18
juni
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eerste Mercedes-Benz Econic NGT voor De Meerlanden

Afvaldienstverlener De Meerlanden uit Rijsenhout heeft onlangs een nieuwe Mercedes-Benz Econic 2628 LL in gebruik genomen. Met deze ingebruikname werd alweer de twintigste Econic in het wagenpark verwelkomd. Bijzonder is dat deze is uitgerust met een zuinige en schone aardgasmotor. Een absolute primeur voor De Meerlanden.

De Meerlanden

De Meerlanden is als afvaldienstverlener gespecialiseerd in de inzameling, verwerking en het ontdoen van afvalstromen aan derden. Deze werkzaamheden verricht het bedrijf voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Ook de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer, Noordwijkerhout, Heemstede, Bennebroek, Diemen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude maken gebruik van de diensten van De Meerlanden. Gezamenlijk tellen deze gemeenten ruim 100.000 huishoudens. Duurzaamheid en milieu staan centraal in de bedrijfsvoering van de afvaldienstverlener. Preventie en nuttig hergebruik van afvalstromen krijgen dan ook ruim aandacht in het beleid. Daarom probeert De Meerlanden ook al haar eigen activiteiten omtrent de inzameling en verwerking van afval zo innovatief en milieuvriendelijk uit te voeren.

Duurzaam wagenpark

Het wagenpark van De Meerlanden telt ca. tachtig voertuigen waaronder twintig Mercedes-Benz Econics. Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Biemond & van Wijk Aalsmeer is hiervoor de vaste mobiliteitspartner en verzorgt bovendien het periodieke onderhoud aan deze voertuigen. Het opvallende concept van de Mercedes-Benz Econic leent zich uitstekend voor gebruik in de afvalverwerkingbranche. Zo biedt de cabine met een vouwdeur aan de rechterkant een prettig lage instap voor de bemanning. Bovendien is de binnenruimte zeer ergonomisch ingericht. De hoge voorruit en de diep doorgetrokken ruit in de twee delen van de deur aan de rechterzijde, zorgen voor een goed zicht rondom en een optimale stahoogte. De Mercedes-Benz is standaard uitgerust met een automatische versnellingsbak die bij het start-stop verkeer goed van pas komt. Omdat het milieu een centrale rol speelt in de activiteiten van De Meerlanden, werden er eerder al Econics met Retro-fit roetfilter in het wagenpark opgenomen. De Meerlanden maakt met de recente aanschaf van een Econic NGT (Natural Gas Technology) een nieuwe stap voorwaarts in de ontwikkeling van een duurzaam wagenpark.

Econic 2628 LL

Met de ingebruikname van een nieuwe Econic werd alweer de twintigste Mercedes-Benz in het wagenpark opgenomen. Bijzonder is echter dat deze Econic 2628 LL het allereerste aardgasvoertuig van De Meerlanden is. Rijden op aardgas draagt bij aan het terugdringen van brandstofkosten en uitstoot van schadelijke C02-emissie. Deze Econic NGT is uitgerust met composiet gasflessen waarin het CNG (Compressed Natural Gas) veilig en efficiënt wordt opgeslagen. Achterop het voertuig is een Geesink GP3 achterlader geplaatst die in een handomdraai zowel kleine als grote containers leegt.

Beproefd concept

Mercedes-Benz biedt de Econic al geruime tijd aan met een op aardgas aangedreven krachtbron. Hiermee kunnen indrukwekkende verbruikscijfers gerealiseerd worden die tot wel vijftig procent lager liggen dan de dieselvariant. Naast de brandstofbesparing levert de Econic ook een zeer positieve bijdrage aan de omgeving. De motor wordt gekenmerkt door een extreem lage partikeluitstoot en een CO2-emissie waarmee de Mercedes-Benz truck ruim voldoet aan de zeer zware emissienorm EEV (Enhanced Environnementally Vehicle). Ook het geluidsniveau ligt fors lager dan bij de ingekapselde dieselvariant waardoor het voertuig ideaal is voor gebruik in de binnensteden. Aan het vermogen van de CNG-Econic, 205 kW (279 pk) bij 2.200 t/min, worden nauwelijks concessies gedaan. Ook het koppel van 1.000 Nm bij 1.400 t/min doet nauwelijks onder voor de dieselversie. Dat wordt onder andere bereikt door het slagvolume in de motor te vergroten.