12
januari
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Een toekomstwijzend kunstwerk van Mercedes-Benz Design

Mercedes-Benz verrast op de autotentoonstelling van Detroit met een bijzondere automobiele sculptuur. Dit fraaie kunstwerk is een interpretatie van een auto die uit vloeibaar zilver lijkt te zijn opgetrokken. Maar het is ook mogelijk dit sculptuur te zien als een auto waar een glanzende doek overheen is gedrapeerd. De auto zelf kenmerkt zich door heldere vormen en scherp getrokken én gebogen lijnen. Het ontwerp is typisch Mercedes-Benz én toekomstwijzend.

Volgens Professor Gorden Wagener, hoofd van Mercedes-Benz Design is het niet verwonderlijk dat juist Mercedes-Benz een automobiele sculptuur presenteert: “Wij zien elke Mercedes-Benz ook als een kunstzinnige creatie. Designers van ons merk vertalen hun artistieke inspiratie in het moderne design-idioom van Mercedes-Benz. Daarbij combineren ze harmonie, stijl en passie met spraakmakende details. Dat maakt het design van Mercedes-Benz helder, kalm en consistent, maar tegelijkertijd ook zeer emotioneel en hoogst sensueel. Met dit sculptuur hebben we een anthentieke manier gevonden om dit alles te presenteren.”

Veelbelovende, internationale inspiratie

De automobiele sculptuur van Mercedes-Benz kan bij verschillende mensen evenzoveel associaties oproepen. Sommigen zien een auto die langzaam vorm krijgt in samenhang met de dynamische wetten van de zwaartekracht en aerodynamica, anderen zien een passioneel, creatief proces waarbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld hete lava of kwik. Weer anderen zien in de opmerklijke kleur Alubeam Silver ook een verwijzing naar het roemruchte autosportverleden van het merk. Ongeacht de zienswijze van de geïnteresseerde beschouwer, is het automobiele sculptuur een kunstwerk in zijn meest pure vorm. Het oorspronkelijke idee kreeg voor het eerst vorm door middel van een schets. Deze kwam tot leven door middel van een kleimodel waarbij continu gezocht werd naar en geëxperimeneerd werd met nieuwe vormen. Toch is deze automobiele sculptuur geen kunst om de kunst. Dit sculptuur daagt zijn publiek uit de vorm van de toekomst te ontdekken. Als geen ander merk verstaat Mercedes-Benz namelijk ook de kunst om artistieke inspiratie op spraakmakende wijze tot leven te wekken.