26
april
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eerste Sprinter op aardgas voor Brandweer Bernheze

Sinds kort mag Brandweer Bernheze zich eigenaar noemen van de eerste aardgas aangedreven Sprinter van de gemeente. Deze schone Mercedes-Benz Sprinter Combi 316 NGT is af fabriek geleverd met een 115 kW / 156 pk bivalente viercilinder motor die zowel op aardgas als benzine kan rijden.

De Mercedes-Benz Sprinter NGT zal onder andere worden ingezet voor de dagelijkse ritten binnen de gemeente en het vervoer van brandweerpersoneel naar bijvoorbeeld oefencentra buiten de gemeente. Met het voertuig kunnen in totaal negen personen op een milieuvriendelijke wijze worden vervoerd. En veilig. Want de Brandweer Bernheze heeft het volste vertrouwen de Sprinter NGT die aan de veiligheidseisen voldoet. De aardgas aangedreven Sprinter is door Mercedes-Benz dan ook volledig op veiligheid getest. De aardgastanks hebben ieder een eigen veiligheidsventiel en kunnen bij een impact grote krachten weerstaan. Naast de aardgastanks is de Sprinter NGT ook voorzien van een 100 liter benzinetank waardoor het voertuig een actieradius heeft van maar liefst 1.400 kilometer. In tegenstelling tot vele oplossingen voor inbouw achteraf zijn bij de Sprinter NGT alle systeemcomponenten volledig in het voertuig geïntegreerd. De bivalente viercilinder lijnmotor levert bij beide brandstoffen een koppel van 240 Nm en voldoet aan de strengste EEV-emissievoorschriften. Verwacht wordt overigens dat de Sprinter NGT van Brandweer Bernheze 18.000 km per jaar zal gaan rijden.

Uniek in zijn soort

Het wagenpark van Brandweer Bernheze heeft in totaal acht voertuigen waarvan er zes, inclusief de nieuwe Sprinter NGT, van Mercedes-Benz zijn. Met de aanschaf van de Mercedes-Benz Sprinter NGT heeft de gemeente Bernheze een begin gemaakt met schoon rijden. De gemeente heeft als doel een energieneutrale gemeente te worden. Het zal afgeschreven auto’s van het gehele wagenpark geleidelijk vervangen voor duurzamere varianten. Hierin is een schone taak weggelegd voor Mercedes-Benz en de duurzame oplossingen van het merk. De reden dat de gemeente gekozen heeft voor een aardgasvoertuig van Mercedes-Benz is vanwege de 2-2-2-3 passagiersindeling. Dit biedt meer reiscomfort dan een 3-3-3 indeling en dat maakt het voertuig van Mercedes-Benz in de aardgasvariant uniek in zijn soort. Naast de comfortabele indeling heeft ook de bivalente aandrijving een rol gespeeld bij de aanschaf van de Sprinter NGT. Wanneer er geen aardgasvulpunten in de buurt zijn, kan het voertuig probleemloos overschakelen op benzine.

Het korps

Brandweer Bernheze maakt onderdeel uit van de Hulpverleningsdienst Brabant-Noord. Dit is een samenwerkingsverband van achttien gemeenten voor de hulpdiensten Brandweer, Ambulancezorg en Volksgezondheid/GGD. De belangrijkste taak van de brandweer in gemeente Bernheze is het continu beschermen van mensen, dieren en goederen tegen en bij brand, ongevallen en natuurgeweld. Hiervoor heeft de brandweer circa 60 brandweervrijwilligers in dienst die werkzaam zijn in de drie kazernes in Heesch, Heeswijk-Dintheren en Nistelrode. Zes beroeps-brandweermedewerkers zijn werkzaam in het gemeentehuis in Heesch. Brandweer Bernheze rukt gemiddeld 200 keer per jaar uit.