhulp met achteruitrijcamera. Standaard beschikt de nieuwe G-Klasse over een ESP systeem met Trailer Stability Assist en HOLD-functie.

Geavanceerde, krachtige motoren

De G 350 BlueTEC heeft een 3,0-liter V6 dieselmotor met een vermogen van 155 kW/211 pk. Het maximale koppel van 540 Nm is beschikbaar in het gebied van 1.600-2.400 tpm. Het gemiddelde verbruik bedraagt 11,2 l/100 km. De G 500 beschikt over een 5,5-liter V8 benzinemotor met een vermogen van 285 kW/388 pk en een koppel van 530 Nm. Beide motoren zijn gekoppeld aan de 7G-TRONIC PLUS automatische transmissie. De G 350 BlueTEC en de G 500 zijn er beide als stationwagon met lange wielbasis. De G 500 is er ook als cabriolet met korte wielbasis. De G 63 AMG beschikt over een 5,5 liter V8 biturbo-motor met een vermogen van 400 kW/544 pk en een koppel van 700 Nm bij 2000-5000 tpm. De G 65 AMG heeft een V12 biturbo-motor met een vermogen van 450 kW/612 pk bij 4300 – 6500 tpm en een koppel van 1000 Nm bij 2300 – 4300 tpm. 

Topklasse in het terrein

De G-Klasse dankt zijn ijzersterke reputatie ook aan ongeëvenaarde offroad-eigenschappen. De krachtige motoren maken hem tot een ideaal trekvoertuig en door de combinatie van drie elektronisch aangestuurde 100%-differentieelsloten, het ladderchassis en de starre assen zijn de prestaties ook in zwaar terrein van ongekend hoog niveau. 

De nieuwe G-Klasse wordt in juni aanstaande op de Nederlandse markt verwacht. De exacte specificaties en de prijsstelling zijn nog niet bekend. Nadere informatie over de nieuwe G 63 AMG en G 65 AMG volgt op korte termijn.